Haar naam was Sarah

‘Operatie Lentebries’ klinkt zo mooi, alsof soldaten schattige zeehondjes redden of chocolade uitdelen aan verweesde kinderen. Niets is echter minder waar, want deze razzia in het wielerstadion in Parijs – het Vel d’Hiv – is een inktzwarte bladzijde uit het Franse oorlogsverleden.

Op 16 en 17 juli 1942 werden 13.000 Joden uit hun huis gehaald en overgebracht naar het Vel d’Hiv, voordat ze werden doorgeplaatst naar concentratiekampen. De onmenselijke omstandigheden in het wielerstadion – nauwelijks sanitaire voorzieningen en geen eten, drinken of dekens – kostten echter duizenden levens. Opvallend genoeg is het niet de Duitse bezetter die de actie leidt, maar de Franse politie. Slechts een paar honderd mensen overleven de razzia.

Lees verder…

4 Comments on “Haar naam was Sarah”

  1. Pingback: Terugblik november | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: