Blogging – where do you draw the line?

Blogging – where do you draw the line?

Als fanatiek blogger lees ik natuurlijk ook de verhalen van andere schrijvers. Niet alleen ter inspiratie voor onderwerpen, maar ook om andere schrijfstijlen en tekstindelingen te bekijken. De leukste en meest interessante blogs kom ik tegen op de sites van Engelse medebloggers. Wat dat betreft zou ik wel willen dat ik een betere kennis had van deze wereldtaal. Niet alleen omdat het in de huidige tijd haast essentieel is om deze taal goed onder de knie te hebben, maar ook omdat je er een veel breder publiek mee trekt. Als ik nu een blog in het Engels zou moeten schrijven, ben ik zo’n drie uur bezig in plaats het gebruikelijke halfuurtje.

Maar goed, die blogs dus. Een interessant artikel dat ik tegenkwam was You blogged about what?? Or: how do you draw the line? Toevallig is dit een vraag die ik mezelf ook regelmatig stel. Over het algemeen ben ik vrij open in mijn blogs en ken ik weinig tot geen schaamte. Meestal kun je als lezer toch wel vrij gemakkelijk aanvoelen welke kant mijn verhaal uitgaat, dus heb je genoeg tijd om uit het verhaal te stappen als je om de een of andere reden vindt dat het te gênant of te bont wordt.

Het bovenstaande wil echter niet zeggen dat ik geen grenzen heb in wat ik wel en niet plaats. Persoonlijke meningen worden zo goed mogelijk onderbouwd om zo min mogelijk mensen tegen het hoofd te stoten en als er namen worden genoemd, gaat er eerst een berichtje richting de betreffende persoon. Gelukkig is het vrijwel nooit een probleem dat zijn of haar naam gebruikt wordt. Herkenbare foto’s van anderen plaats ik echter nooit. Misschien vreemd dat ik minder moeite heb met het gebruiken van namen van vrienden of familie dan met plaatsen van foto’s, maar dat is meer een gevoelskwestie, op de een of andere manier komt de lezer dan toch nét iets te dichtbij. Zoals de blogger van de hierboven genoemde blog zo mooi weet te zeggen: ‘I don’t mind posting about my own deep, dark moments, but when it involves other people things get touchy.’

Als er daarnaast iets is wat ik van mijn rechtenstudie en SecJure-carrière heb meegekregen, is dat bronvermelding essentieel is voor een artikel. Niets is zo vervelend als iemand die letterlijk stukken van jouw artikel overneemt zonder het fatsoen te hebben aan te geven waar het vandaan komt. Ik kom irritant genoeg vaak blogs tegen waarbij cijfers en feiten zomaar klakkeloos zijn overgenomen zonder dat de lezer weet waar het vandaan komt. Op zulke momenten stop ik al met lezen.

Om deze blog te eindigen een uitspraak waar ik me als blogger prima in kan vinden: ‘Don’t write anything about anyone on your blog that you wouldn’t say to their face in a crowded room.’ Lijkt me een prima uitgangspunt.

9 Comments on “Blogging – where do you draw the line?”

  1. Pingback: De lepeltjestheorie «

  2. Pingback: Post it or not? « Sylvia Kuijsten

  3. Pingback: Over de grens. (2) | lilith8heather

  4. ‘Don’t write anything about anyone on your blog that you wouldn’t say to their face in a crowded room.’

    Dat is zeker waar. Ik ben ook het afgelopen jaar bewuster gaan bloggen en gebruik al sinds ik blog geen namen :)

  5. Social media is en word steeds meer een verlengstuk van .. sja .. iedereen eigenlijk. Wat je online schrijft kan in real life ‘tegen’ je gebruikt worden. Dus inderdaad, hetgeen wat ik online publiceer zou ik ook in real life stellen. Is ook niet meer dan logisch dacht ik zo :)

  6. Als ik een naam noem, neem ik alleen de voor letter. Of ik verzin maar wat. Ik zou ook nooit schrijven over werkelijke problemen die zich voordoen in bijvoorbeeld relaties of werk.

  7. Oh! Met dat laatste ben ik het zo erg eens! Een linkje is echt zo geplaatst en het staat ook niet eens heel aardig! Soms twijfel ik weleens of ik dingen moet delen, omdat mensen het zo klakkeloos kopieeren, zoals mijn blog van vandaag, mensen die bijvoorbeeld gaan lopen pronken met een plugin die ze ontdekten door mijn blog te lezen. Blegh, i hate that!

  8. Pingback: Over de grens. (2) | Tussen Droom en Daad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: