Francofiel

Parijs; de stad van de croissantjes, stokbroden, chocolade en van die macarons die heel lekker schijnen te zijn, maar die ik nog nooit gegeten heb. De rijke geschiedenis, fantastische taal, adembenemende vergezichten en imposante architectuur. De stad van het enorme Louvre, de indrukwekkende Sacré Coeur, de altijd statige Eiffeltoren en het memorabele Montmartre. Van.. ja, van wat niet eigenlijk?

Waar anderen Rome, Londen, Berlijn of andere grote stad hoog op hun favorietenlijstje hebben staan, heb ik mijn hart verloren aan Parijs. Niet alleen hetgeen uit de inleiding kan ik meer dan waarderen, ook naar de Franse muziek kan ik blijven luisteren.

Je mag de onderstaande nummers zoetsappig, niet om aan te horen of gewoonweg saai vinden. So be it, beter gezegd: ainsi soit-il. Als ik echter deze muziek hoor, zie ik mezelf wandelend als in een zwart-wit film door zo’n mooie Franse laan lopen, met prachtige herenhuizen aan beide kanten en keurig gekapte bomen langs het voetpad, met zo’n zwart gekruld hekje eromheen. Overdag plassen van die Fifi-hondjes tegen diezelfde bomen aan, lopen vrouwen je in dure merkkleding en met zonnebrillen op hooghartig voorbij en wandelen mannen in pak gehaast langs met in hun ene hand een aktetas en in de andere een knapperig stokbrood. In mijn zwart-wit film is het dan echter avond, het motregent en is de straat vrijwel verlaten. Met de nadruk op ‘vrijwel’, want de enige die daar loopt ben ik. Net op het moment dat de regen steeds harder op me neerdaalt en ik bedenk dat ik ook altijd pech heb, zie ik dan een dansende man midden op de straat. Hij komt naar me toe, tovert een roos uit zijn binnenzak en voordat ik het weet, tapdansen we samen door de regen, om vervolgens ergens zo’n gezellig Frans café in te duiken en samen oud te worden. Zie je het voor je? Ach, le rêve est gratuit…!

Jacques Brel – Ne me quitte pas Fantastisch nummer, hoewel je de eerste twintig seconden beter over kan slaan.


Edith Piaf – Non, je ne regrette rien
Een vrouw met een bewogen leven en dat is te horen.


Edith Piaf – La vie en rose
Romantiek ten top, wat valt er verder nog te zeggen?


Michel Faugain – Une Belle Histoire
Iedereen die Gooise Vrouwen kijkt, zal dit nummer gelijk herkennen. Ook degenen die het programma niet kijken trouwens…

27 Comments on “Francofiel”

 1. Ik ben er 2 maal geweest maar heb eerlijk gezegd meer met Londen. Vind de gemiddelde Parijzenaar itt de Londenaar erg onaardig nl.

 2. Het lijkt wel weer alsof ik in Parijs ben, door al die leuke muziek! Ik was er vorige week vier dagen en vond het er heerlijk. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de Fransen wel een beetje onaardig vind. Maar dat kan ook aan mij liggen. ;)

 3. Ik ben ook dol op Parijs en de rest van Frankrijk, maar op de mensen wat minder. Dan toch liever Engelsen + Londen als je het mij vraagt.
  Maar de muziek… tja, in een romantisch sfeertje ben ik dol op Franse muziek.

 4. ‘k Vind de liedjes die je uitgekozen hebt in elk geval ook heel mooi! Wel grappig, want dat laatste nummer had ik onlangs ’n hele tijd in mijn hoofd. ‘k Heb dat liedje ook al in het Nederlands gehoord, maar ‘k weet niet welke versie, want ‘k vind er meerdere op youtube – misschien van Free Souffriau.
  Parijs deelt de titel van lievelingsstad met Praag bij mij. ‘k Vind Parijs heel erg mooi, maar de stad heeft ook veel plaatsen waar je ’s avonds liever niet loopt… Montmartre zelf is bijvoorbeeld heel mooi, maar de buurt er rond is eerder vuil – ik voelde me daar echt niet op mijn gemak… Dat gevoel heb ik in Praag nooit gehad.

 5. Ik hou niet van Franse muziek, spreek echt geen woord Frans ook. Maar Parijs vind ik fantastisch! Ben er twee keer geweest en wil absoluut snel weer. :)

 6. Normaal gesproken luister ik nooit naar deze muziek, maar het brengt je wel in een leuke stemming als je ook daadwerkelijk een tripje naar Frankrijk hebt gepland :)

 7. Gek genoeg heb ik niet zo heel veel met Frankrijk (geef mij maar het Italiaanse i.p.v. Franse zuiden), maar op Parijs ben ik gék!

  De laatste keer dat ik er was, hoorden we plots ‘La Vie En Rose’ door een straatje klinken. Oh zo cliché, oh zo prachtig :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: