Pechtold in stukjes

Stiekem verfoei ik mezelf om het feit dat ik net als het gros van bloggend Nederland ook een stukje over de verkiezingen schrijf, maar ik kan er eigenlijk niet omheen.

Ik vond het als klein kind machtig interessant, dat stemmen. Vol bewondering keek ik toe hoe pap en mam zich wegwijs wisten te maken op dat enorme vel papier met al die kleine letters en uiteindelijk een rondje inkleurde in zo’n tof hokje met gordijn. Ik kon niet wachten tot ik zelf ook zo’n rood potlood ter hand mocht nemen.

Inmiddels heb ik twee keer gestemd, beide malen op D’66. Eenmaal Van der Ham, eenmaal Pechtold. Ik zal je het betoog voor deze keuze besparen, ik heb geen zin in eindeloze discussies in de reacties hieronder. Ik heb er overigens totaal geen moeite mee om aan te geven wat ik stem, ook al heb ik vaak het idee dat dit een soort taboe is, alsof je spontaan in je onderbroek over straat wil lopen. Persoonlijk vind ik dat enorme onzin, ik denk dat je trots moet zijn op wat je stemt en dát je stemt, op wie dat dan ook is.

Gisteren vond ik wat flyers van D’66 in mijn brievenbus. Aangezien ik niet meer overgehaald hoefde te worden, maar anderen misschien nog wel, legde ik ze boven op de brievenbussen van de medebewoners in mijn studentencomplex. Eén ervan nam ik mee naar boven, om deze goed in het zicht op een verwarming in het trappenhuis neer te leggen. Ik was namelijk wel benieuwd wat er met de flyer zou gebeuren. Zou het er de volgende dag nog liggen of werd deze acuut verwijderd?

Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Toen ik daarnet het trappenhuis doorliep, viel mijn oog op de flyer. Verscheurd en vertrapt lag hij in een hoekje. Pechtold’s ogen keken me nog steeds lachend aan, maar ik vond het toch maar een treurig gezicht. Was zoiets nou echt nodig? Vinden we onze eigen partij dan zo belangrijk dat we de andere moeten vertrappen om er zelf beter van te worden? Is het zo moeilijk om elkaar in je waarde te laten en elkaars keuzes te respecteren?

Naar mijn mening staat die vertrapte flyer symbool voor de afgelopen weken. Ik heb bij debatten regelmatig weg gezapt omdat ik me constant zat te ergeren. Tussen de enkele goede standpunten door werd er veel te veel met vingertjes gewezen, werd elkaar woorden in mond gelegd en werd elke zin tot op de letter geanalyseerd, zoekend naar fouten om over te zeuren. Bah.

We zullen snel weten wat de uitslag is. Hopelijk heeft mijn stem geholpen en behaalt ‘mijn’ partij een mooi resultaat. Dat zou hem leren, die verscheurder van Pechtold.

18 Comments on “Pechtold in stukjes”

  1. Oh ja, ik word ook altijd naar van dat soort dingen! Ik kwam laatst met de metro langs die poster van Roemer en toen had iemand zijn ogen helemaal zwart gekleurd, vond ik ook zo sneu.

  2. Haha, ik ga er ook gauw vandoor, net als Klief. Ik vind het zeer belangrijk om te stemmen maar voordat het biljet in de bus verdwijnt twijfel ik alweer. Vreselijk! Hoop dat ze er in Den Haag iets moois van maken en ik nu niet iedere twee jaar hoef te stemmen ;)

  3. Ik heb er te weinig verstand van om er zinnig over te kunnen bloggen. Uiteraard wel gestemd, maar echt vol twijfels. Was het met geen een partij volledig eens.

  4. Ik schrijf inderdaad normaal ook meestal niet over dingen waar veel mensen over schrijven (feestdagen enzo), maar ik kon het hier ook niet laten :P De manier waarop campagne wordt gevoerd, is gewoon belachelijk. Ik vond die poster van Pechtold trouwens wel apart ja, hij kijkt er best raar op.

  5. In Tilburg hebben ze er ook een sport van gemaakt om alle posters van de politieke partijen die langs de weg hangen te besmeuren met een groot zwart kruis er doorheen. Ik snap het nut er niet echt van, men is toch slim genoeg om een eigen keus te maken? Wat kan er kruis daar nou voor verschil in maken? Of misschien was het een blijk van afgunst naar de hele verkiezingen toe. Ik heb nog geen poster gezien zonder kruis, dus wellicht was het als algemene uiting van ontzet ten aanzien van de verkiezingen bedoeld.

  6. Mooi geschreven! Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat je flyer verscheurd zou zijn door een medebewoner. Blijkbaar was hij of zij wel heel erg tegen d66.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: