Thuisstudie, pleiten en katers

Net als de zondag daarvoor, bestonden de maandag en dinsdag deze week uit thuis studeren. De boeken en wettenbundels legde ik maandagavond wel even aan de kant om gezellig Django Unchained (toffe film!) en afleveringen van Boston Legal bij vriend P. te kijken, maar verder waren er weinig onderbrekingen.

Woensdag moest ik me om kwart over negen bij het Zorg- en Veiligheidshuis melden, waar we een presentatie van het Zorg- en Veiligheidshuis zelf, maar ook van Steunpunt Huiselijk Geweld en Slachtofferhulp kregen. Een erg interessante en verrassend leuke ochtend, met een kleine maar enthousiaste groep studenten. Om de tijd tot mijn colleges te overbruggen, at ik daarna op de campus een hapje met bestuursgenootje M., waarna ik met ietwat knikkende knieën op weg ging naar het tweede werkcollege van de Oefenrechtbank. Gelukkig had ik deze goed voorbereid, want deze keer was het mijn beurt om te pleiten. De knikkende knieën bleken voor niets, want het ging gelukkig goed. Een fijne opsteker voor de pleittrainingen die nog komen gaan. De volgende keer worden we op video opgenomen en moeten we verplicht naar onszelf kijken om te zien wat er aan onze houding en manier van spreken verbeterd kan worden. Awkward!

’s Avonds was het tijd voor een uitje met de redactie van het faculteitsblad, waarbij we bij het gezellige Italiaanse restaurant Eataly aten en daarna een Live Bar indoken. Ik maakte het niet al te laat, want de donderdag zou een lange dag worden.

Toch deed de wijn helaas zijn werk, waardoor ik donderdagochtend tien minuten te laat bij het Corpac Huis in Tilburg aankwam. Hier vonden de Nationale Snelpleitwedstrijden plaats, een jaarlijks terugkomend evenement van de studievereniging. Waar ik vorig jaar meedeed in een pleitteam, had ik me dit jaar opgegeven als zaalwacht. De gehele dag moest ik ‘rechters’ (advocaten van allerlei kantoren en professoren van de universiteit) en pleitteams van zaal naar zaal begeleiden. Een memorabele dag, waarbij ik niet alleen weer het nodige over pleiten leerde, maar ook leuke mensen ontmoette en zowaar werkte aan mijn belabberde richtingsgevoel (het gebouw was een doolhof, maar ik zette gedurende de dag iedereen op tijd op de plaats van bestemming af).

De meeste teams kwamen uit Tilburg, maar ook waren onder andere Utrecht, Nijmegen en Maastricht vertegenwoordigd. Ik vond het grappig om te merken dat je gelijk kon zien wie ‘niet van hier’ kwam, elke studievereniging blijkt toch haar eigen ‘soort’ leden te hebben. Ik heb me rot gelachen met drie jongens uit Utrecht, die ondanks het corpsballen-uiterlijk dat ik zo verfoei, erg aardig waren en een geweldig gevoel voor humor hadden. Wie gooit er tenslotte out of the blue een citaat van Shakespeare in zijn pleidooi? Daarnaast komt het op zo’n dag dan voor dat je plotseling naast niemand minder dan de Landsadvocaat zit, stiekem toch wel een eer. Verder waren er oud-leden van de studievereniging aanwezig die inmiddels als advocaat bij verschillende kantoren werkzaam waren. Erg leuk om die gezichten weer eens terug te zien en te horen waar ze tegenwoordig mee bezig zijn.

Rond acht uur ’s avonds was het evenement na een prima diner afgelopen, waarna we richting het appartement van onze Livius-voorzitter vertrokken om te vergaderen. Jaja, het leven van een student gaat niet altijd over rozen (*wink*). Ondanks de wijn die tijdens het diner al was genuttigd en de algehele staat van brakheid verliep de vergadering redelijk soepel, waarna bestuursgenootjes R., T. en ik richting R. gingen om haar veilig thuis af zetten en nog maar een wijntje te drinken. T. en ik togen vervolgens op mijn fiets nog richting de stad voor een kort bezoek aan de kroeg, waarna we besloten om maar met de fiets aan de hand richting huis te gaan. Ik bakte nog wat tosti’s, terwijl T. op de bank alvast een deel van zijn roes uitsliep en knuffelde kat Chuck, die blij was met wat aandacht na een lange dag alleen zitten. Uiteindelijk belandde ik op de vroege ochtend dan toch eindelijk in mijn bed, om na vier uur weer wakker te worden. Ben ik de enige die standaard slecht slaapt na het stappen?

Vrijdagochtend volgde een schoonmaakbeurt van mijn appartementje, waarbij er nog wat tomatenketchup uit het vloerkleed geboend moest worden. ’s Middags ging ik met vriendin I. de stad in om meer duidelijkheid te krijgen over onze trip naar Londen. We hebben na het bezoek aan het reisbureau nu een beter idee van de kosten en wat we allemaal willen ondernemen. Uiteraard werd er even bij gekletst onder het genot van versnaperingen bij de V&D, waarna I. zo lief was om me bij mijn ouders af te zetten.

Zaterdag werkte ik van 5.00 tot 12.00 uur bij de bakkerijafdeling, waarbij de groenteboer het leuk vond om een carnavalsradiozender op te zetten. Hoewel deze vrolijke noot niet door elke collega werd gewaardeerd, vond ik het wel geinig om rond 6 uur ’s ochtends begeleid te worden door happy hoempapa terwijl ik de broden moest wegsnijden. Eenmaal thuis werkte ik wat collegemateriaal bij, stelde mijn eerste factuur op en ging na het verorberen van een maaltijdsalade weer richting de bakkerijafdeling om nog van 17.00 tot 20.00 uur te werken. Tjah, Londen is niet goedkoop.

Vandaag toog ik door de sneeuw per bus terug naar Tilburg, studeerde ik, schreef een advertorial en deze blog en werden ook de nodige boodschappen ingeslagen. Toch handig, boven een supermarkt wonen die op zondag open is, al is dat binnenkort ook weer verleden tijd. Vanavond nestel ik me op de bank voor een Harry Potter-film en duik ik op tijd mijn bed in. Tijd voor een nieuwe week!

8 Comments on “Thuisstudie, pleiten en katers”

  1. Pleitwedstrijd, klinkt ongelooflijk interessant. Ik was ooit ook van plan advocaat te worden. In mijn dromen was ik al een toppleiter, hele pleidooien droomde ik. Nu word ik leerkracht. Een prater ben ik nog steeds, en pleiten voor eerlijkheid hoort er ook bij!

    Ik had trouwens deze week ook enkele katers te overwinnen. ;-)

  2. Jezelf op video terug zijn is idd enigszins akward ben ik dit weekend achtergekomen door een vlog.
    Maar het klinkt als een drukke, maar leuke week

  3. Pingback: Terugblik | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: