Ik houd van Holland

Wekelijks zit ik voor de buis voor het populaire zaterdagavondprogramma op RTL 4. Ik kan smakelijk lachen om de grappen en grollen van Jeroen van Koningsbrugge, fanatiek juichen als Guus Meeuwis weer eens een liedje goed raadt en de spellingsronde heelhuids doorstaat en natuurlijk om de spontaniteit van Linda de Mol. Hoewel lang niet iedereen het met me eens is, vind ik haar fantastisch, heerlijk onbevangen en gewoon écht.

Ik kan me wel vinden in de titel van het programma. Hoewel het in de politiek momenteel een nog groter rommeltje is dan normaal zijn er genoeg dingen die Nederland naar mijn idee wél de moeite waard maken. Toch zal niet iedereen dit beamen. Ik ken genoeg mensen om me heen die bij wijze van spreken niet kunnen wachten tot ze uit Nederland weg kunnen. Ze willen graag in Schotland gaan wonen terwijl ze daar nog nooit geweest zijn, maar daar om de een of andere reden denken hun geluk te vinden. Ze hebben plannen om een bedrijfje op te starten in Duitsland, omdat ze daar meer kans denken te hebben op een succesvolle carrière. Ze kunnen niet wachten om richting Australië te gaan, omdat het leven daar zoveel relaxter is en de mensen een stuk vriendelijker zijn. In sommige van die gevallen denk ik oprecht dat het de personen in kwestie gaat lukken, omdat ze de kennis en de gedrevenheid hebben. In andere gevallen denk ik echter dat ze beter moeten nadenken over wat een dergelijke stap nu daadwerkelijk betekent. Natuurlijk, ook ik denk er wel eens aan hoe het zou zijn als ik richting het buitenland zou vertrekken. Als ik in Parijs een cupcake-keten zou opzetten, wanneer ik in een pittoresk dorpje in Engeland een Bed & Breakfast zou starten of in Duitsland een gezellig biercafé zou beginnen. Waarom zou ik geen Spaans gaan leren, mijn biezen pakken en daar op een mooi strand voortaan mijn columns schrijven?

Ik denk op zich wel te snappen waar het vandaan komt. Toen ik na vier fantastische dagen in Parijs weer Nederland binnenreed, duimde ik zo hard dat de bus gewoon om zou keren dat mijn hoofd er spontaan rood van aanliep. Na vier al net zulke toffe dagen Berlijn reden we met de trein weer Nederland binnen en toen viel me pas op hoe lelijk onze taal eigenlijk klinkt, het Duits klinkt zacht en melodieus naast onze harde Nederlandse klanken.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goed en dapper om eens een sprong in het diepe te maken en eventueel op je spreekwoordelijke bek te gaan of juist het avontuur van je leven mee te maken. Toch zal ik in sommige ik-wil-zo-graag-in-het-buitenland-wonen-gevallen een I told you so-gezicht bij een mislukte poging maar moeilijk kunnen onderdrukken. Ik vind het te makkelijk om overal kritiek op te hebben op dingen hier in Nederland, om aan te wijzen waar het allemaal aan schort. Zou het ergens anders dan echt zoveel beter zijn?

Natuurlijk denk ik ook wel eens aan waar ik het liefste zou willen wonen, maar daarbij denk ik eigenlijk altijd aan ons kikkerlandje. Stiekem hoop ik later een mooi herenhuis in Den Haag te mogen betrekken, met hoge plafonds, een mooie openhaard in de woonkamer en zo’n schattig bankje in het raam waar je lekker buiten mensen kunt kijken. Plus een aparte kamer die dient als bibliotheek, inclusief zo’n leuk laddertje om bij de hoogste boekenplanken te kunnen komen en een mooi balkon om ’s ochtends een kop koffie te kunnen drinken.

Natuurlijk is dat droomhuis nog allemaal verre toekomstmuziek en is de kans groot dat het zelfs altijd maar een droom zal blijven. Tot die tijd houd ik gewoon van Holland.

15 Comments on “Ik houd van Holland”

 1. Leuk stuk :) Ik ben het met je eens, klagen op Nederland is zo makkelijk. Ik denk dat dat wel in meerdere landen gebeurt; dat iedereen massaal zegt als, laten we zeggen, de regering niet snel genoeg gevormd wordt: “dat is nou typisch iets voor ons land…”

 2. Ik houd ook van Holland! Ik kan geen ander land bedenken waar ik het beter zou hebben dan in Nederland. Duitsland komt misschien in de buurt, maar dat verzin ik nu ook maar alleen even omdat het moet. Ik zou het liefst weer in Nederland gaan wonen later. Alleen dat programma vind ik wel stom.

  • Haha, echt waar? Ik zit zaterdagavond vrijwel standaard bij m’n ouders op de bank, dus dan is IHVH perfect ;) Leuk blog heb je trouwens, ik volg je vanaf nu via Bloglovin :)

 3. Ja, sommige mensen zouden inderdaad beter moeten nadenken, voordat ze gaan emigreren. Ik weet niet, ik denk niet dat ik het zou doen, maar je weet maar nooit!

  • Soms is dat ook niet alles. Mijn vrouw komt uit een land waar de dag temperatuur 36 graden is. Ik ben long patiënt. hoe denk je dat ik me daar voel? en dan die kakkerlakkken

 4. hahaha, mooi stuk. ik heb dat dus totaal niet. mijn man heeft een paar x een baan aangeboden gekregen in het buitenland, en ik was al bijna mijn koffers aan het pakken. hij wou echter helaas niet :(

 5. De juiste baan na je studie en dat huis moet wel gaan lukken, begin je gewoon met een etage en koop je de andere etages er langzaamaan bij. ;)

 6. Ik hou van Ik hou van Holland! En ik hou van Holland.. dat ook.. Ik hoef niet weg uit mijn oer-hollandse dorp.
  Je blog doet me denken aan Belgie van het Goede doel.. :)

 7. Pingback: Dirty mind? | Sylvia Kuijsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: