Dagje Rijksmuseum

Het Rijksmuseum: het stond al tijden op de to do lijst van pap en mij. Afgelopen vrijdag togen we dan eindelijk richting Amsterdam. Dat ging overigens niet helemaal zonder slag of stoot: treinvertragingen en pap die per ongeluk in een andere trein belandde dan ik. Typisch Jut en Jul op stap dus. Ach ja. We kwamen uiteindelijk zonder kleerscheuren toch nog redelijk op tijd aan. We besloten om eerst te gaan lunchen voordat we ons in al het kunstgeweld zouden storten. Wat zijn e-tickets dan een uitkomst: in plaats van anderhalf uur voor de reguliere wachtrij stonden we nu na een kwartiertje binnen. Halleluja.

Het Rijksmuseum heeft van binnen wel iets weg van het Louvre: dezelfde ruime opzet en lichte ruimtes. Toch is het wel een stuk knusser, het deed me daarom ook denken aan het Mauritshuis in Den Haag.

Verschillende bekende werken kwamen voorbij, waaronder een zelfportret van Van Gogh, Napoleon, het Melkmeisje, Willem van Oranje en Willem II. Ook herinnerde ik me meer van mijn CKV-lessen dan ik dacht, waardoor ik ook voor het brede publiek wat onbekendere schilderijen herkende.

Het drukste was het echter bij de hoofdattractie: De Nachtwacht. Je kon er letterlijk over de hoofden lopen.

RMh.jpg RMi.jpg

Mijn favoriete schilderijen bleken vaak voor mij onbekende werken, met uitzondering van Jan Steen, wat een gezelligheid op die doeken! Een kleine selectie hieronder.

Het museum is handig ingedeeld: elke verdieping kent een apart tijdperk. Je begint onderin met de Middeleeuwen en werkt toe naar de periode 1950-2000 op de bovenste verdieping. Waar ik had verwacht in het Rijksmuseum enkel schilderijen aan te treffen, kwamen we ook wat verrassingen tegen, zoals een botencollectie, schildersattributen, aandacht voor WOII en kunst uit andere landen.

Na pakweg 2,5 uur hadden we ons rondje in het museum gemaakt. Het zou goed kunnen dat we ergens een vleugel gemist hebben, maar we hadden ons portie kunst gehad. In de tuin naast het museum hebben we nog even van het zonnetje genoten, aten vervolgens in het centrum friet en kip-saté om daarna weer op de trein richting het zuiden te springen. Of het museum een aanrader is? Absoluut: betaalbare toegangsprijs, goede info bij de schilderijen, gevarieerde collectie en ondanks de drukte kon je toch alles prima zien. Extra pluspunt: ze hebben midden in het museum een fan-tas-ti-sche bibliotheek! Voor herhaling vatbaar.

13 Comments on “Dagje Rijksmuseum”

 1. Wie had dat na alle onwillige middelbare school uitstapjes ooit gedacht!
  We worden oud als we opeens van zoiets kunnen genieten ;)
  Ik weet nog hoeveel tegenzin een museum bezoek vroeger opleverde!

 2. Ik was laatst ook in het Rijksmuseum, maar ik moet zeggen dat het niet zo mijn cup of tea is. Ik hou meer van moderne kunst en eerlijk, ik vond het Cobra vleugeltje op de 3e het interessantst en daarna eigenlijk het gebouw zelf, niet de kunst. Ik voel me een beetje een kunst baarbaar als ik dat zeg, maar goed! :)

  Bijzonder dat die rij zo lang was, lang leve de e ticket (of museumjaarkaart in mijn geval!) En die tuin, dat is genieten he? Toen ik er was, was het schitterend weer en stonden er kinderen in dat fontein ding te spelen, te dirigeren wanneer het water om hoog en naar beneden ging,echt geniaal :)

  Maar al met al klinkt het als een heerlijke dag, volgende keer ook even het van gogh museum meepikken hoor, dat is pas genieten! ;)

  • Haha, er waren nu ook volop kinderen met die fontein bezig, al was het af en toe wel brullen als een kind dan net te laat opzij sprong :P Moderne kunst was er inderdaad niet veel, maar dat is dan ook weer minder mijn cup of tea ;) Van Gogh museum heb ik jaren geleden al eens bezocht :)

 3. Ik ben ook heel nieuwsgierig naar het Rijksmuseum. Na de heropening niet meer geweest maar dat staat wel op de to-do list!

 4. Pingback: Terugblik oktober | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: