Blogvraagbaken

De laatste tijd zijn er weer de nodige ontwikkelingen geweest in blogland. Hierbij doel ik het op het gedoe van Google en advertorials, het stoppen van Google Reader, maar ook op het altijd door sudderende wanneer-mag-ik-plaatjes-van-internet-plukken-zonder-dat-ik-een-claim-aan-mijn-broek-krijg dilemma dat weer de kop opstak door een blog van Kluun.

Ik loop al een tijdje rond met het idee om een soort kleine bloggershandleiding op te zetten die dit soort – in the end toch juridische – vragen beantwoordt. Bij dergelijke vragen op blogs worden vaak goed bedoelde (en enkele betweterige) comments geplaatst, die echter niet altijd juist zijn. De juridische onderbouwing is vaak al helemaal ver te zoeken. Tijd om daar voor eens en altijd korte metten mee te maken.

Dit kan ik echter niet zonder jouw hulp, dus bij deze dan ook een vraag: ben je als blogger wel eens tegen dergelijke kwesties aangelopen en wist je niet hoe je ze aan moest pakken? Een advertorial die niet werd betaald? Iemand die jouw blogs overnam en pretendeerde het zelf geschreven te hebben? Misschien heb je zelfs wel eens een claim aan je broek gekregen? Waar zou je meer over willen weten? Ofwel: wat zou je in die handleiding terug willen zien komen? Let me know!

39 Comments on “Blogvraagbaken”

 1. Wauw, wat een ontzettend goed idee! Dat moet je echt doen! Ik heb wel een aantal maanden terug ALLE Google-image afbeeldingen van mijn blog verwijderd (ook als ik er bronvermelding bij had staan), puur uit voorzorg. Maar uit nieuwsgierigheid ben ik wel heel benieuwd hoe het inderdaad zit met copycats en of je eerst een waarschuwing hoort te krijgen voor je een claim aan je blogbroek hebt hangen enzo. Ik ben heel benieuwd! En veel succes!

 2. Dat van die plaatjes vind ik alleszins al een goed idee – ik geloof niet dat ik dat juist doe, ook al zet ik er dan een bronvermelding bij… Eventueel nog iets over de nieuwe cookiewetgeving. Ik weet dat daar al veel over geschreven is, maar niet alles is even helder en ook op dat vlak ben ik dus nog niet in orde. Wat ik me ook afvraag is of al deze regels hetzelfde zijn voor België en Nederland.
  Het lijkt me alvast heel nuttig en ik ben heel benieuwd naar jouw handleiding! :D

 3. Goed dat je hier aandacht aan besteed! Veel van deze dingen wist ik eigenlijk niet. Ik zal ook maar eens alle plaatjes van google gaan verwijderen! Het is allemaal wat! Ik ben benieuwwd naar je handleiding! Als er me iets te binnenschiet, laat ik het je weten!

 4. Lijkt me een super goed idee! Ik ken er ook allemaal het fijne niet van, dus ik doe maar zoals ik denk dat het goed is…. Maar een geïnformeerd mens is er twee waard ;-)

 5. Goed idee, inderdaad. Ik heb daar op het opgeheven VolkskrantBlog nog wel een flinke discussie over gehad met zo´n 90 Bloggers. Mijn vraag was:
  Van wie zijn de reacties onder mijn Blog?

  De reacties logen er uiteraard niet om.

  Ik wilde destijds mijn Blogs (inclusief alle reacties) bundelen en uitgeven.
  Ik zag het als het ‘brief’ recht. Waarvan ik meen(de) dat de ontvanger van de brief mag doen wat hij er mee wil. Maar is dat ook conform de wet?

  (Uiteindelijk vond ik mijn Blogs niet de moeite of het geld waard en ik heb ze inmiddels alle 300 nog wat uit mijn archief verwijderd.)

   • Nee, of ik ze mag uitgeven, als ik dit zou willen.
    Ik ben voor vrijheid van meningsuiting EN niet verantwoordelijk voor wat een ander achterlaat. Ik mag hoe dan ook reacties weghalen, dat lijkt mij geen punt. Maar hoe zit dat met het ‘brief’ recht, weet jij dat?

    • Haha, ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat je niet verantwoordelijk bent voor wat een ander op je site achterlaat, daar is interessante jurisprudentie over ;) Dat ‘brief’ recht zou ik op moeten zoeken, ik ben nog nooit een dergelijk geval tegengekomen ;)

     • Nogmaals, zoals ik het zie, mag je dit doen als in relatie naar het Blog waarop ik heb gereageerd, niet uit de context. Stel ik zeg onder jouw Blog: Ik zie dat je je haar hebt geblondeerd. Ik hou van mensen met geblondeerd haar. En jij (of iemand anders) gebruikt de laatste zin in een campagne voor Gekke Geert, dan is er sprake van laster en karaktermoord. ;)

      • Ik doelde meer op het feit wanneer er bijvoorbeeld in de reacties bijvoorbeeld zeer kwetsende uitlatingen e.d. over bepaalde kwesties worden gedaan en dat andere lezers daar aanstoot aan nemen ;)

       • Tja, aan de ene kant kun je die laten staan, wanneer het zeg maar over een politicus gaat, of een beleid. Aan de andere kant wanneer iemand iets naars zegt over een andere reageerder, dan zal ik het denk ik wel, met uitleg, verwijderen.

 6. OBA heeft vrij veel last gehad van iemand die de ledenlijst had gekopieerd en daarmee een gelijksoortige website was begonnen. Het maakte ons erg boos, maar of we veel kans maakten in een procedure was ons niet duidelijk. Zelfs ICT-jurist Engelfriet wist het niet helemaal zeker. Uiteindelijk heeft de ondernemer die er achter zat het zelf opgegeven, omdat de website geen succes werd. Ik heb er wel van geleerd : ik heb het een stuk moeilijker gemaakt om met automatische tools onze hele site te kopieren.

  Ik vraag me af wat er gebeurt als iemand het copyright op een afbeelding claimt, en je haalt hem direct weg ? Wie eist, bewijst, toch ?

  • In principe is dat wel het uitgangspunt, al zitten ook daar weer kanttekeningen aan. Ik noteer het in ieder geval op het lijstje voor de handleiding en dan hoop ik er t.z.t. uitsluitsel over te kunnen geven ;)

 7. Goed idee! Ik had de blog van Kluun al gelezen en loop sindsdien rond met de vragen hoe ik dan wel een afbeelding juist kan vermelden. Zelf zet ik altijd de link erbij, maar ik vraag me altijd af of dat wel genoeg is..

 8. Goed idee! Volgens mij ben ik wel redelijk veilig voor dat soort dingen, want mijn blog is feitelijk van Google en niet van mij, maar dat weet ik ook niet zeker. Vooral dat van die plaatjes vind ik best wel naar.

 9. Wat een super leuk idee! Ik vond een tijd terug een blogje van iemand die letterlijk mijn (geniale) tekst had gebruikt.
  Daarnaast zou ik graag meer willen weten over dat advertorial-verhaal.

 10. Super leuk dat je dit gaat doen!
  Ik vroeg me af hoe het zit met foto’s die van FB komen..
  Die worden op fb soms wel duizenden keren gedeeld.
  Mensen zetten foto’s op fb met de wetenschap dat dit gebeurd.
  Mag je deze foto’s wel ‘zomaar’ op je blog delen?

   • Ik moet hierbij gelijk denken aan de mensen die op Facebook een foto deelden van een kind dat misbruikt werd, met de intentie om de dader te identificeren en ‘achter de tralies te krijgen’. De beste bedoelingen dus, maar niemand die erbij stil stond dat ze eigenlijk strafbaar bezig waren (verspreiden van kinderporno).

     • Ik vind het echt een goed idee! Als ik nog iets bedenk geef ik je seintje, maar alles wat ik zelf kon bedenken is al genoemd. :-) Maar ik wil natuurlijk best je eerste ‘klad’ doornemen en je voorzien van feedback en aanvullingen!

      • Ah, top! Ik wilde het eigenlijk allemaal op een aparte blog verwerken (meer in een soort vraag – antwoord vorm), zodat mensen door kunnen klikken naar andere vragen etc. Die link is echter nog voor niemand beschikbaar, dus als het allemaal klaar is stuur ik de link wel door en dan moet je maar even kijken of er dingen zijn die je opvallen of waar ik de plank heb misgeslagen enzo ;)

 11. Heel erg goed! Ik probeer eigen foto’s te gebruiken, maar denk er niet altijd aan (of dan wil ik gewoon even snel een foto hebben en dan gebruik ik – net als Kluun – google images. Dat ga ik dus maar niet meer doen).

  Op het werk hebben wij dit ook wel gehad op een site die van ons waar bedrijven een profiel kunnen aanmaken. Een van die bedrijven gebruikte foto’s van Google Images en vervolgens zijn wij aansprakelijk / moeten betalen. Sommige fotobedrijven gebruiken het ook als afschrikmiddel of gebruiken spookfacturen/mails, heel erg mee opletten dus!

 12. Ik zou wel iets meer willen weten over privacy. Ik plaats enkel foto’s die ikzelf genomen heb, dus geen probleem daarmee. Maar wat als ik foto’s plaats van mijn kids? Mijn ex kan er sowieso niet mee lachen dat ik blog. Kan zij een klaagt indienen als ik foto’s plaats van mijn kids? En hoever kan ze daarmee komen?

 13. Dat is een heel goed idee! Zo’n handleiding zou best handig zijn. Ik heb graag afbeeldingen op mijn blog en laat anderen daar ook vaak mijn inspiratie mee zien. Ik zou wel willen weten hoe dat allemaal zit!

 14. Hoeveel je voor een advertorial zou moeten/zou kunnen vragen vind ik ook wel een interessant gegeven. Ik weet dat namelijk niet, mede doordat ik er nog geen ervaring mee heb.

  • Hoeveel je met een advertorial kunt verdienen is afhankelijk van het aantal lezers, hoeveel links er in de advertorials opgenomen dienen te worden en of je bijvoorbeeld het artikel zelf schrijft of dat het wordt aangeleverd en welke eisen er verder door de andere partij aan de advertorial gesteld worden. Daar zijn echter geen algemene regels voor, dus ik ben bang dat ik op die vraag geen antwoord kan geven ;) Je zou het eens op de bloggersgroep op facebook kunnen gooien :)

 15. Pingback: Verzoek | SYLVIA KUIJSTEN

 16. Wat misschien handig is voor sommige bloggers, is om te weten welke foto’s je wel en niet mag gebruiken van de foto’s die je niet zelf hebt gemaakt. En op welke manier je je bron vermeldt.

 17. Leuk idee! Deze heb ik niet op de facebookgroep voorbij zien komen, klopt dat of ben ik suf?

  In elk geval: wat als je er achter komt dat iemand anders jouw foto (of video, geluidsopname, letterlijke tekst of andere bestanden) gebruikt voor zijn eigen site – met of zonder bronvermelding – en je dit niet wil? Ik heb er zelf geen ervaring mee qua foto’s en dergelijke, maar in een grijs verleden heeft iemand wel eens mijn halve site inclusief beeldmateriaal gekopieerd en die weigerde dat te verwijderen. Nu gebruik ik voornamelijk eigen foto’s, maar ik ben toch benieuwd wat jij hiervan zegt (ik noem met name beeldmateriaal omdat dat hier het meest wordt genoemd, maar ik haal nergens uit dat je je alleen daar toe beperkt).

 18. Pingback: Terugblik maart | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: