De Holbewoner-theorie…

Om de een of andere reden vinden we als mensheid dat alles een betekenis moet hebben. We vinden het eng als we dingen niet kunnen verklaren en dus zoeken we daar naar. Wat betekent de stand van de sterren? Hoe zit dat nu met tijdreizen? Wat kunnen we afleiden uit dat spatje verf op een doek? Zo verdiepen we ons ook in de betekenis van namen. Dat er in vroegere tijden waarschijnlijk een stelletje holbewoners was dat door het uitstoten van onverstaanbare klanken uiteindelijk tot samenraapsels van die klanken kwam en daaruit namen ontstonden, vergeten we gemakshalve. Liever denken we over onszelf in vroegere tijden als hoge, filosofische wezens, die goed nadachten over welke namen we onze godenkinderen zouden geven. Ik weet niet hoe het met jou zit, lieve lezer, maar ik kreeg op de middelbare school opvallend meer leerstof te verwerken over de eerbare Romeinen en Grieken dan over de bewoners van de Steentijd, dat zegt volgens mij genoeg.

Persoonlijk acht ik de kans niet zo groot dat de eerste mensen hun kinderen namen gaven als Barthelomeus, Quendolyne of Godefricus. Ik vind Groempf of Kuche dan iets waarschijnlijker. Of Jan. Ik houd het dus liever op de holbewonertheorie, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik stiekem niet nieuwsgierig ben naar wat mijn naam nu zou betekenen volgens onze wijze voorouderen. Ook wispelturigheid zit nu eenmaal in de menselijke aard (naar het schijnt meer bij vrouwen, maar dat twistpunt schuif ik even terzijde). Volgens verschillende sites betekent mijn naam ‘van het bos of woud’. Ik kan inderdaad niet ontkennen dat ik wel een redelijke bos hout voor de deur heb, maar ik geloof dat ze dat hier niet helemaal bedoelen. Daarnaast sta ik volgens diezelfde bronnen blijkbaar graag in verbinding met de aarde. Ook dat kan wel kloppen, volgens mij ben ik over het algemeen wel een aardig persoon. Oké oké, ik houd al op.

Qua bekende personen kwam ik niet veel Sylvia’s tegen die me iets zeiden. Wel is er blijkbaar een stad in Kansas die Sylvia heet, is er verder een asteroïde met mijn naam en zijn er drie films, een komische stripserie, een boek, een toneelstuk en drie liedjes over me geschreven. Vergeet daarnaast natuurlijk het bekende balletstuk ‘Sylvia’ niet, dat een belangrijke rol in de dansgeschiedenis inneemt: het bracht een grote verandering teweeg in de rol van vrouwen in het ballet. Sylvia is in het stuk daarom niet geen mooie, serene nimf, maar een stoere jaagster. Dat bevalt me wel.

Over persoonlijke eigenschappen die mensen met de naam Sylvia met zich mee zouden dragen, kwam ik enorm veel informatie tegen, de ene beschrijving nog belachelijker dan de ander. Net of karakters zich vormen naar de namen die ze dragen. Uiteindelijk denk ik dat de uitleg hieronder nog het meest bij me in buurt komt, maar dat moet je zelf maar beoordelen: ‘Sylvia, a person, with low self esteem, but great personality. Protective over his/her friends, trustworthy and loyal friend, fun to be around. Overall, an amazing person to have in your life. Tough nut to crack, but once inside the walls, you’ll notice her true side’.

Dankuwel holbewoner.

13 Comments on “De Holbewoner-theorie…”

  1. Het is natuurlijk wel zo dat met de evolutie van de mens de technologie en al dat soort zaken ook vooruit zijn gegaan. Er werden maatschappijen “opgericht”, en steden, er kwamen machtspositie, en als je een staat creëert worden taal en geschrift, manieren om te communiceren, natuurlijk ook veel belangrijker. Naast dat ik denk dat holbewoners ook heus nog niet zo slim waren als wij nu zijn, kenden zij überhaupt het principe va de “moderne” maatschappij nog niet. Tuurlijk kenden ze vast hiërarchieën, maar was het veel kleinschaliger, dat taal en schrift er stukken minder toe deden.

    Maar dat denk ik dan he. Het is tegenwoordig wel een beetje ouderwets om nog vernoemd te worden naar waar je vandaan komt, behalve misschien als eerbetoon aan je grootouders, dat je hun namen als tweede naam draagt of zo.

    • Haha, je hebt helemaal gelijk hoor ;) Ik wilde met het stuk alleen aangeven dat mensen altijd zoveel waarde aan iets moeten geven en altijd zoveel achter dingen moeten zoeken, terwijl het ook veel makkelijker kan (zie holbewoner Groempf). Terwijl ik dit typ besef ik me terdege dat het geven van een naam iets belangrijks en speciaals is, maar je begrijpt denk ik wel wat ik bedoel ;)

  2. Ik vind het leuk om te weten waar mijn naam vandaan komt, en aangezien Sarah ook gewoon Hebreeuws is voor koningin heb ik niet te klagen, maar het is nu niet zo dat ik mij vereenzelvig met mijn naam en zijn betekenis.

    Ik vooral een handige naam: overal waar je komt op de wereld lijken ze hem te kunnen uitspreken!!!

  3. Ik denk niet dat onze holbewonervoorouders onze namen uit zouden kunnen spreken :P Tenminst, Sylvia niet, Lisa is dan al wat makkelijker. Dat komt dan trouwens weer van Elisabeth, ‘zij die met God is’, o.i.d. Toepasselijk.

  4. Pingback: Komkommertijd | Sylvia Kuijsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: