Kroketten in de regen

Woordspelletjes, ik houd ervan. Galgje, lingo, scrabble, boggle; ik heb er heel wat uren mee versleten. Cryptogrammen en anagrammen behoren tot mijn favorieten en ik zit gekluisterd aan de buis voor Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ook Ik houd van Holland op de zaterdagavond is een vast onderdeel van mijn week, waarbij ik me vaak verbaas over het gebrek aan taalkennis van de deelnemers, met name bij de spellingsronde.

Mijn voorliefde voor taal komt niet geheel uit de lucht vallen, het zit er in onze familie nogal ingebakken. Tijdens zomervakanties moesten we ons vaak vermaken met spelletjes zoals genoemd in de inleiding, aangezien we vrijwel altijd regen hadden. Ook verslond ik van kleins af aan al boeken in een zodanig tempo dat het voor mam altijd weer een hele klus was om in de bibliotheek boeken te vinden die ik nog niet gelezen had. Ze hield op een gegeven moment zelfs een heuse administratie bij met lijstjes boeken die ik allemaal al tot de laatste letter had verslonden zodat ze niet voor niets met boeken liep te zeulen.

Ook tijdens autoritten of het wachten op ons eten in een restaurant deden we vaak woordspelletjes, zoals het opnoemen van zoveel mogelijk diersoorten die begonnen met een bepaalde letter. Nu moet ik zeggen dat ik niet echt competitief ben aangelegd, maar als het op dergelijke dingen aankomt delf ik toch niet graag het onderspit.

Ook leverden dergelijke spelletjes leuke momenten op. Mijn broertje en ik waren allebei nog redelijk klein toen pap na een tijdje in Engeland te hebben gezeten voor zijn werk weer thuiskwam, waarna we friet aten om zijn thuiskomst te vieren. Mam vertelde dat we een nieuw woordspelletje hadden geleerd die week. Ze noemde dan de eerste en laatste letter van een woord en mijn broertje en ik moesten dan raden wat dat woord was. Pap vond het een leuk idee en deed vrolijk mee. ‘Het begint met een F en eindigt op een L,’ zei hij. ‘Frikadel!’ riep ik, nadat pap iets te opvallend naar zijn bord had gekeken. ‘Oké,’ zei mam. ‘Het begint met een K en eindigt op een T.’ En toen, uit het niets, riep mijn toen nog kleine en zeer schattige broertje: ‘KUT!’ Ik geloof dat niet dat ik mijn ouders ooit zo verbaasd heb zien kijken en het hoofd van mijn broertje werd roder dan rood toen mijn ouders haast onder de tafel lagen van het lachen. Het leek tenslotte niet echt op de beoogde ‘kroket’ die mam voor ogen had. Het was de eerste keer dat mijn broertje dat woord gebruikte en zelfs nu krijgt hij nog een rood hoofd als we het er over hebben, het verhaal doet het nog steeds goed op familiefeesten.

Inmiddels heb ik meestal wel goed weer tijdens vakanties en hoeven boggle en scrabble niet meer meegesleept te worden. Wel gaan er nog altijd een paar boeken mee, gewoon voor de zekerheid, voor als het toch nog een keertje mocht regenen…

12 Comments on “Kroketten in de regen”

  1. Ik hou ook van taal, maar niet van scrabble. Ik slaag er altijd in de y’s, x’s en q’s te verzamelen op mijn plankje (en ‘k verlies dat soort spelletjes ook niet zo graag…) :p

  2. Ik maak ook het liefste kruiswoordpuzzels. Om de één of andere reden van ik heellll slecht in cryptogrammen, ik beschik echt niet over de mogelijkheid om cryptisch te denken, en meer nog, over het geduld om cryptisch te denken. Als ik het antwoord niet vrijwel direct zie denk ik al veel te gauw “whatever” en dan vind ik het niet leuk meer, hahah.

  3. Haha, wat een goed verhaal van je broertje! Zulk soort woorden zijn bij mij thuis niet bepaald gewenst, en toen mijn zusje het er voor het eerst uitflapte (alleen waar ik het kon horen overigens) schrok ik zelfs ;).

  4. Hahaha arme jongen :’) leuke blog! Ik hou ook wel van dat soort spelletjes, hoewel ik trouwens nog maar één keer in mijn leven scabble heb gespeeld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: