Standaard en doorsnee

Gourmetten; wie doet het niet? Knus met iedereen om de tafel met stukjes vlees, sauzen, salades, sla, ui, spek, kaas, tomaatjes, komkommer, fruit, stokbrood, kruidenboter, pannenkoekbeslag, etcetera, etcetera. Broertje drinkt met zijn negentien jaar nog vrolijk Tsjakka Bubbels, de rest zit gezellig aan de witte wijn. Kat Chuck laat zich gedurende het gehele gourmetgebeuren niet zien en ligt op zolder in het raamkozijn te slapen.

Hoe mensen gourmetten, verandert sterk. Bij de een wordt alles in één keer op het gourmetstel gegooid, bij de ander gaan alle stukjes vlees stuk voor stuk. Het ene gezelschap gebruikt de bakplaat om het vlees gaar te krijgen, bij de andere gaat alles netjes in pannetjes. Wij doen de stukjes één voor één in pannetjes, persoonlijk vind ik het wel gezellig om lekker lang aan tafel te zitten en gewoon te kletsen.

Over het algemeen kan ik wel stellen dat de Kuijsten-familie wel tot de ‘standaard gezinnen’ behoort. We hebben een ‘normale’ gezinssamenstelling, wonen in een doorsnee huis, vallen de buren niet lastig, gaan niet vijftien keer per jaar op vakantie en steunen braaf een reeks goede doelen. Heel doorsnee en normaal dus.

Of dit ook voor onze gourmetavonden geldt, weet ik niet. Broertjelief laat standaard oncharmant de stroop op z’n boek druipen en werkt op topsnelheid stukjes stokbrood weg, pap maakt vooral veel grappen en verzorgt de drank, mam geeft het vlees door en kijkt of pap niet te veel saus gebruikt (lees: vanwege cholesterol en andere kwalen waarvan ik hoop voorlopig nog geen last te krijgen) en ik drink standaard iets te snel mijn wijnglas leeg, waardoor ik me op zulke momenten ineens afvraag waarom Nederland in godsnaam New York aan Engeland heeft afgestaan (broertjelief wist te vertellen dat Nederland NYC blijkbaar met Engeland had geruild voor Suriname, dat in die tijd in Britse handen was, stiekem wist ik dat natuurlijk wel) en dat ik later best een pub in Engeland zou willen beginnen, die ik dan ‘The Tiny Oak’ noem. Kortom: iedereen vermaakt zich prima. Aan het eind van de avond is de plek waar mijn broertje zat het smerigst, is de vleesschaal leeg, staat mam de vaat af te spoelen voordat we aan het dessert kunnen beginnen en dansen pap en ik een rondje door de kamer op een willekeurig nummer op de radio waarvan we de tekst maar half kennen. Chuck komt op dat moment dan toch even polshoogte nemen en staat het gehele tafereel met een mengeling van verbazing en hooghartigheid te bekijken. Heerlijk. Ik kan oprecht genieten van zulke avonden.

Ik weet niet hoe gourmetavonden of familiediners er in het algemeen bij jou uitzien, maar ik ben er al snel uit. Doe mij maar een heerlijk menuutje standaard en doorsnee.

14 Comments on “Standaard en doorsnee”

  1. Eh, wij doen het nooit. In welke categorie val ik dan? ;)

    Wij zijn van de Chinees fondue. Omdat dat minder vetten bevat én niet zo’n verschrikkelijke baklucht in je huis geeft. Zo’n after-gourmet lucht die nog 2 weken blijft hangen.

  2. Gourmetten is, net als fondue trouwens, sowieso heel erg familie Doorzon, met als tafelhoofden Henk en Ingrid. Desalniettemin, ik vind het maar wat gezellig! Zelf houd ik vooral van kaasfondue of gourmetten. Gewoon fonduen doe ik eigenlijk nooit, al is het maar omdat de wijn en het stokbrood op zijn voordat de pan ein-de-lijk opgewarmd is.

    Nadeel: de rookmelder die bij de traphangt en halverwege de avond ineens af gaat. Oh, en moeders die zeggen dat het zo warm in huis wordt door de pan en vervolgens de deur open zet tegen wat eigenlijk gewoon een opvlieger is.

    • Haha, als ik zie hoeveel stokbroden en gourmetschotels er tijdens feestdagen worden gekocht dan kan ik niet anders dan constateren dat er heul veul Doorzon-gezinnen zijn ;) Oew, kaasfondue is ook lekker! En stiekem ben ik ook erg fan van chocoladefondue, maar dat zal wel zo’n typisch vrouwending zijn :P

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: