Foursquare – bye bye privacy

Goed, ik weet dat onderstaande als enigszins hypocriet zou kunnen worden opgevat. Of als tegenstrijdig. Of gewoonweg onjuist.* Per slot van rekening deel ik mijn leven op het World Wide Web via Hyves, Facebook, Twitter en heb ik mijn eigen blog. Daarnaast heb ik een profiel op LinkedIn, zijn er filmpjes van me te vinden op Youtube en zou ik ook nog ergens een My Space-pagina moeten hebben. Die laatste gebruik ik echter nooit en ook op Hyves (die ik vrijwel helemaal heb ingeruild voor Facebook) en LinkedIn ben ik weinig tot niet te vinden. Toch zijn er een aantal sociale netwerken of applicaties waar ik me nooit aan ga wagen, puur omdat het te ver gaat of me gewoonweg niet boeit. Eén daarvan is Foursquare. Het toeval wil dat ik een week of drie geleden tijdens een zeldzaam uurtje ontwijkend studeren** op een weblog terechtkwam dat ging over bovenstaand sociaal netwerk. Uitvoerig vertelde de blogger in kwestie dat je vanaf nu op elk moment van de dag aan kon geven waar je je bevond. In de supermarkt, op het station, thuis, in het park, op de campus, in de kroeg, in bed, etc, etc, etc. Daarbij kreeg je dan ook nog te zien hoeveel mensen in de desbetreffende omgeving gebruik maakten van deze applicatie. Jeej! Serieus, als ik ooit een bericht krijg dat een vriend(in) van me met drie man in bed ligt, ben ik helaas genoodzaakt om op de blokkeringsknop te drukken. Ik reageerde op deze blog met een opmerking in de geest van dat ik er eigenlijk nog nooit van gehoord had en dat ik hoopte dat die onzin me nog even bespaard zou blijven. De volgende dag – seriously, I’m not kidding – verscheen het eerste Foursquare-bericht op mijn nieuwspagina op Facebook… Fijn…

Na nader onderzoek bleken 12 van mijn 253 Facebook-vrienden*** Foursquare aan Facebook gekoppeld te hebben. Ik vrees dat het er snel meer zullen worden. Hoewel de één wat meer actief is dan de ander, verschijnen er naar mijn mening iets te vaak van dit soort berichten op mijn pagina. Niet alleen staat er bijv. ‘X just signed in @ station Tilburg’, je krijgt er als bonus ook nog een plattegrondje bij. Het is toch wat. Maar het wordt nog gekker: je kunt met een Foursquare-account zelfs badges verdienen als je bijvoorbeeld dertig berichten in de maand hebt gestuurd, drie keer op dezelfde locatie bent geweest of in tien verschillende straten hebt ingecheckt. AARGH. Op zich is bovenstaande naast een tikkeltje irritant nog wel schattig en wel te overzien. Echter, en dat is gelijk mijn grootste kritiekpunt: mensen kunnen zien waar je woont. Om dit toe te lichten: toen een vriend van me laatst bij me kwam eten en aan wou geven dat we aan het dineren waren, moest hij mijn adres invoeren, waardoor plotseling ook al zijn Facebook- en Foursquarevrienden wisten waar ik woonde. Nu zal hij best betrouwbare vrienden hebben, maar dat weet ik niet van de vrienden van zijn vrienden, en hun vrienden, en die vrienden, en.. goed, je snapt m’n punt. Waar je bij Hyves, Facebook, etc. nog zelf bepaalt in hoeverre je jouw gegevens deelt met de rest van internettend Nederland en daarbuiten, maakt Foursquare dat dus wel erg lastig. En dat vind ik toch enigszins beangstigend.

Het moge duidelijk zijn dat ik geen fan ben van wat waarschijnlijk – maar hopelijk niet – de nieuwste rage wordt. Toch vrees ik dat ik er nog vaak mee geconfronteerd zal worden. Het enige waar ik op kan hopen is dat de nieuwigheid er snel af is. Ik houd het dus bij Facebook en Twitter. Plus natuurlijk mijn blog. Ook af en toe een Youtube-filmpje. En vooruit, misschien zelfs heel af en toe een krabbel op m’n Hyves.

* Dit laatste acht ik echter vrijwel onmogelijk.
** Enig sarcasme is mij niet vreemd.
*** Het aantal FB-vrienden staat op het moment op 262, het aantal Foursquare-gebruikers staat nog steeds op 12.

2 Comments on “Foursquare – bye bye privacy”

  1. Vriendin die met 3 man in bed ligt? Waarom voel ik me bijna aangesproken? :p
    Maar verder goede blog, ik word er ook een beetje bang van..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: