Bang voor wat?

Iedereen heeft zo z’n angsten, zowel klein als groot. Persoonlijk ben ik ‘gezegend’ met een flinke angst voor spinnen, dat gelukkig is dat in de loop de van jaren wel minder geworden, maar waardoor ik het nog steeds niet zo heb op zes- en achtpotige insectachtige wezens. Ook van injectienaalden krijg ik spontaan bibberknieën, net als het moeten slikken van pillen of van die vervelende capsules. Mam gaf mijn broertje en mij vroeger altijd van die rode vitaminepilletjes, die je dan in z’n geheel in moest slikken met melk of water. Laten we zeggen dat mam regelmatig in m’n broekzakken of sokken die dingen weer terugvond. Ik kan er niks aan doen, ik krijg ze gewoon niet weg. Verder heb ik al m’n levenlang last van hoogtevrees. Al is die hoogte wel relatief. Ik heb tijdens mijn tweede bezoek aan Parijs met de nodige peptalks van vriendinnen wel de 56e verdieping van de Montparnasse-toren bezocht, maar ik zet nog steeds geen voet op een keukentrapje of ladder. Last but not least zijn grote pleinen en ruimtes niet aan me besteed (duizeligheid alom), erg vervelend. Vriendinnen weten er wel van, dus een letterlijk helpende hand is gelukkig snel geboden, maar het kan stiekem best beperkend werken.

Ik weet het, bovenstaande zit allemaal gewoon (letterlijk) tussen de oren. De lijsten met angsten die een mens kan hebben zijn werkelijk eindeloos. Bekijk deze maar eens:

~> Bibliofobie:  Angst voor boeken.
~> Theofobie:  Angst voor Goden.
~> Dextrofobie:  Angst voor dingen die zich aan de rechterkant van het lichaam bevinden.
~> Levofobie:  Angst voor dingen die zich aan de linkerkant van het lichaam bevinden.
~> Gynefobie:  Angst voor vrouwen.
~> Heliofobie:  Angst voor zonlicht.
~> Homofobie:  Angst om homosexueel te worden.
~> Hexakosioihexekontahexafobie:  Angst voor het getal 666.
~> Sesquipedalofobie:  Angst voor het lezen of uitspreken van lange woorden.
~> Autoglossofobie:  Angst voor de eigen taal.
~> Xenoglossofobie:  Angst voor vreemde talen.
~> Xenofobie:  Angst voor vreemdelingen.
~> Arachibutyrofobie:  Angst voor het blijven plakken aan het gehemelte van Pindakaas.
~> Ablutofobie:  Angst om zich te baden of te wassen.
~> Potofobie Angst voor alcohol.
~> Stasibasifobie:  Angst om te lopen.
~> Phalacrofobie Angst om kaal te worden.
~> Venustrafobia:  Angst voor mooie vrouwen.
~> Chrometofobie:  Angst voor geld.
(Bron: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/6055-verschillende-fobieen.html)

Ik vraag me wel eens af waar ze nu precies vandaan komen en waarom bepaalde fobieën nuttig zijn om te hebben. Wat heb je immers aan anthofobie (angst voor bloemen) of alliumfobie (angst voor knoflook)? Wat dacht je van cherofobie (angst voor vrolijkheid) of cathisofobie (angst om te gaan zitten)? Ik had werkelijk nog nooit gehoord van genufobie (angst voor knieën) en een wonderlijk fenomeen vind ik tetrafobie (angst voor het cijfer 4). De mooiste blijft echter naar mijn bescheiden mening toch de angst voor moeilijk woorden, ofwel hippopotomonstrosesquippedaliofobie (nogal ironisch..).

En waarom zijn we voor het één bang en het ander niet? Ik ben bang voor spinnen, maar niet voor slangen. Ik stap wel in een lift, maar no way dat ik gezellig een grot in Limburg ga bezoeken, claustrofobische verschijnselen verzekerd. Zo’n klein vitaminepilletje krijg ik niet weg, terwijl een flinke hap lasagne dan weer geen probleem is.

Als ik zo op internet rondkijk, kan ik alleen maar de conclusie trekken dat ik er met mijn huis-tuin-en-keuk-fobieën als pleinvrees en hoogtevrees nog relatief goed vanaf kom…

Een grote ‘Fobieën-lijst’ is overigens hier terug te vinden: http://www.therapiehulp.nl/klacht/angst/fobie/fobie-lijst

15 Comments on “Bang voor wat?”

 1. In jouw lijstje zie ik wel de angst voor vrouwen en zelfs de angst voor mooie vrouwen, maar hoe zit het met de angst voor mannen? Ik mag toch aannemen dat die ook bestaat! (niet dat ik er last van heb ;) )

 2. ‘k Vind dat ook vreemd die angsten – nog vreemder zijn de verklaringen die psychologen ervoor durven geven. Er zal érgens wel een link zijn hoor tussen iets uit je kindertijd of je onderbewuste en die angsten ;-)
  Zelf heb ik last van braakangst (met de mooie naam emetofobie) – ook best wel vervelend…

 3. M. is angstig voor paddestoelen, of het echt een fobie is weet ik niet. Dat vind ik meteen zo´n groot woord. In ieder geval zijn er dus wel mensen die echt fobisch zijn voor paddestoelen, mycofobie heet dat.

 4. 90% van jou lijstje vind ik wel opvallend, bij die andere 10% kan ik me wel iets bij voorstellen.

  Ik ben niet bang voor hoogtes, dieren op bepaald voedsel.. Ik ben alleen altijd bang dat ik met uitgaan op iemand zijn voeten trap, waar dat vandaan komt mag joost weten.

  Verder ben ik niet zo fan van liften, heel lang geleden was er in een ziekenhuis een gewone lift en snellift, ik vond die snel lift wel stoer maar dat werd me kei hard afgestraft toen het licht uit viel en hij van 2e naar 15e verdieping in noodtempo ging en weer terug naar de 2e. Ik ben die lift nooit meer ingestapt in die tijd toen ik daar kwam haha

 5. Àllereerst wilde ik graag even zeggen dat ik je blog erg leuk vind! Je schrijft heel vlot en lekker leesbaar, en je schrijft echt leuke stukjes met interessante onderwerpen – dit is een blog waar ik graag naar terugkom!
  Wat angst betreft, ik heb een beetje hetzelfde als jij. Ik ben als de dood voor spinnen en ik kan ook niet goed tegen erg kleine of juist erg grote ruimtes. Hoogtevrees heb ik niet echt, maar ik vind het wel eng om op een grote hoogte zonder balustrade te lopen, haha. Maar ik begrijp ook echt niet waar sommige angsten vandaan komen – hoe kan iemand in hemelsnaam bang zijn voor boeken? Ik denk wel dat Laura hierboven gelijk heeft en dat het waarschijnlijk door bepaalde ervaringen zal komen, maar dan vind ik het alsnog erg raar… als je een keer je knie gebroken hebt, dan zal het misschien wel logisch zijn dat je bang wordt voor knieën. En pindakaas aan je verhemelte lijkt me ook niet zo prettig. Maar de rest…

 6. Leuk geschreven en sommige fobieën zijn uitzonderlijk, maar waarschijnlijk wel te verklaren door dingen uit het verleden oid. Ik moet het trouwens ook echt niet hebben van spinnen… die dingen zijn gewoon niet aan mij besteed!

 7. Aaaah de angst voor spinnen is duidelijk het grootst bij mij hhahaha, maar waarom de een het wel ontwikkelt en de ander niet….tsja. duizenden theorieën zijn erover maar volgens mij niemand die het zeker weet!

 8. hihi, tja, ik weet niet. ik ben niet bang voor spinnen maar vind ze ook niet echt fijn om aan te raken ofzo.
  slangen, daar ben ik pas echt bang voor. als ik alleen al een plaatje ervan zie word ik gek

 9. Pingback: Chaoot & verzamelaar |

 10. Haha, ik heb alleen een beetje hoogtevrees. Lijkt me nog best een gedoe, ben je bijvoorbeeld bang voor blije mensen moet je die de hele dag ontwijken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: