Pancakes make you feel old..

Ik houd van pannenkoekenrestaurants. Die knusse sfeerverlichting, het houten meubilair, de leuke wandschilderingen (vaak in Anton Pieck-stijl), de grappige pannenkoekenbakkertjes op tafel die de flessen stroop en bussen poedersuiker vasthouden en die schattige snuisterijen, meestal beertjes in werkelijk alle soorten en maten, de één met een nog hoger ‘awh’-gehalte dan de ander.

Laatst zat ik met m’n ouders en broertje in een niet nader te noemen gehucht in pannenkoekenrestaurant ‘De Berenpot’. Aan beertjes geen gebrek, net als aan pannenkoeken, die op wonderbaarlijke wijze nog geen tien minuten nadat we besteld hadden al op tafel stonden. Naast veel beertjes en pannenkoeken waren er ook veel kinderen. Sommigen zaten rustig en stil te eten, anderen smeerden de blouse van hun ouders onder met stroop, terwijl weer anderen door het restaurant achter elkaar aan stormden of in de weer waren met de cadeautjes die bij hun pannenkoek zaten. Het jongetje dat achter me zat en braaf met wat stiften in de weer was, zei op een gegeven moment tegen zijn moeder: ‘Als ik later groot ben, word ik ook pannerloekerbakker mama!’ Ik moest stiekem lachen om zijn ‘pannerloeker’, net als zijn moeder.

Als ik later groot ben… Ineens drong het met een klap tot me door. Dat ‘groot’ duurt namelijk helemaal niet zo lang meer. Met mijn 21 jaar ben ik dan wel officieel volwassen, maar zo groot voel ik me nog helemaal niet. Het deed me denken aan een gesprek dat ik laatst met vriendinnen voerde, terwijl we op weg waren naar het Gerechtshof om een middagje rechtszaken bij te wonen. We hadden het over het feit of we ‘later’ – zo rond onze dertigste – wilden trouwen en al dan niet kinderen wilden krijgen. Vriendin C. wilde absoluut niet trouwen, maar wel kinderen. Vriendin L. wilde op zich wel trouwen, maar liever geen kinderen. Een rol als toffe peettante zag ze dan toch liever. Vriendin V., I. en ik wilden zowel trouwen als kinderen, maar daar dan wel bij blijven werken, we hebben die rechtenopleiding tenslotte niet voor niets gevolgd.

Door de opmerking van het jongetje bedacht ik me ineens dat het een kwestie is van aftellen. Waar bij hem dat ‘later’ nog zo’n vijfentwintig jaar duurt, zijn het er voor mij amper tien. En als er iets vaststaat, is het dat de tijd snel gaat. Voor ik het weet zit ik misschien zelf wel tussen de poepluiers, zuig ik per ongeluk de stukjes lego op met de stofzuiger en zijn het mijn koters die de pannenkoekenstroop aan m’n broek smeren. O God, dat gaat me toch iets te snel.

Een pannenkoekenrestaurant… voortaan ga ik weer mooi naar de Chinees.

15 Comments on “Pancakes make you feel old..”

 1. Neeeeee niet doen! En anders eet je gewoon thuis pannenkoeken. Ik voel me altijd heerlijk kinderlijk wanneer ik pannenkoeken eet, niks mis mee :P (en dan even vergeten dat ik over een half jaar ook 21 jaar word, brrr)

  • Haha, thuis worden die pannenkoeken nog steeds fanatiek gebakken hoor, don’t worry :) En uiteindelijk kan ik de verleiding van die gezellige pannenkoekenrestaurants toch niet weerstaan, dus dan doe ik wel oordoppen in ;)

 2. Zelfs als je * volwassen* bent rocken pannenkoekenhuizen nog steeds. Ik ben 24 1/2 en ik kom er ook nog altijd gaarne! Je vergat overigens de rood-met-wit geblokte tafelkleedjes te vermelden. Essentieel, wat mij betreft ^_^

  Ik zet “pannenkoekenhuis beginnen” trouwens ook op mijn lijst “Potentiële dingen die ik kan gaan doen nu ik afgestudeerd ben”

  • Owja, die tafelkleedjes! :) Haha, een pannenkoekenhuis beginnen klinkt goed, persoonlijk zou ik nog wel een soort van Mugs & Muffins of Beans & Bagels op willen zetten, maar of dat er ooit van gaat komen..? ;)

 3. Ja, ik ben er zo eentje die altijd zei ‘later als ik groot ben’ dan wil ik wel kinderen. Maar ja, toen ik dat ver in de 30 nog riep gingen mensen een beetje schaapachtig lachen. Nu ben ik dus sinds drie maanden moeder. En inderdaad dan ga je dus niet meer wat chiquer uit eten. Dus tot binnenkort in het pannenkoekenrestaurant!

 4. Kinderen zijn ook te vinden bij de Chinees ;)
  Maar je hebt gelijk, het grotemensenleven is eigenlijk al begonnen.. En of we daar zo blij mee moeten zijn? Misschien ga ik liever weer terug en smeer ik ook stroop op mijn mama..

 5. Hahaha, grappig :P Ik ben al in ‘later’. Met mijn 25 jaar. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik toen ik 20 werd plots besefte: godver! Ik ben geen 16 meer! Tot dan had ik mezelf namelijk altijd 16 gevoeld.

  Ach, het is wel leuk hoor pannenkoeken eten. Bij jou zijn het dan de kinderen in het pannenkoekenhuis die je aan ‘later’ doen denken. Wat denk je als iedereen om je heen (ook vriendinnen) aan kindjes beginnen? ;)

 6. Sommige mooie momenten kunnen je zo aan het denken laten zetten. Desalniettemin is een pannenkoek restaurant op zijn tijd gewoon super lekker en leuk om naar toe te gaan. ;)

 7. Ohw zuchhhhhhhhhht en het gaat echt “heul” erg hard. (beloofd!!!) Ik denk altijd nog steeds dat het personeel bij de AH achter de kassa ongeveer net zo oud is als ik. Daarom stoor ik me aan hun “ge-meneer” en “ge-u”. Erg confronterend als ik me dan weer realiseer dat ik met mijn 34 jaar al twee keer (!!!!) zo oud ben als de gemiddelde kassamedewerker. ;-(

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: