Freelance werk!

Misschien is het sommigen van jullie al opgevallen, maar sinds vorige week staat er op mijn blog het kopje Freelance werk’. Ik verricht al langer werkzaamheden die je onder deze categorie zou kunnen scharen. Ik schrijf advertorials voor bedrijven, artikelen voor nadelunch.com en blogs voor jurivies.nl, onstilburg.com, et cetera. Het ene is vrijwillig, voor het andere krijg ik een vergoeding.

Ik heb een tijdje rondgelopen met de vraag wat ik nu precies met dat schrijven wilde, hoe ik me de komende jaren daarin zou willen ontwikkelen. Hoewel ik het schrijven altijd heb gezien als iets wat ik naast mijn studie en later mijn baan zou willen doen, is dit wellicht de periode om juist ook eens te kijken hoeveel ik nu uit dat schrijven zou kunnen halen en welke deuren er wellicht voor me geopend worden.

Een tijdje geleden solliciteerde ik op de universiteit voor de functie van medewerker bij het Scriptorium. Ter voorbereiding van dat gesprek moest ik een tekst doornemen en daar aanwijzingen en suggesties voor geven. Toen ik die tekst zat te lezen, dacht ik letterlijk: wat moet ik hier nu mee? Ik vond het verdomd lastig om inhoudelijk iets te zeggen over een tekst waarvan ik over het onderwerp plat gezegd de ballen verstand had. Bovendien was het niet helemaal wat ik zocht; ik wilde d-t fouten verbeteren, rare zinsconstructies recht trekken, mierenneuken over de plaats van de komma en meer van dat soort.

In het verleden heb ik met enige regelmaat andermans werk doorgenomen. Zo zat ik twee jaar in de eindredactie van het eerdergenoemde faculteitsblad en keek ik wel eens stukken van vrienden en studiegenootjes na. Dát is wat ik wil, net als het schrijven van teksten, of dat nu columns, webteksten of rechtengerelateerde artikelen zijn. Daarom volgde ik vier jaar geleden een cursus Journalistiek waar ook columns en webteksten werden behandeld en rondde ik afgelopen semester Nederlands Academisch Schrijven met een mooie 9 af.

Ik had eigenlijk willen wachten met deze stap totdat ik mijn cursus copywriting had afgerond en ik me officieel had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar eigenlijk vond ik het zonde van de tijd om het nog langer uit te stellen. Vanaf vorige week ben ik daarom dus in te huren als copywriter of tekstcorrector. Op de betreffende pagina’s vind je terug wat je van mij kunt verwachten en hoe het proces in zijn werk gaat. Ik verwacht niet dat de opdrachten binnen zullen stromen, maar als ik zo af en toe eens iets kan doen, zou dat leuk zijn. Visitekaartjes zijn in ieder geval in de maak, dus ik hoop deze ook op korte termijn met jullie te kunnen delen.

Mocht je tips & tricks of vragen hebben, let me know!

Deze vond ik trouwens wel leuk om met jullie te delen:

Freelancer Infographic Paint

20 Comments on “Freelance werk!”

  1. Ik vind freelance werk echt heerlijk. Ik ben freelance make-up artist en ik vind het zooo fijn om zoveel vrijheid te hebben en altijd ander werk te kunnen doen.

  2. Goed zeg! Als ik dus wat wil leren kan ik bij jou terecht! :) Ik ben nu bezig met de laatste lesjes van de thuisstudie Reclame ( nha) en heb vorige week het eerste gedeelte van de copywriter binnen gekregen ( ook nha) Wat vind je van deze studie, loop je tegen moeilijkheden aan en heb je nog tips? Wat ik namelijk snel even door heb gekeken ziet er zo anders uit als de cursus die ik nu doe, met name het huiswerk etc.

  3. Slim dat je je er ook niet volledig in stort.
    Ik heb zelf op het moment een gelijke afweging. Hoe ver kan ik er in doorgroeien en wat kan ik er uit halen (rekeningen moeten ook betaald worden). Ik ben van plan de deeltijdopleiding aan de schrijversvakschool te doen zodra ik mijn bachelor heb en ernaast te werken. Je kan daar ook cursussen vinden, maar zo te lezen heb jij daar al het een en ander in gedaan. Mond-tot-mond-reclame doet ook veel!

  4. Super tof! Ik zou zelf ook graag freelance werk gaan doen, maar misschien verstandig om dat tot na m’n opleiding te bewaren… Ik ga het druk krijgen volgend jaar!

  5. Wat leuk! Freelance werk lijkt me sowieso heel fijn. Ik vind het ook ‘heerlijk’ om lekker te mierenneuken op teksten en alle verwijswoorden, werkwoordsvormen en leestekens te controleren. Ik vroeg me toevallig pas af of dat eigenlijk wel een beroep is, blijkbaar wel dus. Ik zou het echt super vinden om later freelance tekstcorrecter en blogger (voor mijn eigen blog en/of voor een ander(e) blog/blad) te zijn! Dromen mag altijd, toch?

  6. Pingback: Afscheid, freelance werk & vermiste Chuck |

  7. Pingback: Terugblik juli | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: