Theatermaand

Volgens mij was al wel duidelijk dat ik de afgelopen maand verschillende malen in het theater heb gezeten. Hoewel dit me natuurlijk de nodige vrije tijd kostte, kon ik gratis voorstellingen bezoeken die ik anders nooit gezien zou hebben. Daarnaast was het een mooie gelegenheid om te oefenen met het schrijven van recensies. Dat ging bij de ene voorstelling duidelijk soepeler dan bij de andere.

De ‘theatermaand’ begon spectaculair met de première van Flashdance. Toch was ik blij dat ik bij de cabaretshow van Karin Bruers weer mijn gewone kloffie aan kon. Een enorme verrassing was de toneelvoorstelling ‘Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)’, echt prachtig en zeer indrukwekkend. Tussendoor kon ik het notitieblok een avond thuislaten tijdens een avondje Sister Act in het mooie Circustheater in Scheveningen met vrienden. Even niet recenseren. Een dag later kon ik wel weer druk mee pennen tijdens de cabaretvoorstelling van Daniel Arends. Van Velzen was een grote verrassing, een erg leuke show en mijn eerste theatervoorstelling van een muzikant. MonteverdISH was apart, ik had nog nooit eerder een urban breakdance opera gezien. Youp van ’t Heks ‘Wigwam’ was briljant, terwijl het toneelstuk van NTGent wat tegenviel. De show waar ik deze maand het meest naar uitkeek, was de laatste in het rijtje: ‘Don’t Hit mama’, een breakdance en hiphopshow. Helaas viel deze een tikkeltje tegen, alhoewel de dansers wel duidelijk plezier hadden in wat ze deden.

Theaterkaartjes.jpg

Ik kreeg de afgelopen tijd een aantal keer de vraag of ik het niet erg vond om in mijn uppie naar het theater te moeten. Het antwoord is simpel: absoluut niet. Hoewel ik wel eens wat meewarige en verwonderde blikken toegeworpen kreeg als ik voor aanvang, in de pauze of gewoon tijdens de voorstelling weer eens druk zat te pennen in mijn notitieblok, vond ik het eigenlijk wel fijn om lekker alleen op stap te gaan. Daarnaast was het een goede oefening, want ik ga niet heel veel alleen op pad en voel me snel bekeken. Een recensie aanleveren was dan een mooie stok achter de deur, dan móet je tenslotte wel. Overigens bezocht ik de voorstellingen van Van Velzen en Youp van ’t Hek wel met vriendinnetjes en werd ik bij Don’t Hit Mama vergezeld door een lief collegaatje.

Mijn top drie?

 1. ‘Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)’ – Toneelschool producties
 2. ‘Wigwam’ – Youp van ’t Hek
 3. ‘The Rush of Life’ – Van Velzen

Mocht je benieuwd zijn naar alle verslagen, dan kun je deze hieronder op chronologische wijze terugvinden met daarachter de theatervorm. Natuurlijk ook een vraag aan jou: naar wat voor theatervoorstelling ga jij het liefste?

29 september: Flashdance (musical)
03 oktober: Karin Bruers – ‘Waar was ik?’ (cabaret)
09 oktober: Toneelschool Producties – ‘Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)’ (toneel)
11 oktober: Daniel Arends – ‘De zachte heelmeester’ (cabaret)
13 oktober: Van Velzen – ‘The rush of life’ (muziek)
16 oktober: ISH & Vocaallab – ‘MonteverdISH’ (dans & opera)
22 oktober: Youp van ’t Hek – ‘Wigwam’ (cabaret)
27 oktober: NT Gent – ‘Vals’ (toneel)
31 oktober: Don’t hit mama – ‘War & Peace & URBANIA’ (dans)

10 Comments on “Theatermaand”

 1. Een hele gave kans om deze voorstellingen gratis kon bekijken! Lijkt mij ook dat je met hele andere ogen naar een voorstelling kijkt wanneer je niet een recensie hoeft te schrijven. Wat het een verdieping van de show maakt, denk ik ;-)

  Ik heb zelf geen favoriet qua voorstellingen. De combinatie van toneel en veel zang is niet aan mij besteed. Geef mij dan maar een theatertour van een artiest!

 2. Toen ik las dat je een recensie over ‘Vals’ had geschreven sloeg m’n hart even over. Ik ben regie-assistent geweest bij ‘VALS’ van THIM/MatchingArts, een voorstelling over meestervervalser Han van Meegeren. Maar ik zag al snel dat je de NTGent voorstelling had bezocht. Die voorstelling ging in première terwijl wij midden in de repetitieperiode zaten en we hebben de recensies uiteraard in de gaten gehouden. Die waren behoorlijk negatief dus ik had wel een beetje medelijden dat je daar de hele avond naar hebt moeten kijken. Ik hoorde ook via via dat het script gewoon slecht in elkaar stak dus dan is het sowieso lastig er een goede voorstelling van te maken.

  Ik hoop dat je vaker wordt gevraagd door Univers om recensies te schrijven.

  • Haha, snap ik dan ja ;) Als de andere recensies heel negatief waren, valt de mijne nog redelijk mee denk ik ;) Ik vond het script juist nog best meevallen, het was gewoon de manier van uitvoeren die me wat tegenstond, vooral bij de celbioloog.

   En ik hoop het ook! Voor november staan er in ieder geval weer vier voorstellingen gepland ;)

 3. Grappig, want jou top 3 zijn dan ook de shows waar ik dan heen zou willen gaan, die mij het meeste aanspreken. Ik ben toch wel benieuwd waar die met mijn vader in bed show over gaat. Meer mensen die ik ken gaan daar heen, ben eigenlijk wel benieuwd geworden :)

 4. Oh, ik ben heel benieuwd naar Flashdance. Sowieso vind ik de voorstellingen die dit jaar spelen allemaal wel erg bijzonder, het liefst ging ik overal heen: maarja .

 5. Pingback: Terugblik november | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: