When history comes alive..

In de blog hiervoor (We’re friends.. right?) stipte ik kort even de term ‘familiegeschiedenis’ aan. Geschiedenis heeft me op de een of andere manier altijd aangetrokken. Ik heb er een tijdje over nagedacht om dat te gaan studeren, maar aangezien je daarmee over het algemeen niet verder komt dan leraar of onderzoeker, heb ik dat idee laten varen. Ik denk dat ik deze interesse heb overgenomen van m’n vader, die met name in musea over de Tweede Wereldoorlog bij elke kogel of stukje kleding even de beschrijving wil lezen*. Een trekje die bij de rest van de familie nog wel eens enige ergernis op wil wekken…

Persoonlijk ben ik meer van de tijd van de Renaissance, de Gouden Eeuw en blijven die donkere tijden van de Middeleeuwen me toch ook altijd boeien. Daarnaast heb ik een (misschien enigszins vreemde) fascinatie voor stambomen. Op een vrije middag wil ik nog wel eens op Wikipedia** de naam van een bekend historisch figuur intikken, om vervolgens via allerlei links van familieleden uit te komen bij personen waarvan ik nog nooit van het bestaan gehoord had. Ik kan er werkelijk uren mee vullen.

Ik had er eigenlijk nooit bij stil gestaan om de eigen familiestamboom uit te (laten) pluizen, totdat mijn vader op een avond thuiskwam en vertelde dat hij dit na wilde laten kijken. Toen ik een hele tijd later tijdens een ietswat minder boeiend college een keer m’n mail nakeek, bleek ik een bericht van pap te hebben over de familiegeschiedenis. Onze stamboom bleek, voor zover ze dat na konden gaan, in ieder geval terug te lopen tot 1428. In dit jaar is ook ons familiewapen, waarvan ik geen idee had dat we die hadden, gemaakt. Een beetje jammer dat ze niet wat meer van het gele schild gemaakt hebben, maar voor de rest ben ik er dik tevreden mee. En hoewel de namen Jan en Willem vroeger natuurlijk veel gebruikt werden, is de tekst onder het wapen gelijk weer een bevestiging waarom deze twee namen in onze familie zoveel voorkomen.


“Het zegel van Jan Kuijsten Willemszoon, Schepen van Heusden in 1428”

* Dat trekje heb ik dan weer niet overgenomen ;)
** Overigens ben ik me goed bewust van het feit dat de Wikipedia informatie niet altijd even betrouwbaar is.

3 Comments on “When history comes alive..”

  1. Gaaf, die stamboom! Je bent stiekem gewoon van adel.. Zal ik je voortaan met freule of jonkvrouwe aanspreken? Aan jou de keus! :p

  2. Hallo Silvia

    wij zijn in de verte nog familie van elkaar en hebben hetzelfde wapen. Dit wapen hing bij ons altijd in de gang. Maar toen bleek dat de zwarte hokjes allemaal bastaarden zijn, werd het wapen ergens anders opgehangen.

    groeten Corry Kuijsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: