De eerste keer

Zenuwen en opgetogenheid, een gezonde dosis spanning en toch ook de angst om het fout te doen. Had ik dit anders moeten aanpakken, was dat misschien beter in de smaak gevallen? Je kunt toch nooit iedereen tevreden stellen en het belangrijkste blijft toch dat je zelf achter je keuzes kunt staan..

Het zal waarschijnlijk niet echt een verrassing zijn waar deze blog over gaat. Vrienden, familie en collega’s waren al even op de hoogte en ook Facebook-vrienden, Twitter-volgers en contacten op LinkedIn konden er niet onderuit: mijn allereerste columnbundel is sinds een paar weken officieel uit!

Een kleine vier weken viel het proefexemplaar op de deurmat. Enthousiast maakte ik gelijk een foto en plaatste deze op Facebook, wat me een hoop lieve reacties opleverde, nogmaals dank daarvoor! Wel moest er nog het nodige aangepast worden. De letters van de tekst waren naar mijn mening iets te groot, de columntitels juist weer iets te klein en ook de marges moesten aangepast worden zodat het boekje nét iets gemakkelijker leesbaar was. Echter was met name de cover me een doorn in het oog. In eerste instantie leek het een goed idee: een simpele witte cover met enkel mijn naam en de titel van het boek. Geen poespas, geen toeters en bellen, gewoon straight to the point. Eenmaal in mijn handen, vond ik het boekje echter maar saai en gewoonweg nog niet geschikt voor publicatie. Nu beschik ik niet over een geweldig goede camera en moet ik het ook doen zonder Photoshop en meer van dat soort hulpmiddelen, dus wat te doen? Gewoon een plaatje van internet plukken en deze iets aanpassen leek me niet echt een goed idee. Als rechtenstudent ben je immers prima op de hoogte van zaken als auteursrechten en plagiaat, dus dat risico wilde ik niet lopen en het voelde ook gewoonweg niet goed. Uiteindelijk schoot me toch iets te binnen en ging ik aan de slag met mijn simpele camera. Met een beetje hulp van Paint (het is werkelijk een wonder wat je met zo’n simpel programma nog kunt doen) en www.befunky.com (ik zweer bij die site!) ontstond de cover die nu op mijn bundel te zien is.

Vaak kreeg ik de afgelopen tijd de vraag hoe zo’n boek nu tot stand komt. Het antwoord is simpel. Net als met sporten, studeren en werk gaat het om concentratie, doorzettingsvermogen en zelfdiscipline. Zo’n bundel is natuurlijk een heel ander verhaal dan een ‘normaal’ boek waar je maanden aan werkt. Alle columns zijn het afgelopen jaar al eens op deze site verschenen, het was in principe een kwestie van achter elkaar plakken en klaar. Oké, dat is wel erg gemakkelijk gezegd, maar het komt er heel kort door de bocht wel op neer.

En daarin schuilt dan ook gelijk het gevaar. Als je columns door de maanden heen namelijk maar vaak genoeg leest of al alleen maar kort voorbij ziet komen, zie je op een gegeven moment je eigen fouten niet meer. Dus moest elke column alsnog zin voor zin, woord voor woord en letter voor letter nagekeken worden. Ik moest mezelf vaak dwingen om geconcentreerd en kritisch te blijven kijken en de columns niet zomaar te laten voor wat ze waren. De weg naar de bundel toe was stiekem dan ook toch nog best lang. En dan vooral langdradig.. Het schrijven zelf is natuurlijk leuk, het schrappen en bijschaven is ook nog wel prima, maar dat controleren, controleren en nóg eens controleren.. ugh.. Staan de titels allemaal netjes bovenaan de bladzijde? Staan er geen overbodige punten, komma’s of rare tekens tussen? Geen verborgen spellingfoutjes? Geen scheve uitdrukkingen? Moet die ene alinea erin blijven staan of zal ik hem toch maar schrappen? Of zal ik maar gewoon heel de column eruit halen?

Vrij overbodig om op te merken is dan ook dat er een last van mijn schouders viel toen ik het Word-bestand eindelijk richting de uitgeverij kon sturen. Al kwamen daarbij ook gelijk weer de zenuwen: hoe zou het boekje eruit komen te zien?

Toch is het uiteindelijk alle tijd en moeite dubbel en dwars waard geweest. Ik kan maar weinig dingen bedenken die toffer zijn dan het in handen houden van je eigen boek. Het is net zoiets als voor de eerste keer zonder zijwieltjes kunnen fietsen, voor de eerste keer een taart bakken of voor de eerste keer in een maatje kleiner passen nadat je weken op dieet bent geweest.

Zowel bij het eerste proefexemplaar als bij de uiteindelijke versie heb ik letterlijk vijf keer per dag de brievenbus gecheckt en het verpakkingspapier van het boek gerukt toen het eenmaal binnen was. Het smaakt absoluut naar meer, dus hopelijk kan ik volgend jaar rond deze tijd mijn tweede bundel in handen houden! Hoewel ik dan ongeveer weet hoe het hele schrijven-schrappen-publiceren proces werkt, zal ik waarschijnlijk spreekwoordelijk weer op de deurmat overnachten, net als de eerste keer.

Ben je nieuwsgierig geworden? Het boekje is hier terug te vinden, zowel in papieren als digitale versie.

25 Comments on “De eerste keer”

  1. Ik had het inderdaad al gezien op facebook, maar ‘k zal je via deze weg ook nog maar eens feliciteren met je ‘baby’tje’ ;-)

  2. Nou voor spelling moet je niet bij mij zijn maar met photoshop etc. kan je altijd aankloppen mocht het nodig zijn voor je volgend boek. :)

  3. Gaaf hoor! Kan me voorstellen dat je helemaal verguld bent :) Chapeau!

    PS: dank voor de fotolink, toffe site.

  4. “Het schrijven zelf is natuurlijk leuk, het schrappen en bijschaven is ook nog wel prima, maar dat controleren, controleren en nóg eens controleren… ugh… ”

    Dat controleren in het kwadraat is natuurlijk inderdaad rotwerk. Maar, schrijven ‘leuk’, schrappen en bijschaven ‘wel prima’? Dude! (oh, nee, chick). Wat is er meer awesome dan schrijven, en later het herschrijven? Een onmisbare wisselwerking. Enkel die controle is een lelijk eendje dat iemand anders zou moeten voeren.

  5. Pingback: Komkommertijd | Sylvia Kuijsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: