Handig: analyseer je schrijfstijl!

Ik heb een vrij duidelijke voorkeur voor bepaalde schrijfstijlen. Van te hoogdravende stukken krijgen mijn wenkbrauwen een rare tic, van eindeloze beschrijvingen van voorwerpen en situaties word ik rusteloos en van bloemige poëzie krijg ik ronduit de kriebels. Geef mij maar meer recht-toe-recht-aan stukken, met een leuke twist, toefje humor en vleugje zelfspot van de auteur. Daphne Deckers is zo iemand die dat goed voor elkaar krijgt in haar columns, net als Martin Bril en Youp van ’t Hek.

Hoe is het eigenlijk gesteld met mijn eigen schrijfstijl? Na tien jaar blogs schrijven merk ik wel dat er het een en ander is veranderd. Het schrijven gaat steeds vlotter en waar ik eerst een pagina nodig had om bepaalde situaties uit te leggen of personages te schetsen, heb ik nu aan een paar regels genoeg. Ik probeer er een beetje humor in te leggen en me zo min mogelijk te verleiden tot gebruik van onnodig lastige woorden. Ingewikkelde zinsconstructies en droog taalgebruik kom ik bij m’n studie al genoeg tegen.

Nu kwam ik eergisteren bij toeval de site Stylene tegen. Hier kun je een stuk tekst van 4.000 tekens invoeren en aan de hand daarvan wordt bepaald of je meer ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ schrijft. Daarna krijg je nog wat grafiekjes te zien. Of het helemaal klopt kan ik niet beoordelen, leuk om uit te proberen is het wel. Zo voerde ik de column Praten als een Pro in het tekstvak in, drukte op ‘analyseren’ en wat bleek…

Stylene1

Mijn column had meer mannelijke dan vrouwelijke eigenschappen! Ik weet niet precies wat ik daar nu van moet denken…

Stylene2Daarna verschenen er nog wat leuke dingetjes, waaruit blijkt dat mijn tekst mijlenver van wetgeving afstaat (wat gezien mijn rechtenstudie een tikkeltje zuur is), maar wel dicht non-fictie ligt, wat toch het uitgangspunt van mijn stukken is.

Stylene3Verder vertoont mijn column het meest gelijkenis met het werk van Herman Koch. Hm, misschien moet ik ‘Het Diner’ dan toch maar eens lezen..

Stylene4
Heb jij de site als eens uitgeprobeerd en wat kwam er bij jou uit?

20 Comments on “Handig: analyseer je schrijfstijl!”

 1. Wat leuk! Ik had mijn laatste blogje gebruikt (likes, likes, likes) en daar kwam uit dat het qua stijl veel op een sprookje leek :P Ik ga eens meer dingen invoeren!

 2. Leuke site! Bedankt om te delen! Ik kom voor 3 van de 4 teksten aan meer vrouwelijke eigenschappen – al mijn teksten leunen aan bij literair (eentje staat dichter bij poëzie dan bij literair).
  Ik vind het wel grappig dat er telkens een andere auteur gekozen wordt die het meest aansluit bij mijn stijl :p Annelies Verbeke, Remco Campert, Wim Elsschot en Hugo Claus – deze zijn uit de bus gekomen. Hopelijk is dat geen slechte cocktail ;-)

 3. Bedankt Sylvia. Ik heb het ook gedaan. Mijn verhaal was wel meer vrouwelijk en mijn stijl die van Wolkers. Een eindje daarna kwam het eerst ook Herman Koch.

  Uitslag : “We kunnen jouw identiteit natuurlijk niet achterhalen maar we kunnen wel bepalen op wiens schrijfstijl de jouwe het meeste lijkt.
  Laat die roman van de nieuwe Wolkers dus maar komen..”

  Leuk…. ;)

 4. Heel leuk dit, heb ik natuurlijk meteen uitgeprobeerd! Ik ben juist een vrouwelijke schrijver en lig het dichtst bij literaire teksten. Heel leuk om te zien!

 5. Je noemt nu net drie columnisten waarvan er momenteel twee even leuk zijn als de andere. Niet dus.
  Maar jouw Blog lees ik altijd met plezier.

 6. Ja, die heb ik ook wel eens gedaan! Weet alleen nog dat ik toen de vrouwelijke Koch was. Heb er nu nog een paar doorheen gegooid, maar schijn over het algemeen toch meer een man te zijn :’)

 7. Hey, ook totaal offtopic maar dankjewel! (: Ik maak ze zelf. Jij bent mijn eerste comment ooit, en je hebt echt een fantastische blog.. (: Ik moet er nog een beetje inkomen

 8. Ik heb twee totaal verschillende teksten gekozen (eentje over auto’s en eentje over supermarktliedjes). Die over supermarktliedjes was nog mannelijker dan die over auto’s. Die over auto’s was voornamelijk een sprookje en poëzie en vooral geen wetgeving. Sprookje, non-fictie en literair scoren hoog bij supermarktliedjes. Bij allebei is Herman Koch de grote winnaar. Gelukkig, want ik ben absoluut geen fan van Nederlandstalige literatuur, maar bewonder zijn stijl wel sinds het lezen van Het Diner (aanrader!).

 9. Pingback: Terugblik mei | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: