De Persrichtlijn

Op 1 maart jongstleden trad de nieuwe Persrichtlijn in werking. Dit houdt in dat journalisten vanaf dan een ruimere bevoegdheid hebben om beeld- en geluidsopnames te maken in de rechtszaal. Goed idee of niet? Lees het hier in mijn nieuwste artikel voor Nadelunch.

6 Comments on “De Persrichtlijn”

 1. De tijd zal het leren, of het een wijze beslissing was om deze ruimere bevoegdheid te geven. Het zal bovendien niet tegen te houden zijn om steeds meer apparatuur te gebruiken.

 2. Ik denk dat het heel belangrijk is. Nu weten we tenminste wat er zich achter de deuren afspeelt. Het Wilders proces was daar een prachtig voorbeeld van

 3. Whatever. De mediacratie is zo verrot dat deze slechte persrichtlijn juist misschien wel goed is om bij te dragen aan haar spoedige ondergang. Nederland is daar in Europees verband in geografisch opzicht misschien de meest optimale plek voor: alles stroomt van nature naar de laagste plek. Natuurlijk zullen daar slachtoffers bij vallen, maar dat hoort bij de calvinistische landaard. Iedereen in Nederland is van nature suspect. in crisistijd neemt deze natuurlijke drift hevige vormen aan. Gisteravond kon men de elite aanschouwen in een nieuw tectyl; in de bescherming daartegen: een historisch compromis.

  Het beheerders van het Colloseum zullen nog wel een tijd proberen om politici aan hun jasje te trekken, maar die krijgen hooguit nog van Emile Roemer een scheet in het gezicht: terecht, want de verkiezingsuitslag van vorig jaar was een media-uitslag. Tijd dan voor nieuwe slachtoffers om het volk tevreden te stellen: ‘de echte daders.’ Of de ‘klaplopers’, de ‘cultureel niet-compatibelen,’ de ”strafbare illegalen’, de ‘lnksen’, de ‘antisemieten’, de ‘zgn. kunstenaars’, de ‘niet-productieven’, de ‘niet-positieven’ noem maar op. Liefst in de rechtszaal, maar uiteraard ook daarbuiten. Maximum exposure voor al datgene wat in Nederland ‘niet hoort of niet thuishoort’ in het ritme van Opstelten, Teeven, etc. Alles ligt op stoom:

  = Because of its active role, individuals need to be regulated from ‘inside’. A particular form of governmentality is characterized by a certain form of knowledge (“savoir” in French). In the case of neoliberal governmentality (a kind of governmentality based on the predominance of market mechanisms and of the restriction of the action of the state) the knowledge produced allows the construction of auto-regulated or auto-correcting selves. =

  http://en.wikipedia.org/wiki/Governmentality

  Vrijheid is breekbaar
  Michel Foucault

 4. Ik ben tegen. Als er een gedegen respectvolle media bedreven wordt – misschien dan te overwegen. Maar media lijkt tegenwoordig zo sensatie-gericht; en dat lijkt me voor niemand goed; de verdachte niet, de slachtoffer niet, getuigen niet, naasten van het slachtoffer of de verdachte niet.

 5. Pingback: Terugblik april | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: