Nieuw tijdperk

Nederland was gisteren getuige van een historisch moment: Beatrix gaf het stokje over aan Willem-Alexander en daardoor wordt ons land voor de eerste keer in 130 jaar weer geregeerd door een koning.

Ik ben wel pro koningshuis. Niet in de zin dat ik op de voet volg wat ze doen, maar er verschijnt altijd wel een glimlach op m’n gezicht die gepaard gaat met een zekere trots als Beatrix, Willem-Alexander en zijn gezin op televisie langskomen. Hun oprechte interesse in de mensen en het respect dat ze weten af te dwingen door zichzelf te zijn vind ik bewonderenswaardig. Het feit dat ze bij de rondvaart op het IJ tijdens het optreden van Armin van Buuren en het Metropole Orkest spontaan van de boot afkwamen en het podium opliepen, is daar een mooi voorbeeld van.

Ik heb mezelf gisteren wel honderd keer afgevraagd hoe de familie zich zou voelen. Beatrix leek ontspannen nadat ze getekend had, Willem-Alexander leek zich nog meer dan daarvoor bewust te zijn van zijn taak en Máxima stond stralend en glimlachend als vaste rots in de branding aan zijn zijde. De drie A’s waren schattig als altijd. De hele ceremonie had wel iets weg van een sprookje, maar toch hing daar ook die constante onderhuidse dreiging van de zware taak voor het gezin.

Er werd ook veel ingezoomd op Amalia. Het viel me op dat het meisje al verrekte goed doorhad wat er van haar werd verwacht. De manier waarop ze met haar negen jaar als volleerde dame naar het ‘gepeupel’ zwaaide en zoals oma Bea haar tijdens de ceremonie dingen leek uit te leggen, wekte ergens een gevoel van medelijden bij me op. Hoewel ze als prinses en later als koningin haar macht kan aanwenden om mooie dingen te doen, zal ze toch ook een enorme hoeveelheid aan regels moeten naleven en verplichtingen moeten nakomen. Laten we zeggen dat ik voor geen goud met haar zou willen ruilen.

Hoe ik mijn Koninginnenacht- en dag besteedde? Ik reisde maandagmiddag samen met vriendin T. naar Den Haag af, aangezien zij daar woont en werkt. Ik wilde wel eens wat anders dan Tilburg en dat bleek een goede keuze. Hieronder een kleine compilatie, excuses voor de niet denderende kwaliteit van de foto’s.


[1] Een primeur: mijn allereerste broodje bapao!
[2] Alvast heel even mijn bedje voor ’s nachts uitproberen.
[3] Een fles met zo’n etiket konden we natuurlijk niet laten staan!


[4] Bij paleis Noordeinde!
[5] Op het plein van Noordeinde waar toffe bands met soul en jazz muziek speelden.
[6] De Haagse kermis! Heerlijk sfeertje :)


[7] Samen met T. :)
[8] Een bezoekje aan de MacDo, dat knuffeltje was het resultaat van een rondje boogschieten. Oké, vooruit, het was een troostprijs, ik wist geen enkele ballon kapot te schieten.. :P
[9] Uhh, volgens mij hoor je dat ijs niet zo in één keer uit dat bakje te kunnen halen :P


[10] Ontbijten met American Pancakes! Enn.. mijn allereerste glaasje sojamelk, smaakt prima.
[11] Op het grote scherm in de binnenstad de ceremonie in de Nieuwe Kerk volgen :)

Aan het eind van de middag pakte ik de tram en trein terug naar Tilburg. De rest van de avond stond de televisie aan op Nederland 1 voor de rondvaart op het IJ en het concert van de drie André’s.

Ik hoop dat de nieuwe Koning en Koningin ondanks alle stress en protocollen van de dag hebben kunnen genieten, dat prinses Beatrix (oei, dat is even wennen!) nu veel tijd kan besteden aan hobby’s en kleinkinderen en dat de drie A’s zo zorgeloos mogelijk op kunnen groeien.

Het was een prachtige dag, eentje om te herinneren.

RoyalFamily

14 Comments on “Nieuw tijdperk”

  1. Ik vond het ook een hele leuke dag! Ik heb op de vrijmarkt gezeten en heb ook een stuk op tv gevolgd toen ik thuis kwam. Ik ben niet echt koningsgezind, maar ik vond het alsnog wel heel speciaal. Het is toch een stuk geschiedenis wat gisteren is geschreven!

  2. Wat gezellig heb je ’t gehad zo te zien! Lekker, pannekoekjes! Daar heb ik nu ook wel zin in ;) Ik zou ook echt niet met Amalia willen ruilen, maar wat deed ze het plechtig. Haar knikje toen haar naam genoemd werd. Onbetaalbaar! En die spontane actie bij Armin vond ik ook geweldig! En wat zag Maxima er prachtig uit. Geweldig om te zien!

  3. Prachtig geschreven. Ik heb ook geweldig genoten van deze dag, maar in tegenstelling tot jou heb ik achter de buis gezeten en maar even in het dorp rondgehuppeld bij alle feestelijkheden !

  4. Het deed mij oude hart goed. Vooral content dat er geen rellen of andere nare dingen waren. Ook blij dat op de zeven plaatsen voor demonstraties bijna geen republikein was te bekennen

  5. Ja, ik heb het ook gevolgd en me inderdaad afgevraagd hoe iedereen zich zou voelen. (en ook de jurken van Máxima bewonderd… wauw!) En wat een prachtige laatste foto trouwens!

  6. Ik vind dat hele monarchie gedoe allemaal maar onzin. Of Willie grijpt de macht en wordt alleenheerser, of ze kappen gewoon met die onzin. Men loopt de hele tijd maar te roepen dat we een democratie zijn en alles democratisch moeten doen… daar hoort een monarchie dan niet meer bij.

  7. Pingback: Oranje, cocktails en studie | SYLVIA KUIJSTEN

  8. Pingback: Terugblik mei | SYLVIA KUIJSTEN

  9. Pingback: Lezenswaardig | het beste van mei | ..::Horstinkistan::..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: