You’re looking good!

Complimenten; leuk om te krijgen en leuk om te geven. De wereld wordt er een stukje mooier van; als gever verricht je een goede daad en je bezorgt er de krijger een ego-boost mee. Complimenten geven vind ik makkelijk en ik kan met een gerust hart zeggen dat ze altijd welgemeend zijn. Complimenten ontvangen is echter een heel ander verhaal…

Dit onderwerp komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Toen een medeblogger me laatst een compliment gaf over een blog dat ik had geschreven, zat ik met een rooie kop achter de computer. Ook toen ik voor de afgelopen surpriseavond in plaats van het schrijven van een gedicht voor een vriendin een cover van ‘That’s what friends are for’ had opgenomen, was ik verbaasd over het feit dat ze het zo leuk vond, persoonlijk zag ik er nogal wat schoonheidsfoutjes in. Waarom vind ik het nu zo moeilijk om complimenten te accepteren? Ik meen het zelf ook als ik iemand een compliment geef, waarom twijfel ik dan toch aan de oprechtheid als een ander dat doet? Is het onzekerheid over mezelf, wantrouwigheid tegenover de ander of toch een te kritisch beeld van mezelf?

Veel mensen hebben er moeite mee om complimenten te accepteren, ik ben zeker niet de enige. Op internet zijn er talloze sites te vinden die allerlei adviezen geven over hoe je hier vanaf kunt komen. Zo kwam ik een snelcursus complimenten ontvangen tegen, dat bestond uit vijf ogenschijnlijk makkelijke stappen:

1)     Je slikt alles wat je wilt zeggen in.
2)     Je kijkt de complimenterende persoon in de ogen en ademt diep in.
3)     Je zegt gemeend en wel: dankjewel!
4)     Je slikt de opkomende relativerende woorden in.
5)     Je glimlacht.

Makkelijk zat toch? Op de site stond ook vermeld dat ‘wanneer je deze vijf simpele stappen volgt, je ‘de ander erkent in zijn ‘zijn’ en je jezelf de kans geeft om het goede van een compliment in jouw systeem toe te laten’. Nu vind ik dit enigszins zweverig klinken, maar de boodschap is duidelijk.

Die vijf stappen komen niet uit het niets, er zit een diep doordachte theorie achter die voortvloeit uit wat de ‘Transactionele Analyse’ wordt genoemd. Deze analyse werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne en houdt kortweg in dat ervaringen in de vroege levensjaren ervoor zouden zorgen dat een mens besluiten neemt over zichzelf en zijn omgeving. Deze besluiten kunnen zowel positief als negatief zijn en zijn van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop. Een duidelijke uitleg over de transactionele analyse is hier te vinden, het is een interessante theorie.

Vanaf vandaag mag ik dus niet meer van mezelf zeggen dat ik dat nieuwe leuke shirtje nog ergens achterin de kast had liggen en dat iedereen dat verrekt lastige gitaarstuk waar ik weken op heb geploeterd kan spelen en dat het echt niet zoveel voorstelt. Vanaf nu is het gewoon ‘dankjewel’ en een glimlach, daar wordt de wereld tenslotte een stukje mooier van…

10 Comments on “You’re looking good!”

 1. Helemaal herkenbaar! Wij hebben in de les Franse taalkunde ook zo’n hele uitleg gekregen over complimentjes, over het feit dat complimentjes uit twee delen bestaan: een soort verbaal cadeautje en een oordeel en dat je in feite op de twee delen kunt reageren. ’t Was een vrij uitgebreide theorie die ook begrippen als narcisme, ‘la loi de modestie’ en zelfstandigheid erbij betrok, maar op zich behoorlijk interessant! Misschien schrijf ik er ooit ook nog wel eens over, ‘k had het nog nooit als blogmateriaal bekeken, maar ‘k vind jouw berichtje wel leuk ^^ (hé kijk, ’n complimentje ;-) )
  Ik zeg meestal ‘dank je’, maar volgens de theorie die ik heb gezien, is dat zelfs maar op het randje van de beleefdheid, omdat je een complimentje hoort te ‘bemoliseren’ (wat een werkwoord zeg!), als in een beetje afwimpelen: ‘oh, ’t is een oud kleedje hoor.’ – ‘Ach, ’t was niet veel werk hoor’… Zo’n dingen.

  • Haha, wat toevallig :-) Oew, en bedankt voor het complimentje! Zie je, ik ga al vooruit ;-) Mjah, die beleefdheid hè, het blijft lastig. Ik denk dat het er ook aan ligt hoe je dat ‘dank je’ overkomt ;-)

 2. Dat is soms wel lastig ja, hoe je daar mee om moet gaan! Ik bedank meestal wel, maar soms kan ik het niet nalaten om zoiets te zeggen als ‘ach, het is wel oud hoor’.

 3. Ik vind het soms ook lastig, een compliment ontvangen. Wat stom eigenlijk, alsof we niet gewoon kunnen toegeven dat we iets goed hebben gedaan.

 4. Die vijf stappen herken ik ook zo, eigenlijk ben ik daar heel bewust mee bezig, maar nooit zo over nagedacht. Ik roep dan steeds tegen mezelf; bek houden en genieten, het is een soort samenvatting van de vijf stappen…

 5. Idd heel erg herkenbaar in het verleden, denk dat het komt omdat ons altijd verteld werd dat je nooit opschept over jezelf. Dat gevoel heb ik nu los gelaten als iemand vind dat ik goeds gedaan heb of iets leuks aan heb dan is ook fijn dat iemand dat zegt. Dus idd een glimlach en dank je wel zeggen.

 6. Leuk blog! Het verhaal over accepteren van complimenten gaat feitelijk over het Concept “strooks” uit de transactionele analyse. Het is een mooi en helpend concept. Wanneer je wilt uitvogelen hoe jouw eigen huishouden ten aanzien van het geven en ontvangen van feedback (strooks) er uitziet, heb ik in een ander artikel een tabelletje gemaakt die je kunt invullen voor jezelf. Best leuk en je wordt weer wat wijzer over jezelf :-)
  Zie hier: http://www.odendaaladvies.nl/index.php/artikelen/33-feedback-geven

  Veel plezier met je blog, bedankt dat je informatie uit mijn artikel gebruikte. Ik beschouw dat als een compliment!

  Hartelijke Groet,
  Patrick

  • Hoi Patrick!

   Haha, ik ben blij dat je m’n artikel kunt waarderen! Ik probeer altijd zoveel mogelijk de informatie terug te linken naar de betreffende sites, dus hopelijk zijn er ook mensen wijzer geworden van jouw artikelen :) Ik zal zeker eens naar de link kijken die je in je bericht hebt gezet ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: