Bye bye Bram

Normaal gesproken blog ik niet zo heel veel over actualiteiten en zelf lees ik dergelijke blogs ook weinig tot niet. Vaak zijn het enigszins slappe aftreksels van al eerder verschenen nieuwsberichten waar dan snel nog ergens een eigen mening doorheen geduwd wordt. Toch gebeurde er gisteren iets wat ik als rechtenstudent niet ongemerkt op mijn blog voorbij kan laten gaan: de beroemde en beruchte advocaat Bram Moszkowicz werd uit zijn ambt gezet en kan dus zijn toga aan de wilgen hangen.

Moszkowicz had een uiteenlopende lijst van spraakmakende cliënten onder zich. Zo vertegenwoordigde hij onder andere de Nederlandse crimineel Cor van Hout, de Surinaamse legerleider Desi Bouterse, televisiepersoonlijkheid Patty Brard, vastgoedmagnaat Willem Endstra, topcrimineel – en laten we niet vergeten: Nieuwe Revu columnist, aiaiai – Willem Holleeder, politicus Geert Wilders en voetballer Robin van Persie.

Al vaker was Moszkowicz op de vingers getikt vanwege het feit dat hij grote bedragen aan contant geld aannam, zijn jaarrekeningen niet op orde waren, hij afspraken met cliënten niet nakwam en verplichte bijscholingscursussen niet bijwoonde. Het leverde hem in oktober 2012 een schrapping van het advocatentableau op door de Raad van Discipline op, maar daartegen tekende hij beroep aan bij het Hof van Discipline. Gisteren was dus de definitieve uitspraak: Bram Moszkowicz is niet langer advocaat.

Een snelle rondvraag onder mede rechtenstudenten levert een niet echt rooskleurig beeld op van onze Bram. Hoewel hij enerzijds wordt geroemd om zijn charisma, kennis en vindingrijkheid, komen termen als ‘arrogant’, ‘gladjakker’, ‘machtsgeil’, ‘belust op geld’ en ‘schande voor de advocatuur’ beduidend vaker voorbij. Toch leveren de reacties onder de artikelen van onder andere nu.nl en Metro een heel ander beeld op. ‘Belachelijk’, ‘absurd’, ‘ze hebben het gewoon op hem gemunt!’, ‘belachelijk en bekrompen land is Nederland toch eigenlijk’ en ‘typisch Nederland, iemand die oprecht en eerlijk is wordt zo bestraft’ waren reacties op zijn gedwongen vertrek uit de advocatuur.

Ik vraag me af waar hem nu dat grote contrast in zit. Zou het gros van de Nederlanders nu echt zo’n ander beeld hebben van Bram als het gros van de rechtenstudenten? Het lijkt er wel op. Ondanks dat ik de man briljant vind, geeft hij in mijn ogen de advocatuur een slechte naam met de hierboven genoemde wanpraktijken. Of ik de straf ook terecht vind, laat ik hier even buiten beschouwing, ik beschikt tenslotte niet over dezelfde informatie als het Hof van Discipline.

Ik ben in ieder geval benieuwd hoe Bram nu zijn tijd gaat vullen. In de showbizz? Met boeken schrijven? Wie weet staat hij nog wel een keer vooraan in de collegezaal..

Dit artikel is later ook nog geplaatst op nadelunch.com

8 Comments on “Bye bye Bram”

 1. Ik ben ook erg benieuwd naar het nieuwe baantje van Bram! Zat er zelf ook aan te denken hier een blog over te schrijven, want ook ik kon bijna niet om het nieuws heen ;-)

  Vind het lastig te formuleren wat ik er nu van vind. Helemaal omdat we inderdaad niet over alle kennis beschikken die het Hof waarschijnlijk heeft… Meningen van anderen, die nog tegenstrijdig zijn ook, kunnen me een beetje gestolen worden :)

  Groetjes

 2. Pingback: Terugblik april | SYLVIA KUIJSTEN

 3. Enerzijds: Hij zoekt zelf de media op en kan dan ook verwachten dat hij ongenuanceerde en denigrerende reacties krijgt te horen.
  Anderzijds: Ik vind de hoge mate van stemmingmakerij opvallend. Vooral in een tijd dat rijke mensen het land uit worden gedreven (door meer regelgeving en hoge belastingen), fouten in belastingaangiftes onevenredig worden bestraft en het (mijns inziens sowieso onacceptabele) systeem van opsluiting voor verdachten en veroordeelden die geen gevaar vormen voor de samenleving, onmenselijker wordt (door meer mensen gedwongen op dubbelcellen te plaatsen en doordat gevangenissen sluiten komen meer gevangen ver uit de buurt van hun familie en vrienden te zitten). Zelfs al zou hij niet alles volgens de regels doen (regels waarvan het mij persoonlijk gestolen kan worden of hij zich er aan houdt. Als ik zijn client was zou mijn vertrouwen in hem als advocaat op geen enkele manier zijn verminderd door de berichtgevingen) ik vind hem er geen slechte(re) advocaat door.

  Bovendien vind ik het niet echt een leuke man om naar te luisteren, dus ik had liever gehad dat hij advocaat was gebleven. Grote kans dat hij nu nog vaker op tv komt.

 4. Pingback: Mijn draad van vallen en opstaan - Debbie Peteri

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: