Vruchtensap, zumba en knabbelworteltjes

Op verzoek een aantal oude columns op mijn blog, dit is er één van. Originele versie: 08.07.2010

Ik heb al mijn hele leven een natuurlijke aversie tegen sport. De gymlessen op de lagere en middelbare school waren altijd een ramp, wat niet alleen te danken was aan mijn niet echt charmante stunteligheid, maar ook aan mijn grote mate van hoogtevrees. Ik heb echt een jeugdtrauma overgehouden aan de ringen, bok, kast, evenwichtsbalk, trampoline en atletiek. De balsporten vond ik over het algemeen nog wel goed te doen, al droeg het feit dat ik hierbij altijd als laatste gekozen werd, niet echt bij aan mijn zelfvertrouwen. Laten we het er maar op houden dat ik meer van de denksporten als sudoku, kaarten en triviant ben.

Gelukkig zijn de verplichte gymlessen al een aantal jaar achter de rug en bepaal ik zelf in welke mate ik sport. Lees: ik sport niet. Ik weet dat het goed voor je is, maar bij de gedachte dat ik zwetend en naar adem snakkend op een loopband sta of met brandende armspieren gewichten moet heffen, haak ik gewoonweg af. Nu is echter het probleem dat ik met mijn naar schatting 32e dieetpoging bezig ben. Nu is ‘dieetpoging’ misschien het verkeerde woord, aangezien dat bij mij toch altijd associaties oproept van rommelende magen, calorieën tellen, chagrijnige dikkerds en een allesoverheersende obsessie voor alles wat er in de mond gestopt wordt. Ik houd het dus liever bij de term ‘letten op wat je eet’. Ik heb me hierbij voorgenomen om het toch maar anders aan te pakken dan de vorige 31 keer. Waar ik het eerst nog met alleen gezonder eten probeerde te redden, doe ik nu toch een voorzichtige sportpoging. ’s Ochtends en ’s avonds worden er een setje buikspieroefeningen gedaan en van een vriendin heb ik een hometrainer geleend, die prominent zo geïnstalleerd staat dat ik tegelijkertijd televisie kan kijken. Wat betreft het eten is het makkelijker om te lijnen nu ik op mezelf woon. Ik hoef nu alleen nog maar met mezelf rekening te houden en word dus niet blootgesteld aan de verleidingen die de keukenkastjes in het ouderlijk huis bieden. Alle chips en chocolade zijn de deur uit, het enige wat nog te knabbelen valt, is een half zakje zoute stengeltjes. Verder puilt mijn koelkastje uit van de komkommers, radijsjes, cherrytomaatjes, worteltjes en zakjes sla. Boterhammenworst is vervangen door magere ham en kipfilet en de gebakken aardappeltjes met mayonaise hebben plaats gemaakt voor zakjes aardappelpuree. Verder is het vlees bij het avondeten vervangen door kip, vis of vegetarische burgers. Misschien nog wel het meest moeilijke is dat de witte wijn en het rosébier de deur uit moesten. Nu lust ik gelukkig bijna alles, dus heb ik me maar eens verdiept in de ontelbare verschillende soorten vruchtensappen die de gemiddelde supermarkt rijk is. Mijn favoriet? Zeker weten Hero Fruit & Co, helaas alleen betaalbaar in de reclame.

Zoals ik al eerder vermeldde, zie ik nu toch wel in dat naast gezonder eten alleen sporten me dichter bij dat droomfiguur gaat brengen. Ik ben dus overstag gegaan en heb mijn principe waarvan ik stellig overtuigd was deze nooit te wijzigen, toch enigszins moeten bijstellen. Nu heb ik nog even tijd om aan dit idee te wennen, want vanaf september ga ik echt fanatiek aan de slag. Voor een paar luttele euro’s kan ik me het hele collegejaar uitleven tijdens de zumbalessen in het sportcentrum van onze wonderschone universiteit die ik samen met een vriendin ga volgen. Ik houd van salsamuziek, op de een of andere manier moeten mijn voeten dan wel bewegen. Aangezien ik heb begrepen dat die lessen behoorlijk intensief zijn, is dat voor mij dus de ideale manier om die in mijn ogen vervelende overbodige pondjes kwijt te raken. Ik hoop dus dat ik volgend jaar rond deze tijd, als de vakantie weer bijna is aangebroken en ik dus onoverkomelijk wel eens in bikini rond zal moeten dartelen, kan zeggen dat dat sporten zo erg nog niet is…

1 Comments on “Vruchtensap, zumba en knabbelworteltjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: