Digitale opruimwoede

Eens in de zoveel tijd kijk ik m’n appartementje rond en ben ik het ineens helemaal beu. Dan wordt er een grote kartonnen doos uit het dozenhok van de supermarkt gehaald, komen de vuilniszakken uit de keukenla en schiet me ineens te binnen waar de stofzuiger staat. Ik poets, stof, schuur, zuig en veeg dan net zo lang totdat ik tevreden ben en ik er weer even tegenaan kan.

Vorige week had ik dat met mijn laptop. Talloze afbeeldingen die ik toch niet meer bekeek of nog zou gebruiken, half getypte blogs waar toch niets meer van te maken viel en allerlei rotzooi die ik verder in de loop van de tijd op het ding had verzameld. Nadat ik die warboel aan documenten, afbeeldingen en programma’s had verwijderd, was het de beurt aan de social media.

Hoewel ik best veel met de digitale buitenwereld deel en dat ook altijd een bewuste keuze is geweest, zitten ook daar grenzen aan. Mijn Twitterlijst was duidelijk toe aan een opschoonbeurt en zag er na een uurtje klikken tot mijn vinger een ons woog weer een stuk beter uit. Mijn Bloglovin lijst werd flink ingeperkt, omdat ik merkte dat ik het op een gegeven moment niet meer bijgelezen kreeg en ik steeds vaker blogs weg klikte terwijl ik ze pas half doorgenomen had. Nu staan dus alleen mijn echt favoriete blogs nog in de lijst.

De grootste verandering onderging echter Facebook. Mijn about-pagina, die eerst helemaal up-to-date was, bevat nu nog maar een minimum aan info. Verder werden er een stuk of vijftig Facebookvrienden verwijderd. Ook de fotoalbums moesten het ontgelden; er werden zowel albums verwijderd als meer afgeschermd.

Die veranderingen voelden goed, ik heb de laatste tijd wat minder behoefte om dingen met de buitenwereld te delen en vraag me steeds vaker af waarom ik die behoefte eerst wel had. Ik merkte dat toen ik door mijn blogs bladerde, de onderwerpen en manier van schrijven zijn veranderd. Waar ik eerst minder blogs postte en in die blogs een punt probeerde te maken waardoor ze wellicht wat beter doordacht waren, post ik nu vaker een blog met linkjes naar leuke artikelen of filmpjes en maak ik me er misschien wat makkelijker vanaf door meer foto’s te plaatsen. Op de een of andere manier begint dat een beetje te wringen. Ik wil graag weer wat meer columnachtige stukken gaan schrijven, weer meer de nadruk leggen op tekst dan op beeld. Of dat gaat lukken? Dat zal de tijd leren, eerst maar eens genieten van die opgeschoonde laptop en social media.

Ben ik de enige die hier ‘last’ van heeft?

21 Comments on “Digitale opruimwoede”

 1. Nee hoor, je bent vast niet de enige die daar last van heeft. Ik heb mijn laptop een paar weken geleden ook helemaal opgeruimd. Eens in de zoveel tijd gooi ik wat mensen van Facebook die ik er gewoon niet meer op wil hebben.
  Goed dat je erachter bent gekomen wat je wilt gaan doen met je blog. Het lukt je vast om dingen te schrijven zoals jij dat wilt! Ben benieuwd.

 2. Nope, ik ruim regelmatig digitaal op.

  Op FB moeten mensen regelmatig het veld ruimen. Mensen die alleen kijken en nooit eens reageren bijvoorbeeld.

  Ik heb ook teveel blogs, das één van de redenen dat ik nu even een time-out heb, het werd me teveel, er lag teveel druk op.

 3. Ik doe dat ook wel eens hoor :-) en ben juist dit blog begonnen omdat ik niet meer persoonlijk wilde bloggen. Het is ook gewoon een kwestie van niet alles online zetten. Ik denk dan altijd: zou een ander dat interessant vinden? Nah, mijn leven is niet zo boeiend.

 4. Nee je bent niet de enige die hier last van heeft.
  Ik heb dit vorige week gedaan. Was er helemaal klaar mee om mensen in mijn lijst te hebben die ik jaren niet gezien heb, die nooit wat van zich laten horen, maar wel overal en alles mee kunnen lezen. Ik heb ze zonder pardon uit mijn lijsten geknikkerd.
  En een heleboel foto’s verwijderd. Dat ruimde lekker op.
  Ook bloglovin moest er aan geloven. Sommige mensen bloggen zoveel dat het niet meer bij te houden is.

 5. Ik kan me heel goed vinden in jouw stukje voornamelijk het stuk dat gaat over ‘waar je heen wil met je blog’. Ik merk inderdaad ook wel dat ik nu heel anders blog dan in eerste instantie de bedoeling was, wat overigens geen slechte zaak is maar ik denk er vaak aan. En zo’n opruimwoede is echt heeeerlijk.

 6. Je bent zeker niet de enige! Als ik aan het SOG’gen ben op Facebook kan het me verbazen hoeveel ik soms kan zien op profielen van mensen die ik helemaal niet ken. En wat het bloggen betreft: volgens mij is dat in de gehele bloggerwereld een soort verandering. Toen ik ooit begonnen met bloggen was het veel meer dagboek-achtig, later werd het inderdaad meer als een column en nu zie je vaak posts die wat “makkelijker” te lezen/schrijven zijn. Al moet ik zeggen dat ik dat als bloglezer vandaag de dag ook het leukste soort posts vind om te lezen.

 7. Groot gelijk, ik heb het gister met mijn documenten en afbeeldingen ook gedaan. Ruimt lekker op, ik hou vaak een social media ronde…

 8. Ik vind het nog lastig om balans te vinden tussen wel en niet dingen delen. Zowieso de gegevens van vriend mogen niet online, daar begint het al. Ben benieuwd hoe je blog gaat worden.

 9. Ik ben er ook mee bezig! Merk bijvoorbeeld dat ik heel veel dubbele dingen op mijn laptop had staan, warhoofd hier.

  Ik ben nu ook bezig met Bloglovin. Ik volg zoveel blogs waarvan ik bij de helft niet meer begrijp waarom, omdat ik ze eigenlijk nooit lees. De blogberichten die ik wél wil lezen, raken daarin verstopt en dat vind ik stom.

  Ben benieuwd of er weer column-achtige stukjes gaan volgen! Succes! :) Ik zie het wel verschijnen. :D

 10. Ik merk het ook bij mezelf,……dat het allemaal wat veel wordt om bij te houden wat de blogs betreft dan, ik schrijf ook veel, maar dat doe ik voor mezelf,….letterlijk afschrijven, maar vanavond start mijn vakantie en dan neem ik ook pauze,……..pauze van alles denk ik even,……werk, sociale media en mail!!

 11. Komt ook door de zomer denk ik. Er is teveel afleiding om echt iets zinnigs te schrijven. Facebook-vrienden verwijderen – he, ja, dat ga ik NU ook doen. Ik heb ook veel te veel mensen die alleen maar kijken en nooit reageren/posten of wat dan ook. Type voyeur in principe, Vreemd eigenlijk – wat moet je op FB als je er zelf nooit iets op doet???

 12. Wat heerlijk om je digitale ‘leven’ weer opgeruimd te hebben! :-) Ik hik er nog steeds tegenaan. Een oude laptop met heel veel foto’s en bestanden (ruim 200 gig) wacht met smart totdat ik de bezem er doorheen haal, zucht. ;-)

 13. Slim van je! Het is helemaal niet verkeerd om dat zo nu en dan eens te doen.
  Digitale opruimwoede heb ik nog geen last van gehad, maar wel van opruimwoede in mijn kamer, haha.

 14. Zo’n social media ‘opruimbeurt’ heb ik nog nooit gedaan, zou best eens goed zijn denk ik… maar laptop opruimen is heel herkenbaar, dat doe ik ook af en toe als de zooi écht te groot is geworden haha. Als het dan opgeruimd is voelt het weer goed :D

 15. Zo’n digitale opruiming staat hier ook nog op de planning. Maargoed, uitstelgedrag! Eerst zijn mijn duizenden foto’s aan de beurt (pff dat wordt nog eens een klus) en daarna de social media. Hoewel ik moet zeggen dat ik Facebook wel aardig opgeruimd hou. Nu Bloglovin’ nog.

 16. Dat voelt goed hé, zo opgeruimd, zowel op je computer als in je hoofd. Heb het laatst ook gedaan en merk dat ik minder interesse krijg in facebook en dat soort dingen.

 17. Ik zou ook eens de pc moeten opruimen wat foto’s/afbeeldingen/favorieten betreft, er zit een hoop tussen die ik niet meer gebruik en die best verwijderd kunnen worden.

 18. Pingback: Lezenswaardig | Het beste van juli | ..::Horstinkistan::..

 19. Pingback: Terugblik juli | SYLVIA KUIJSTEN

 20. Zooow dit herken ik wel, ik deel ook nauwelijks informatie op fb, niet op welke school ik heb gezeten, geen historie. Ik verwijder fotos vaak na een week weer, net als mn posts. Op mijn blog deel ik meer, maar ook dat vind ik soms lastig, blijft een strijd in mijn hoofd wat ik daar nu precies mee wil!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: