De Rijdende Rechter

… die iets minder mobiel bleek dan verwacht…

Wie heeft er nog nooit gehoord van Meester Visser? De kleine, olijke man die stad en land afreist om burgerlijke conflicten met wijze woorden en een glimlach op te lossen. Schuttingen die een halve meter naar links of rechts moeten, weilanden waarvan de grenzen door de buurman overtreden worden, lekkende leidingen die maar niet door de malafide loodgieter gerepareerd worden; we hebben het allemaal al een keer voorbij zien komen, natuurlijk voorzien van altijd dezelfde pakkende conclusie: ‘Dit was mijn uitspraak en daar moet u het mee doen’.

Uiteraard kon Livius er niet onderuit om de goede man een keer mentaal te ondersteunen tijdens de opnames. Gezien het groot aantal belangstellenden, besloten we het Livius-bestuur op te splitsen en over twee dagen aan opnames te verdelen, zodat we twee keer vijfentwintig studenten mee konden nemen. Voor deze opnames moesten we afreizen naar de studio in Zaandam, dat ondanks de reistijd van twee uur in principe volgens de routeplanner vrij makkelijk bereikbaar zou moeten zijn (voel je hem al aankomen?). Alle deelnemers waren mooi op tijd en we konden dan ook goed van start gaan. Toch had ik zo’n onderbuikgevoel dat niet de hele dag zo soepel zou gaan verlopen…

Ik kreeg gelijk. Het begon in Den Bosch. Zo’n vijftig meter vóór het station kwamen we stil te staan en de uiteindelijke vertraging bedroeg vijftien minuten. Aangezien we dertien minuten de tijd hadden om over te stappen, hoef je geen rekenwonder te zijn om tot de conclusie te komen dat we die trein dus gemist hadden. Hier begon een handjevol deelnemers al zachtjes te mopperen, moesten ze echt met die koude wind een half uur op het perron wachten?? Stel je voor…

Uiteindelijk zaten we in de trein richting Zaandam en hadden we een uurtje rust. Tot ik werd gebeld door één van de deelnemers, Anne, die vanwege werk op eigen houtje naar Zaandam was gereisd en daar al was aangekomen. ‘Zeg, dat busje waarmee we van het station naar de studio moeten hè, daar kunnen maar acht personen in en het busje gaat maar één keer in het uur..’ zo wist ze me te vertellen. Verbaasd checkte ik mijn papieren, 9292ov.nl had wel even mogen vermelden dat de enige bus die naar de studio reed een buurtbus was! Opnieuw was de rekensom snel gemaakt: we waren met 24 man, dat ging niet passen. Na veel heen en weer getelefoneer tussen bestuur, studio en Anne, wisten we uiteindelijk te regelen dat medewerkers van de studio ons op zouden komen halen bij het station. Wat een service! Wel moest er twee keer op en neer gereden worden (mijn eerste ritje in een BMW Cabrio! Al was het wel echt een oud barrel, maar dat terzijde), waardoor de tweede groep geen tijd had om na de lange reis nog even van de toiletten gebruik te maken, waardoor sommige mensen in het publiek gedurende de gehele opname dus enigszins benauwd staan te kijken. Het is maar dat je het weet.

De bewuste opnames zouden eigenlijk vijf kwartier duren, zo werd ons verteld. Gezien de reistijd leek ons dat wel lang genoeg, maar toen de opnames maar vijftig minuten in beslag bleken te nemen en we ook nog eens de pech hadden dat de partijen uiteindelijk zelf al tot een schikking waren gekomen en Meester Visser er dus eigenlijk amper aan te pas kwam, was dat wel even een domper. Stiekem hadden we toch wel gehoopt op een beetje sensatie. Gelukkig kregen we daarna nog wel de kans om Meester Visser te spreken en hem vragen te stellen.

En toen moesten we natuurlijk nog terug. Het groepje zeurende deelnemers – bestaande uit pakweg vier studentes – dat sinds het vertrek uit Den Bosch niet bepaald vrolijker was gaan kijken door alle vertraging en onduidelijkheid over hoe we nu waar moesten zien te geraken, wilde per se met het buurtbusje terug, waardoor de rest van de groep dus noodgedwongen op andere wijze terug moest zien te komen bij het station. Hoewel ik dit bijzonder oncollegiaal vond, was ik aan de andere kant wel blij dat we ze uit konden zwaaien, dat blok aan ons been waren we kwijt. Van het productieteam hoorden we dat we met een pont konden oversteken, waar we dan aan de overkant de bus konden nemen naar Amsterdam Centraal. Eenmaal op de pont bleek echter dat die bus ook maar één keer in het uur ging en dat we dan beter terug konden lopen naar Station Zaandam. Zo gezegd zo gedaan en een half uur later stonden we verkleumd en wel te wachten op de trein die ons naar Den Bosch zou brengen. De terugreis was gelukkig verder gezellig. In Den Bosch werden de verdiende frietjes genuttigd en voor we het wisten waren we om 20.35 uur terug op Tilburg Centraal, waar we pakweg 8 uur eerder waren vertrokken.

De Rijdende Rechter bleek – anders dan de naam doet vermoeden – dus uiteindelijk toch niet zo gemakkelijk te bereiken  als we dachten. Gelukkig doen dergelijke verhalen het altijd goed op feestjes en partijen. In februari of maart 2013 wordt onze aflevering uitgezonden, hopelijk kom ik dan wel in ieder geval één keertje in beeld. Let dan vooral ook even op dat benauwde gezicht…

19 Comments on “De Rijdende Rechter”

 1. Wat een super leuke blog. Ik ben zelf afgestudeerd juriste dus ik hou wel van je posts. Ga vanavond lekker lezen met een kop thee erbij.

  Ik keek toevallig gister de rijdende rechter en weet toch niet zo goed wat ik van het programma moet vinden. Sinds gister is er ook Pro Deo op RTL4. Heb je dat al gezien?

 2. Hey Sylvia,

  ben je blogs aan het teruglezen, had deze gemist op Facebook, leuk verhaal! (net als de andere blogs trouwens ;)) ‘
  Je hebt weer een volger bij!

  groetjes,
  Anne (die belde over het buurtbusje ;))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: