Wereldverbeteraar

Als kind was ik zo’n typische wereldverbeteraar. Ik wilde de hongersnood oplossen, apen hun oerwoud terugbezorgen en alle boze mensen opsluiten op een eiland zonder voedsel en water. Ook op de lagere school was ik een ware rechtvaardigheidsstrijder en nam het altijd op voor de ‘zwakkeren’ in de klas. Uiteindelijk kwam het er dan altijd op neer dat het slachtoffer en de pestkop vrede sloten en ze vervolgens allebei boos werden op mij, lekker dan..

Ondertussen zijn we pakweg vijftien jaar verder en terwijl ik stiekem nog steeds hoop op wereldvrede, de afschaffing van kinderarbeid en een verbod op stierenvechten, ben ik (helaas?) een stuk realistischer geworden. Hoewel ik blijkbaar nog wel eens bij mensen de illusie opwek dat ik wekelijks in rubberen bootjes de zee op ga om dolfijnen te redden, besef ik nu dat ik nooit een middel zal uitvinden dat kanker kan genezen, dat iets walgelijks als de walvisvangst helaas zal blijven bestaan en dat er elke dag weer genoeg mensen sterven waarbij dat eigenlijk – al dan niet gemakkelijk – voorkomen had kunnen worden.

Toch hoop ik met kleine dingen de wereld een stukje beter te kunnen maken. Met het kopen van een daklozenkrantje. Met het scheiden van afval. Met het recyclen van mijn kleding. Met het steunen van goede doelen. Met het onder de aandacht brengen van dergelijke onderwerpen op mijn blog. Alle kleine beetjes helpen, toch? Misschien dat ik in de toekomst toch een keer met zo’n rubberen bootje vogels uit olie ga vissen, vlieg ik naar Zuid-Afrika om te helpen bij een waterputproject, probeer ik in een apenopvang in Azië weesgorilla’s te redden of ga in de winkelstraat van Tilburg gratis knuffels uitdelen. Want stiekem, diep van binnen, zit daar toch nog steeds die wereldverbeteraar.

Ik denk nog steeds dat het kan,
iedereen naast elkaar, soms droom ik ervan.
Ik geloof dat het kan, om bruggen te bouwen,
soms droom ik ervan.
Laat mij in die waan.
– Guus Meeuwis

11 Comments on “Wereldverbeteraar”

 1. Goeie motivatie voor een hoop dingen.
  Maar stop met het kopen van die daklozen krant, dat geld komt in de zakken van de Roemeense maffia

  • Mjah, weet je wat het is: als ik goede doelen steun weet ik ook niet wat er met het geld gebeurt. Ook geef ik soms de bekende zwerver op het station in Tilburg wel eens wat geld. Mensen waarschuwen me dan dat hij er waarschijnlijk toch drank of sigaretten van gaat kopen, maar ik vertrouw erop dat hij het geld toch goed zal besteden. Hetzelfde geldt voor de daklozenkrantjes, ik ga dan toch liever uit van het goede ;)

   • Ik geef ook weleens geld aan een dakloze, wetende dat hij er hoogstwaarschijnlijk drank of sigaretten van gaat kopen. Maar dan denk ik: moet hij lekker zelf weten. Wie ben ik om hem te vertellen wat hij ermee moet doen? ;-)

 2. Blijf vooral de wereld verbeteren! Het is jammer dat idealisme maar al te vaak het epitheton ‘jeugdig’ aangeplakt krijgt. Net als volwassene kan je invloed uitoefenen. We moeten idealistisch blijven! Idealisme staat niet tegenover realisme. Integendeel, idealisme kan soms uitmonden in daadwerkelijke veranderingen in de realiteit en dat is wat we moeten bereiken!

 3. Doorgaan Sylvia, al was het maar om je omgeving te beïnvloeden, om een tegenwicht te bieden tegen al die egoïstische en anderszins foute krachten in de samenleving. Blijf je mooie boodschap uitventen, blijf vechten voor een rechtvaardige betere wereld!
  Chapeau voor jou!!

 4. Ik geef ook weleens geld aan een dakloze, wetende dat hij er hoogstwaarschijnlijk drank of sigaretten van gaat kopen. Moet hij lekker zelf weten. Ik geef het hem niet om te kunnen bepalen wat hij er mee moet doen, ik geef het hem uit goedheid en daar hoef ik niets voor terug, ook geen leugens of loze beloften. ;-)

 5. Pingback: Muts! | Sylvia Kuijsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: