Gevalletje overdosis testosteron?

Goedgemutst kom ik op de universiteit aan. Het is pakweg half 9 op een vrijdagochtend en het grootste deel van de studenten ligt, gezien het gebrek aan drukte op de campus, nog op één oor. Ik ben echter op weg naar het hoorcollege Forensische Psychiatrie, mijn favoriete vak bij uitstek. Het is een mastervak en ik zit eigenlijk nog in mijn bachelorfase, maar ondanks het feit dat ik er dus nog geen tentamen over mag maken, vind ik het machtig interessant. Ik maak geen aantekeningen, ik bereid niets voor (logisch, ik heb geen boek), maar ga gewoon zitten en laat me verbazen over de mysterieuze wereld van de hersenen. De tijd vliegt altijd weer verbazingwekkend snel om. We hebben het onder andere gehad over stoornissen als Alzheimer en hoe dit verband houdt met zaken als ontoerekeningsvatbaarheid, over persoonlijkheidsstoornissen en behandelmethodes. Voor vandaag stond er een gastcollege op het programma van Dr. A. Popma, kinder- en jeugdpsychiater, die ons wegwijs zou maken in de kinderpsychiatrie. Op het moment dat ik de collegezaal binnenloop, weet ik nog niet dat dit het tofste college van dit collegejaar blijkt te zijn. De tweede helft gaat meer inhoudelijk over antisociale ontwikkelingen bij jeugdigen, waarmee ik jullie verder niet zal vermoeien (misschien wel leuk om even op te merken dat 6% van de jongeren verantwoordelijk is voor 70% van criminele activiteiten). De eerste helft vond ik echter meer interessant om met jullie te delen. Het betrof een filmpje van de film ‘Kids’ uit 1995. In het fragment zien we hoe twee jongeren op een skate-pleintje met elkaar in aanraking komen en hoe dat volledig uit de hand loopt. Popma vroeg ons om te kijken wie nu het conflict begon en wie er uiteindelijk ‘schuldig’ was. Het leverde uiteindelijk een erg interessante discussie op, waarbij er steeds meer punten naar voren kwamen die belangrijk waren om mee te nemen. Opvallend was ook hoeveel leerlingen enthousiast deelnamen aan de discussie, terwijl er normaal gesproken tijdens colleges altijd een handjevol leerlingen aan het woord is. Blijkbaar maakte het filmpje nogal wat los en had iedereen er een mening over, helemaal prima dus. Ik verbaasde me ook over hoever de meningen van de studenten soms uit elkaar lagen, wederom het bewijs dat het recht niet saai en enkel boekenwijsheid is, maar dat het leeft en onoverkomelijk voor iedereen van toepassing is.

Normaal eindig ik mijn blogs nooit met vragen als ‘wat vinden jullie?’ en dergelijke, maar in dit geval ben ik toch wel benieuwd naar jullie mening. Als je het filmpje hieronder bekijkt, wie is er dan volgens jou begonnen met het conflict, wie zouden er opgepakt moeten worden en waarom? Ik wil je overigens wel even waarschuwen, het filmpje kan als heftig worden ervaren.

 

4 Comments on “Gevalletje overdosis testosteron?”

  1. Ze zijn in mijn ogen allebei schuldig. De blanke jongen zegt eerst nog sorry, terwijl de donkere jongen meteen boos wordt. Maar uiteindelijk blijft de groep die achter de blanke jongen staat op de donkere jongen inslaan, ook al is hij bebloed en kan hij zich niet verweren, wat ook niet bepaald vriendelijk is. Dus de donkere jongen ‘begon’ en de groep moet opgepakt worden.
    Het lijkt me een interessant college!

  2. Hoewel de donkere jongen misschien begon, geven dit soort brutale reacties niet gelijk gelegenheid tot het geweld van de grote groep, die er in eerste instantie niks mee te maken had. Dus, hoewel de jongen die in elkaar geslagen wordt misschien begon met schelden, is het groepsgedrag vele malen erger, en moeten die mensen gestraft worden.

  3. Klinkt als een zeer interessant college. Had er ook wel bij willen zijn, sluit aan bij mijn vakgebied. Ik vind dat die donkere jongen wel erg lang doorgaat, wat het niet goed gaat praat wat die blanke jongens daarna gaan doen.. Allemaal oppakken en een taakstraf laten doen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: