Boer zoekt… mij?

Sommige televisieprogramma’s kunnen me zelfs na ontelbare seizoenen blijven boeien. In mijn vorige blog noemde ik al Ik Houd van Holland, maar ook voor het fantastische Desperate Housewives, het prachtige Downton Abbey, het swingende So You Think You Can Dance en het spannende Law & Order zit ik aan de buis gekluisterd.

Hetzelfde geldt voor Boer zoekt Vrouw. Ik kan er niks aan doen, maar ik kan echt schaamteloos genieten van die vrolijke koeien, mooie natuur en schattige boeren. Persoonlijk heb ik niks met de Delfts blauwe tegeltjes en het gros van de interieurs van de boerenwoningen, maar over het algemeen vind ik het een heerlijk programma. Geen kijvende of sletterige vrouwen die vechten om een man à la The Bachelor, geen zongebruinde anabolen en enkel seksgeoriënteerde mannen als in A Shot of Love met Tila Tequila, maar gewoon ‘normale’ mannen en vrouwen die simpelweg een partner zoeken. Voor de camera, dat dan weer wel. Mooie en grappige fragmenten worden moeiteloos afgewisseld met ontroerende beelden en toch ook wel wat tenenkrommende momenten en voorbeelden van plaatsvervangende schaamte, want laten we eerlijk wezen: sommige boeren beschikken gewoon niet echt over goede communicatieve vaardigheden. Toch is het leuk om te zien hoe de boeren zich aflevering naar aflevering steeds meer op hun gemak voelen tussen al die vrouwen die om hun aandacht vechten en dat stunteligheid en verlegenheid langzaamaan steeds meer plaatsmaken voor oprechte gesprekken, openheid en durf.

Ik vind dat de deelnemende boeren en boerinnen lef hebben, net als de mannen en vrouwen die zich voor het programma inschrijven. Wanneer ben je immers kwetsbaarder dan op het moment dat je iemand vertelt wat je voor diegene voelt? Als je dat dan ook nog voor de camera doet, terwijl je weet dat er miljoenen mensen kijken, dan verdien je niets meer en niets minder dan mijn oprechte respect.

Gisterenavond was er weer de zogenaamde ‘oproep-aflevering’. De boeren van seizoen zes werden aan ons voorgesteld en in haar vertrouwde busje toerde Yvonne Jaspers (ik snap de kritiek op haar presenteerkunsten oprecht niet, ik vind dat ze het meer dan prima doet) weer door het hele land om bij alle boerderijen langs te gaan. Ik moet zeggen dat ik er werkelijk nooit bij stil heb gestaan om zelf een brief te schrijven. Hoewel ik geen problemen zou hebben met het uitmesten van koeienstallen, het ploegen door een modderig weiland of het telen van bloembollen of groente, zie ik mezelf gewoon niet met naar bloemetjes ruikend briefpapier en een vulpen aan de gang gaan, een koe maken van papier-maché of een cake in hartjesvorm bakken.

En toen was daar boer Henk. Ik zapte eigenlijk net toevallig op Nederland 1 omdat ik nog even een stukje van de audities van Amerikaanse So You Think You Can Dance wilde kijken en bam, drie seconden later kwam hij in beeld. Vijfentwintig jaar oud, 1.93 meter, mooie ogen en brede schouders. Het feit dat hij geen onweerstaanbare donkere krullen had, maakten die schattige kuiltjes in zijn wangen wel weer goed. Ik had even geen aandacht meer voor het feit dat kat Chuck mijn bank naar de filistijnen aan het helpen was en keek aandachtig naar het scherm. Zijn verhaal over zijn overleden vriendin, ambities en plannen raakte me op de een of andere manier en stiekem vroeg ik me af of ik toch niet ergens achterin een kast nog vergeten roze briefpapier had liggen.

Het is een beetje jammer dat hij in Noord-Holland woont (in de regio West-Friesland, jawel). En dat ik niet zo nodig met mijn hoofd voor de camera hoef. En dat ik helaas niet beschik over leuke rood-wit-blauwe laarzen om de koeienstallen uit te mesten. Tjah. Volgens Yvonne heb ik echter geen tijd om lang te twijfelen, ik heb nog maar twee weken om me in te schrijven…

[TO BE CONTINUED…]

29 Comments on “Boer zoekt… mij?”

 1. Haha, heel herkenbaar. Ik vrees dat mijn zusje stiekem een brief voor mij naar boer Henk gaat schrijven. Volgens haar zijn we perfect voor elkaar. “Hij lijkt op Sven Kramer!”

  • Ik moet zeggen dat ik in het vorige seizoen boer Frank-met-de-onweerstaanbare-krullen ook niet verkeerd vond. Gezellig tussen de lammetjes, nog enigszins in de buurt.. Maar ik verwacht inderdaad ook een record aantal brieven voor boer Henk, al zijn die 1.029 brieven van Frank natuurlijk wel een flinke uitdaging ;)

  • Haha, ik geloof dat het nog wel even duurt voordat het ‘echte’ seizoen begint, gisteren was alleen de oproep-uitzending, maar ik zou tegen die tijd zeker eens een keertje kijken ;)

   • daar wordt je wijs van. Ik denk na 50 jaar nog steeds met veel plezier terug aan mijn jeugdliefdes van toen ik net zo oud was als jij nu. Heel spannend. Geen boer zoekt vrouw, geen TV, geen cafetaria, geen disco.
    Alleen ontmoetingen in de natuur. Ook best gezellig hoor.

 2. Ik heb er nog nooit een aflevering van gekeken. Ik vind dit soort programma al net zo erg als al die andere telentenshows als bij RTL en SBS. Maar iedereen moet kijken wat hij of zij wil, dus heb er zelf vooral plezier bij. Ook vind ik dat dit programma niet bij de ‘Publieke Omroep’ (KRO) thuis hoort. Dit programma is er niet voor de kwaliteit maar alleen voor de kijkcijfers. En dat is zonde van het geld wat wij aan de publieke omroep geven!

  • Je zegt dat je nog nooit een aflevering hebt gezien, dus hoe kun je dan oordelen over de kwaliteit? Ik denk ook niet dat de KRO van tevoren had verwacht dat het programma zo’n enorm succes zou worden en waarom zou je dan na één seizoen stoppen? Zoals ik al in mijn blog vermeldde vind ik het programma goed in elkaar zitten, met échte mensen en échte gevoelens. Als ik dan zie dat na zes seizoenen er zoveel mensen gelukkig zijn geworden door dit programma en er verschillende huwelijken en talloze kinderen uit voort zijn gekomen, dan zou ik niet weten waarom het programma niet bij een publieke omroep thuis zou kunnen horen.

 3. Heb er lang geleden naar gekeken en ben er totaal op uitgekeken. Heb lang geleden wel eens gekeken, met name omdat mijn vrouw het best leuk vond…Zag haar (hoe heet ze ook weer met dat onnozele toetje en een grote pan soep in een reclame vooraf met op de achtergrond roezemoezende boeren)..en had het toen al weer helemaal gehad! Erg?

 4. Wat mij nog het meeste stoort, is dat deze boeren postzakken met liefdesbrieven krijgen, terwijl ik als lul (niet eens een boerenlul dus) het maar moet doen met slechte versiertruuks en blogs over antimacho gedrag.

  Daarnaast kunnen deze koeientelers, appelmelkers en aspergekwekers met mijn grote liefde Yvonne (naast Ilse Delange, KT Tunstall en P!nk) gaan flirten, terwijl ik lijdzaam moet toekijken hoe zij hun grote stal aan haar laten zien (alsof ze iets kleins te compenseren hebben).

  Het leven is niet eerlijk!

  Het leven is oneerlijk

  • Maar als ik me niet vergis heb jij toch al een hele tijd een meisje aan je zijde en dat hebben die boeren niet, meneer Doove ;) Versiertrucs hoef jij dus helemaal niet meer toe te passen, dus gun die boeren hun momentje met Yvonne.. ;)

 5. Ja die Henk gaat het wel goed doen, denk ik. Ik vrees een beetje voor de komkommerboer en die boer uit Friesland.. Maar ja, wie weet is één brief wel voldoende! Ik kan niet wachten tot september!
  En wat betreft je twijfels.. Ik zeg doen! Zo ver is WestFriesland niet…

 6. Hoe jij het zo schrijft lijkt het zo leuk allemaal =D. Maar ik moet eerlijk zijn dat ik nog nooit een aflevering van Boer zoekt vrouw heb gezien. In ieder geval nooit van begin tot einde.

  Inschrijven zou ik zeggen =p, haha. Nu ben ik wel benieuwd hoe hij er uit ziet^^.

  Inschr

 7. Ik heb het programma eerlijk gezegd nog nooit gezien. Boer Henk is volgens mij wel erg in trek, heb zijn naam heel wat voorbij zien komen op twitter, haha!

 8. Pingback: Komkommertijd | Sylvia Kuijsten

 9. Pingback: Boer Henk en ik! | Sylvia Kuijsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: