Sorry, je draagt wát?

Schrijvers. Je herkent ze aan de standaard pen achter het oor, de opnamerecorder in de borstzak, de velletjes papier met losse krabbels die uit de tas vallen en het wegwerken van liters koffie en thee. Ook de warrige kapsels, ‘aparte’ kleding en inkthanden geven een aanwijzing voor hun (meest) geliefde bezigheid. Maar er is nog iets anders, iets wat ik al die tijd over het hoofd heb gezien. Iets waarvan mijn wenkbrauwen even omhoog gingen en ik spontaan ‘huh?’ zei…

Naast zelf blogs schrijven, lees ik ook veel blogs van anderen. Ook hier schijnt het standaardbeeld van pen, vellen papier en opnamerecorder meer regel dan uitzondering te zijn. Tot ik een berichtje tegenkwam waarin iets stond in de trant van: ‘En natuurlijk heb ik altijd een pen bij me. Plus mijn Iphone en Moleskine’. Uh, sorry, je wat? Draag je altijd een bepaald soort laars? Schrijf je het liefst in een vreemde bikini? Ik had werkelijk geen idee. Na wat rondneuzen op het internet kwam ik erachter dat een Moleskine blijkbaar een soort notitieboekje is, schijnbaar een ware must have in de schrijverswereld. Val ik daar even van m’n voetstuk, ik heb namelijk niet zo’n ding. Daarnaast weet ik niet eens hoe ik het uit moet spreken; als ‘molleskin’, ‘moleskiene’? Maar goed, er is dus blijkbaar een hele agenda-, notitieblokken- en dagboekenreeks. Vergeet ook de notebooks, adresboeken, pennen en tassen niet. Persoonlijk vind ik dergelijke dingen een beetje onzin. Ik gebruik gewoon simpel kladpapier en heb overal van die simpele Bruna-notitieblokjes liggen. No way dat ik 15 euro betaal voor wat papier met lijntjes, al staat het nog zo leuk. Ik ben sowieso niet van de merken. Ik heb geen tassen van Prada, kleding van G-star of make-up van Max Factor. Ik houd het nu eenmaal liever op neppe Allstars, mascara van de Etos en kleding van de H&M. En ja, ik haal mijn sokken bij de Zeeman.

Ik wil al tijden op een vrije dag met m’n laptopje bij de Mugs & Muffins gaan zitten om lekker een lange ochtend of middag te schrijven, met een heerlijk stuk cheesecake en een muffin en om de zoveel tijd de verse aanvoer van een Latté Machiatto of Vanilla Spice Tea. Dat ga ik binnenkort doen. Zonder opnamerecorder en Moleskine, maar met pen en papier en warrig schrijverskapsel.

23 Comments on “Sorry, je draagt wát?”

 1. Ik moet bekennen dat ik wel een Moleskine heb :P (je spreekt het trouwens uit als Molskin zeg maar). Ik heb hem overigens wel gekregen, ik weet niet of ik hem zelf zou kopen, want ze zijn inderdaad duur.

  Ik vind het jammer als mensen zeggen dat ze hun notities in hun telefoon typen, ik vind het zelf leuker om het in een boekje te schrijven :)

  • “Leuker” is echt een woord voor Moleskine-gebruikers. Het gaat er niet om wat leuker of schattiger is. Het gaat erom wat een schrijver handig vindt.

   Trouwens, door jou, Laura, ben ik bekend geworden met Moleskine. Iedere keer als in Moleskine zie, denk ik een klein beetje aan jou.

 2. Wat een tijd geleden dat ik echt een goed stuk heb gelezen, en dat is dit in mijn opzicht.
  Ik ben het helemaal met je eens. Schrijven is een werkwoord. Daarin hoort geen mode-item. “Jij bent geen schrijver, jij hebt geen Moleskine.” Belachelijk. Be-la-che-lijk.

  Ik protesteer.

 3. Oh weej, wat voel ik me nu onschrijverachtig! Het enige gemeenschappelijke punt is dat ik momenteel een warrig kapsel heb, maar dat is mijn studiekapsel en niet mijn schrijfkapsel…
  ‘k Heb ook geen Moleskine-boekje, maar wel andere (even dure…) exemplaren: ik ben een paperblanks-fan. (Enige probleem: ik vind die boekjes véél te mooi om er in te gaan kliederen!)
  Ik maak me wel af en toe schuldig aan schrijfnota’s in mijn gsm steken, maar dat komt vooral ’s nachts voor, wanneer ik te lui ben om het licht aan te steken en papier en pen te grijpen :p

 4. Excuseer, standaard pen? Opnamerecorder? Velletjes papier? Warrige kapsels, aparte kleding en inkthanden?
  Oh ja, en een Moleskine?

  Ik ben vanaf nu duidelijk geen schrijver. Waar haal ik die dingen? XD

 5. Ik vind Moleskines als notitieboekjes, dus, rommel en slordigschrijfboekjes ook een beetje onzin, omdat ze hartstikke duur zijn en het inderdaad een beetje een “trend” is om eraan te doen.
  Ik en een vriendinnetje zijn wel enorm groot fan van de Film- en recipe journals van Moleskine. Supergrappig zijn die! Je noteert alle films die je hebt gezien, geeft ze een cijfer, schrijft een korte recensie, etc. Of dus je favoriete recepten. Je hebt ze ook om je favoriete boeken in te noteren, etc. En, the best is yet to come: er zitten STICKERVELLEN bij. HOERA! Stickervellen maken alles leuker!

 6. Kheb ook zo een ding, gebruik um nooit! .. zonde .. vind ik dan. Dus hij staat tussen de andere boeken in mijn boekenkast. Wel leuk, zo een leeg mooi boekje tussen andere volgeschreven boeken door anderen .. Nu ik dit tik, vraag ik me af .. probeert dat lege notitieblokje mij iets te zeggen? :)

 7. Ik gebruik gewoon een goedkoop notitieboekje van de Hema voor m’n verhaaltjes en inspiratie op te schrijven. Wel heb ik een agenda van Moleskine, erg fijn! Ik wil niet anders meer :)

 8. Ik snap de hype met de Moleskines nog niet, maar dat schijn je pas te begrijpen als je er eentje (of tien) hebt… mij niet gezien, ik heb genoeg andere leuke notitieboekjes… en die gaan, evenals meerdere pennen (er zal er maar eentje stuk gaan!), mijn agenda en mijn chaotische hoofd overal mee naartoe :D

 9. Mijn “1-euro-bij-kruidvat-oh-wat-ben-je-mooi-roze-notitieboekje” volstaat prima.. Heb die overigens wel altijd bij me. En een verslaving voor de notitieboekjes heb ik wel, ik kan ze beter ontwijken, want anders koop ik ze, terwijl ik er nog velen heb liggen waar slechts enkele pagina’s van beschreven zijn.
  Een enkele keer typ ik het in mijn telefoon, maar toen die laatst crashte en ik het nog niet had overgeschreven, vervloekte ik mezelf.. :S

 10. Tja, dat warrige kapsel daar kom ik niet onderuit, maar wat de rest betreft heb ik één simpele regel; thuis krabbel ik alle losse gedachten in een Aurora schrift en wat ik onderweg bedenk, probeer ik te onthouden. Wat ik vergeet was vast het onthouden niet waard, denk ik dan. Maar iets opschrijven? Nooit.

  • Ik ben het op zich wel met je eens dat wanneer je dingen vergeet, ze niet het onthouden waard zijn om over te schrijven, maar toch.. ik ben zo’n chaoot dat ik graag pen en papier bij me draag :P

 11. haha, ik snap het gedoe over de Moleskine ook niet, ik neem aan dat je dat pas snapt eens je er één in gebruik hebt.

  Niet dat ik van plan ben om moeite te doen om het te proberen begrijpen.

  Ik doe het wel met ‘wat ik op het werk kan meegrissen’ ;-)

 12. Nu voel ik me toch wel even heel onbegrepen als groot Moleskine-fan, haha. Ik denk dat je het eerst zelf moet ervaren voor je erover kunt oordelen. Het is natuurlijk ook net wat je ervoor over hebt. Ik vind de notitieboekjes van Moleskine gewoon heerlijk schrijven, de inkt drukt niet door, de bladzijden zijn stevig genoeg maar ook dun, er zit een vakje achterin, een lintje in het midden en hij beschadigt absoluut niet in je tas. Ik schrijf er niet in omdat het toevallig een Moleskine is, maar omdat ik veel notitieboekjes heb geprobeerd en dit toch het fijnst vind werken. Waar muziekliefhebbers twintig euro aan een cd uitgeven, koop ik voor vijftien euro een notitieboekje. Ieder z’n liefhebberij, zou ik zeggen. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: