Plons!

Ik houd van water. Meren, zeeën, vijvers, het plaatselijke kanaal; ik word er blij van. Ik voel me dan ook nergens zo vrij als wanneer ik het water in kan plonsen, als kind vond ik dat het allerleukste tijdens vakanties. Toch is het al goed drie jaar geleden dat ik gezwommen heb, niet geheel zonder reden…

Mijn lichaam en ik zijn nooit hele goede vrienden geweest. Ik ben altijd aan de stevige kant geweest, al kwam ik nooit over de lijn van overgewicht heen. Desondanks was het voor mij een reden om me niet in leuke jurkjes te hijsen en me uiterst oncomfortabel te voelen in bikini, terwijl er in principe met de verhouding 1.72 meter en 68 kilo helemaal niets mis is.

Toen ik er met vriendinnen afgelopen zomervakantie een paar dagen tussenuit ging, zag ik de bui natuurlijk al hangen. Ditmaal zou ik eraan moeten geloven, mijn badkleding verdween ergens onderin mijn weekendtas en ik bad dat ik deze toch niet nodig zou hebben. Uiteindelijk werden mijn gebeden verhoord en kwam ik er goed vanaf; we hadden zo’n vol programma dat een dagje zwemmen erbij inschoot, de badkleding kon ongebruikt weer de kast in.

Het nieuwe collegejaar begon en ik was weer met enige regelmaat in het sportcentrum van de universiteit te vinden. De sportloze tentamenperiode en drie maanden durende vakantie hadden ervoor gezorgd dat de 65 kilo waar ik vóór de zomer zo hard voor gewerkt had, was opgelopen naar 69, potverdorie! Op de site van het sportcentrum las ik dat ik ook een zwempas aan kon vragen en gratis baantjes kon trekken bij de twee zwembaden in Tilburg. Gezien de hoge prijs van een regulier zwemabonnement was dat haast te mooi om waar te zijn en stiekem begon het te kriebelen, zou ik..? Een blik op de openingstijden trok me over de streep, want om 7.00 uur ’s ochtends kon ik al terecht, dan zouden er vast nog niet veel mensen zijn, toch?

De zwempas werd aangevraagd en vol goede moed fietste ik om pakweg half 8 ’s ochtends naar het zwembad. Toen ik het laatste stukje fietspad aflegde, wierp ik een blik door de ramen van het zwemcomplex. Shit, wat deden al die mensen daar al?? Ik stond abrupt stil en keek vol verbazing door de ruiten, blijkbaar was ik niet als enige een early bird. Gelijk sloeg de twijfel toe, daar ging ik dus echt niet naar binnen. Ik probeerde mezelf over de streep te trekken; het engeltje op mijn linkerschouder en het duiveltje op mijn rechterschouder voerden een heftige discussie, maar de duivel won. Ik kon wel janken van frustratie, maar ik durfde gewoon niet. Mezelf vervloekend draaide ik weer om en ging terug naar huis.

Aangezien ik mezelf een enorme slapjanus vond, waagde ik een paar dagen later een nieuwe poging, ditmaal stond ik om vijf over zeven bij het zwembad. Hoewel minder dan de vorige keer, waren er wederom al behoorlijk wat mensen aanwezig, maar dit keer kwam het duiveltje er niet zo gemakkelijk vanaf. Toevallig kwam er net een oudere man aanfietsen toen ik wederom bij de ingang stond te twijfelen en tegelijkertijd met hem besloot ik naar binnen te lopen. Ook toen ik mijn spullen in het kluisje had gestopt stond ik even te dralen. Ik kon nog steeds terug, zo fluisterde het duiveltje. Gelukkig kwam er een vrouw uit het hokje naast me gelopen. Vriendelijk keek ze me aan en wenste me een goedemorgen, dat was het laatste zetje dat ik nodig had. Een minuut later trok ik mijn eerste baantje, het is moeilijk om uit te leggen hoe belangrijk dat voor me was.

Vijfendertig minuten en drieënveertig baantjes later vond ik het wel genoeg geweest voor een eerste keer. Eenmaal buiten zag ik dat er al een waterig zonnetje scheen en in de verfrissende kou fietste ik opgelucht en naar mijn gevoel tien kilo lichter naar huis, I did it! Nu is het een kwestie van doorzetten en blijven gaan, net zolang tot ik zonder angst en twijfels dat zwembad instap. Die verrekte eeuwige onzekerheid moet de deur uit en met elke slag ben ik weer dichter bij dat doel, zodat ik me uiteindelijk weer die waterrat van vroeger voel…

18 Comments on “Plons!”

  1. Ooh, doe niet zo mal! Die lengte met die kilo’s, dat is niet eens stevig, joh. Maar goed, onzekerheid is vaak eigenlijk helemaal niet logisch dus zo makkelijk praat ik je er vast niet van af. In elk geval heel goed dat je je angst hebt overwonnen :-)

  2. Topper! En nu doorzetten!
    Ik herken het gevoel hoor, heb het ook met hardlopen. Bang dat iedereen naar me kijkt. Wat natuurlijk niet zo is. Het helpt om tegen mezelf te zeggen dat iedereen kijkt omdat ze denken, ‘wow, zij loopt hard, zou ik ook moeten doen’. Zoiets, haha!

  3. Goed hoor, zo doorgaan! Zwemmen is hartstikke gezond, want je gebruikt er alle spieren in je lijf bij. Voor mij is ’t niet zo’n heel goed idee, omdat ik binnen no-time met onstoken oren rondloop, in de winter helemaal! Grappig trouwens, we zijn allebei grensverleggend bezig op het moment!

  4. Wauw, goed bezig! En dan nog zo vroeg in de ochtend ook… ik houd juist helemaal niet van zwemmen, terwijl de rest van de familie bestaat uit waterratten ;) Ook wel lastig, van die badmeesters in de familie terwijl jij niet eens de borstcrawl kan, haha

  5. Wat ontzettend goed dat je toch bent gaan zwemmen! Het wordt nu alleen maar makkelijker, omdat je de eerste stap hebt durven zetten. Ik vind zwemmen ook echt heerlijk, maar durf ook niet in mijn badpak rond te stappen. Gelukkig wel weer onlangs begonnen met sporten. Dus als we het samen vol gaan houden….gewoon vanaf een afstandje het duwtje in de rug…dan komt alles helemaal goed! :-D

  6. Ahh wat zonde dat dat je uit het water houdt! Toen ik zelf een stuk zwaarder was, voelde ik me ook niet prettig in bikini, maar het is nooit een reden geweest om niet te gaan zwemmen. Echt balen als dat gevoel zo in de weg zit :(

  7. Pingback: 2012 | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: