Verwend en tonnetje rond

Jemig, wat voel ik me na afgelopen dagen walgelijk verwend. Kerst behoort tot mijn favoriete feestdagen en dat werd ook dit jaar maar weer eens bevestigd. Op Kerstavond ging ik met pap naar de mis in ‘onze’ protestante kerk. Het was jaren geleden dat ik er was geweest, maar ik wist dat pap het leuk zou vinden als ik mee zou gaan, dus trok ik ’s avonds rond negen uur mijn laarsjes en jas aan en togen we door de regen naar het mooie gebouw. De mis had als thema ‘thuiskomen’ en hoewel ik eigenlijk te beschouwen ben als een niet-praktiserende protestant, vond ik het toch erg mooi. Normaal gesproken heb ik altijd een beetje moeite met dat ‘zweverige’, maar daar was deze avond eigenlijk vrijwel geen sprake van: gewoon een dominee die sprak uit zijn hart en het beste wilde voor zijn gemeenschap. Mooi.

Eenmaal thuis lag er een enorme stapel cadeautjes op ons te wachten. Sinterklaas vieren we de afgelopen jaren niet meer – onder andere omdat broertje en ik in die periode altijd tentamens hebben – maar dat wordt met Kerst altijd meer dan ruimschoots ‘goed gemaakt’. Ik verbaas me er elk jaar weer over hoe mam al die cadeautjes bij elkaar weet te verzamelen, wat een werk. Respect hoor mam!!

De volgende ochtend zaten we dan ook al op tijd gezellig in pyjama’s en met verwarde haardossen bij de boom. Een uur later waren we klaar met uitpakken en schoven we aan voor een lekker Kerstontbijt. Ik was drie cd’s rijker: Racoon, Nina Simone en Mumford & Sons konden aan mijn collectie worden toegevoegd. Mijn boekenkast werd aangevuld met Danielle Steels ‘44 Charles Street’, ‘Extremely Loud & Incredibly Close’ van Jonathan Safran Foer en ‘Wreck this Journal’ van Keri Smith. Die laatste is een heel apart boekje: er staan allerlei opdrachten in die je in willekeurige volgorde mag uitvoeren, waardoor het boekje er na het vervullen de laatste opdracht echt niet meer uitziet. Je moet bladzijdes aan elkaar plakken, in een modderplas gooien, meenemen onder de douche, etcetera. Hoe tof is dat?

Erg blij was ik ook met de boekentrilogie van ‘The Hunger Games’. Ik vond de eerste film echt fantastisch, dus ik was heel benieuwd naar de papieren versie. Waar ik ook nieuwsgierig naar ben is het boek ‘De fatale Fuik’ van Henk Werson dat ik onder de boom vond. Het was een ideetje van pap om me dat te geven en het gaat over mensenhandel en gedwongen prostitutie. Binnen mijn rechtenstudie ben ik namelijk vooral geïnteresseerd in strafrecht en minderheden (momenteel schrijf ik bijvoorbeeld mijn bachelorscriptie over vreemdelingenbewaring in combinatie met TBS), dus dit zou ook precies in mijn straatje moeten passen.

Verder ga ik me een dezer dagen voor de buis nestelen met de dvd ‘Brave’, die ik als eens eerder in de bios zag, maar die natuurlijk niet in mijn dvd-collectie mocht ontbreken. Ook kreeg ik de dvd ‘Roots’, een Amerikaanse serie over slavernij (zie mijn eerdere opmerking over mijn interessegebieden binnen mijn rechtenstudie), die ongetwijfeld ook indruk zal maken.

Daarnaast word ik in 2013 elke dag op het toilet voorzien van de nodige portie wijsheid door de ‘Wijsheden Scheurkalender’, kan ik mijn drankvoorraad aanvullen met een fles pina colada en ga ik de buurman lastig vallen door flink mee te blèren met mijn nieuw verworven ‘Wii Sing Pop’. Ha, dat zal hem leren om mij lastig te vallen met zijn harde muziek!

Ook de praktische cadeautjes mochten niet ontbreken: een fietspomp, muismat, koekenpan en Fa doucheproducten. Daarnaast kreeg ik een handig EHBO-setje, zak waxinelichtjes (die gaan er bij mij echt ontzettend snel doorheen, het staat zo gezellig!) en nieuwe kookwekker. Ik heb nu zo’n goedkope van de Xenos met een pelikaan erop, maar aangezien daarvan de kop er elke keer vanaf viel, was het echt tijd voor een nieuwe. Bovendien leek een minuut met die wekker altijd twee keer zo lang te duren, dus de Kerstman mag binnenkort komen genieten van een niet-aangebrande lasagne.

Naast het vele eten en de talloze cadeautjes genoot ik het meest van die typische familiemomentjes, gewoon het gezellig samenzijn met elkaar. Kneuterigheid ten top, maar dat mag tijdens zulke dagen. De nodige gezelschapsspelletjes werden dan ook uit de kast getrokken en ook werden er allerlei herinneringen opgehaald. Emotioneel werd het dan ook even toen we het met mijn oom over onze in juni 2011 overleden tante hadden. Op zulke dagen mis je haar dan toch nog net even meer.

Op dat moment werd dan ook nog maar eens extra bevestigd wat we eigenlijk allemaal diep in ons hart wel weten: het gaat niet om die leuke cadeautjes, het lekkere eten, het winnen met Monopoly of om de twintigste keer lachen om dat blonde jochie van Home Alone. Het gaat om het herdenken van en denken aan de mensen van wie we houden. Daarom hieronder nog even het gedichtje dat ik vorig jaar tijdens de begrafenis van mijn tante voorlas, omdat zij in onze harten ook Kerst mee heeft gevierd.

Nu weet ik wat ze met missen bedoelen
Mijn lieve tante is heengegaan
En ook al heb ik het kunnen aanvoelen
Het is toch wel heel snel gegaan

Die beloofde maanden bleken dagen
Precies waarvoor ik had gevreesd
Waarom zo snel, blijf ik me afvragen
Nog even was genoeg geweest

 Morgen is alweer een nieuwe dag
En ik weet wat je van me zou willen
Dat ik verder ga met een opgeheven hoofd
En geen tijd meer aan verdriet ga verspillen

Een plekje in mijn hart heb ik jou gegeven
Waar je altijd zult voortbestaan
Met liefde zal ik je herdenken
Om met een glimlach op mijn gezicht door te gaan

Ben jij de Kerstdagen goed doorgekomen?

15 Comments on “Verwend en tonnetje rond”

  1. Wat een leuke cadeaus heb je gehad. Ik snap dat je blij bent. Wreck this journal staat hier ook in de kast, maar tot nu toe kan ik het nog niet. Dat is eigenlijk best erg.

  2. Het draait inderdaad niet alleen om de cadeaus. Heel mooi beschreven.. en wat heb je een hoop boeken gekregen. Extremely Loud & Incredibly Close is een prachtig boek en de hunger games trilogie is super verslavend en spannend! Daar kom je de komende tijd wel mee door ;)

  3. Wauw zeg, wat een boel superleuke cadeaus! Wreck this journal lijkt mij ook echt supergaaf… eindelijk eens een boek dat je zonder enige schaamte kunt en moet mishandelen ;)

  4. Ja, ik moest ook even slikken toen ik mijn Oma voor het eerst zonder Opa kerst zag ‘vieren’. :( Maar op dat na, was deze kerst ook weer heerlijk! :)

  5. Pingback: Terugblik | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: