De rechter en het opleggen van straffen, hoe zit dat nou?

In januari 2012 werd het Wetsvoorstel minimumstraffen ingediend. Rechters zouden in gevallen van recidive (herhaling) van misdrijven waarop acht jaar of meer gevangenisstraf wordt gesteld, gehouden worden aan een bepaalde minimumstraf. Dit leidde tot grote weerstand vanuit onder meer de rechterlijke macht.

Controversieel wetsvoorstel
Het wetsvoorstel werd uiteindelijk in juni 2012 als controversieel beschouwd. “Niet alleen mist het voorstel zijn doel om daders af te schrikken (aangetoond is dat zwaardere straffen niet leiden tot minder misdrijven), maar ook werd het daardoor moeilijker voor de rechter om per zaak de straf zo goed mogelijk te kunnen toespitsen op de betreffende verdachte”, aldus Nico Kwakman, Universitair docent aan de vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen, in een opiniestuk in Trouw. Het wetsvoorstel werd dan ook niet meer in de Tweede Kamer behandeld, maar wel rees de vraag hoe ver de beoordelingsbevoegdheid van de rechter nu eigenlijk gaat. Aan welke regels is een rechter gebonden en welke straffen kan hij opleggen? Dit artikel zal dit en meer vragen behandelen.

Lees verder…

1 Comments on “De rechter en het opleggen van straffen, hoe zit dat nou?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: