Maandagdates

Ik kan me af en toe echt ergeren aan het standaardbeeld van de luie, enkel bier zuipende en feestende student die leeft van het geld van de Staat. Hoewel ik ook met enige regelmaat in de kroeg te vinden ben en menig moment doorbreng op Facebook en Twitter, herken ik mezelf en mijn vriendinnen helemaal niet in dat beeld. Commissie hier, redactie daar, boeken verkopen aan mederechtenstudenten, de wekker die elke zaterdagochtend standaard om 4.00 uur afgaat om te gaan werken, braaf colleges volgen, thuis of in de bieb studeren en daarnaast druk rondkijken naar een stage en of ik niet verder kan komen in de schrijverswereld; ik vul mijn dagen over het algemeen prima in zonder te lamlummelen (volgens Word bestaat dat woord niet, but you get my point).

Ook mijn studievriendinnen hebben over het algemeen drukbezette leventjes. Elkaar naast de colleges zien is daarom soms een heel gedoe en gaat vaak vooraf aan het druk vergelijken van agenda’s, het sturen van datumprikkers en het proberen te verzetten van andere afspraken. Het lukt niet zo vaak om met de hele groep bij elkaar te zijn. Daarom hebben we aan het begin van dit collegejaar een nieuw principe ingevoerd: de zogenaamde ‘Maandagdates’. Tijdens het vieren van één van onze verjaardagen kwam het idee naar voren om elke eerste maandag van de maand bij elkaar te komen. Die data worden hoe dan ook – op bijzondere uitzonderingen na – vrijgehouden zodat we met z’n vijven iets leuks kunnen gaan doen. Tot nu toe werkt het prima. Naast twee ‘dates’ te hebben gebruikt voor het vieren van verjaardagen en een andere voor het houden van een heuse Cupcake-avond, is het vanavond alweer tijd voor de vierde Maandagdate. Ditmaal staat er gezellig gourmetten en een verlate surprise op het programma. Ik heb net het laatste cadeautje ingepakt, de batterij voor de camera wordt opgeladen zodat er weer veel genante foto’s gemaakt kunnen worden, de koelkast zit propvol en ook de stofzuiger heeft zijn taak weer naar behoren volbracht, zodat er geen stof rond dwarrelt als er een glas op tafel wordt gezet. Leuk detail is dat de nieuwe vriend van één van ons langskomt om kennis te maken door ook gezellig een stukje vlees in de gourmetpannetjes te gooien. Ik ben benieuwd of hij het hoofd boven water kan houden met al die giebelende vrouwen, hihi.

Om ten slotte nog even terug te komen op het standaard studentenbeeld: het valt niet te ontkennen dat ik studiefinanciering en dergelijke krijg, maar ik mag toch hopen dat ik mezelf later nuttig kan maken voor de maatschappij en dat geld op die manier terug kan betalen. Of dat dan is als jurist, schrijfster of supermarktpersoneel zal de tijd moeten uitmaken. Het is in ieder geval wel een streven om naartoe te werken. Hopelijk kan dat dan mooi gecombineerd worden met andere hobby’s en kan ik tijd blijven vrijmaken voor vriendinnen, want die Maandagdates behoren tot de gezelligste momenten van elke maand.

20 Comments on “Maandagdates”

 1. Dat klinkt ontzettend gezellig, die maandagdates. Bij ons is dat met de vriendengroep die ik aan het begin van mijn studie niet gelukt, om contact te houden. Dat is verwaterd. De helft is afgestudeerd, de één werkt en de ander is door gaan studeren in een andere stad. Kortom, tijd en afstand maken het niet makkelijker.

  En wat je zegt, niet elke student is hetzelfde. Die lamballen die niets doen, zijn er inderdaad ook en die maken ons het leven moeilijker. Helaas zijn er ook studenten die op een beschaafde manier plezier maken tijdens hun studententijd. Ik ben blij dat ik bij die groep hoor ;)

  • Het scheelt dat bij ons iedereen nog studeert ;) Wel is er eentje al met de master bezig, terwijl de rest nog bezig is met de bachelor. Echter breekt nu de tijd aan van stage lopen en juridische baantjes, dus ik denk dat we mooi op tijd begonnen zijn met het invoeren van onze ‘dates’ ;) Jammer dat de contacten bij jou verwaterd zijn, ik herken dat wel met vrienden van de middelbare school, op een gegeven moment liggen die levens gewoon te ver uit elkaar.

 2. Ik heb zo’n vermoeden dat jij die studiefinanciering straks als werkende jurist, of wat voor functie dan ook, met die leuke blauwe enveloppen dubbel en dwars terug gaat betalen…

 3. Klinkt als een hele goeie die maandagdates. Bij mijn vrienden en vriendinnen is het afspreken af en toe ook plannen tot je erbij neervalt. Maar het is het allemaal waard!

  • Misschien wel een idee om ook een dergelijk systeem in te voeren dan, zolang iedereen waard hecht aan die maandelijkse afspraken zou dat goed vol te houden moeten zijn ;) En je hebt gelijk, het is zeker de moeite waard! :)

 4. Oh verschrikkelijk, ik woon zelf hier in een woning met nog 2 andere huisgenoten. 1 van deze huisgenoten is precies zo student die jij om schrijft en waar ik van walg. Want erbij hebben wij door zijn luie leventje ook veel overlast omdat hij graag hier zuipt en keet. (Ik tel de dagen af dat zijn contract afloopt en niet verlengd wordt, gelukkig is dat een feit)

  Ik ben daar in tegen veel meer gedreven en hou mijn studiefinanciering ook echt voor wat het hoort. Want tja over paar jaar krijgen de studenten misschien niet eens meer een studiefinanciering, dus dan kan je beter maar zorgen dat je nu laat zien dat je het goed gebruikt dan dat je er mee feest toch?

  Ik denk dat ik ook maar eens een systeem als maandagdates moet gaan doen met de vriendengroep, want afspreken is echt een drama. Wel leuk dat jullie ook echt activiteiten er voor plannen zeg. :D

  (leuk trouwens dat je mijn blogt bezocht, ik heb je blog meteen in mijn reader gezet, want ik werd helemaal vrolijk van je blogjes en layout)

  • Godszijdank heb ik geen huisgenoten, het zal ongetwijfeld gezelligheid meebrengen, maar stiekem toch ook een hoop ergernis ;)
   Ik denk zelf dat met een beetje pech de afschaffing van de studiefinanciering niet eens meer jaren op zich zal laten wachten, dus dat wordt sparen, sparen, sparen ;)
   Haha, thanks! Altijd leuk om te horen dat m’n blogs in de smaak vallen :)

 5. Ik wil ook maandagdates! Ooit wel eens een poging gedaan, maar dan kon er iemand weer niet en liep alles weer in de soep! En ja, een deel van de studenten zijn inderdaad lumlullen. Gelukkig weten wij beter… :)

 6. Wat een leuk idee die Maandagdate! Wij gaan meestal één keer in de vier à drie weken daten. Ligt er een beetje aan hoe druk we het hebben, maar meestal wordt daar het soort date ook aan aangepast. Hebben we het nou niet al te druk, dan komt de kroeg, restaurant er aan te pas. Hebben we het wel druk dan is het even napraten en een borreltje in de Campuskroeg ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: