Gold digger vluchtelingen

Zo’n twee weken geleden las ik op Facebook een bericht dat 600 vluchtelingen uit Syrië tijdelijk werden opgevangen in vakantiepark Duinrell. Het park is in de winterperiode toch dicht, dus wilde de directie de vluchtelingen graag een dak boven hun hoofd geven. Ook mochten de vluchtelingen dan gebruik maken van het zwembad, zo werd vermeld. Een nobele daad, toch?

Duidelijk niet iedereen was het hiermee eens, want de reacties onder het bericht waren verschrikkelijk.

Het feit dat de vluchtelingen opgevangen werden in een vakantiepark werd totaal uit de context getrokken. ‘Ik kan nog niet eens op vakantie!’, ‘ik heb niet eens geld om Nederland uit te gaan!’ en ‘waarom hoeven zij niet te betalen voor de huur van een huisje en wij wel?!’ waren enkele van de verbijsterende – en in verhouding nog redelijk gematigde – reacties.

Met een lichte afschuw scrolde ik langs alle comments. Overigens was ik niet de enige die ondersteboven was van het hele gebeuren. ‘’Wat een haat hier, beangstigend gewoon’’, merkte een lezer op.

Degenen die net als ik vóór de Duinrell actie waren, werden afgeschilderd als naïeve moraalridders. Het belangrijkste argument? Er heerst in Nederland al genoeg armoede onder de ‘eigen’ bevolking. Daar moest eerst maar eens iets aan gedaan worden voordat we die sneue vluchtelingen zouden helpen die hier de ‘gold digger’ uit kwamen hangen. Jammer, dat modder gooien. Net alsof wij met oogkleppen door het leven gaan omdat we het leed van de eigen bevolking eventjes niet voorop stellen. Ik heb afgelopen zomer in Londen zwervers in de goot zien liggen terwijl ik met een ijsje langsliep. Ik heb van dichtbij gezien hoe een lieve collega buiten haar schuld om in de bijstand terecht kwam en nu elke dag weer de eindjes aan elkaar probeert te knopen. Hierdoor weet je maar al te goed dat er ook in Westerse landen armoede heerst.

In dit geval gaat het ook even helemaal niet om de arme Nederlandse bevolking. Het gaat erom dat we 600 Syriërs onderdak kunnen bieden; hen uit een gebied vol armoede, oorlog en ellende kunnen halen. Voor een paar maanden kunnen we hun leed verzachten. Die nobele daad wordt door alle kritiek haast gebombardeerd tot iets wat moreel verwerpelijk is. Waar zijn we dan in hemelsnaam mee bezig?

Nog steeds spoken die haatdragende reacties wel eens door mijn hoofd. Ik associeer me absoluut niet met deze types, maar voelde wel een plaatsvervangende schaamte. Ik kan alleen maar denken aan die 600 arme asielzoekers in dat vakantiepark. Ver weg van huis, met kopzorgen over de toekomst in een land waar mensen hen eigenlijk niet willen hebben. Een zwembad lost dat probleem niet op.

Deze blog verscheen eerder op de nieuwe website van Youth Alpha. Eens in de twee maanden schrijf ik hier een blog voor het thema ‘Wereld’.

Afbeelding header: bron

12 Comments on “Gold digger vluchtelingen”

 1. Ik kan daar zo slecht tegen! Heb je medemens gewoon lief, de Nederlandse armoede is niet half te vergelijken met hun armoede. Dan bedoel ik nog niet eens materiële of financiële armoede. Ik krijg meteen de neiging om modder terug te gooien, zoals ik laatst op mijn blog al zei, de arrogantie en de niet gun-factor van onze maatschappij, die irriteert me mateloos.

 2. Ik vind het ook zo verbijsterend dat dit plotseling nieuws is… Dit is namelijk al het achtste(!) jaar dat vluchtelingen worden opgevangen in Duinrell, maar het eerste jaar dat ik de media er over hoor. Ineens is het brekend nieuws… Alsof het ‘echte’ nieuws op is. En alsof het zo fantastisch is om in de winter in een huisje te zitten dat niet gebouwd is om in de winter in te verblijven, naast een park dat dicht is, op een locatie die nou ook niet bepaald het middelpunt is van het openbaar vervoer, zogezegd.

 3. Ik heb dit nieuws blijkbaar gemist :0. Ik snap de kant waarvan jij het bekijkt! Verschrikkelijk voor die mensen. Is het al bekend hoe lang ze in het park mogen blijven?
  Ik heb nog niet helemaal een mening gevormd. Ik vind het wel erg aardig dat ze het park hebben open gesteld! Omdat die toch dicht is. Het zou anders zijn geweest als het park dicht zou gaan alleen voor deze mensen. Dus in dat opzicht vind ik het heel vriendelijk. Kunnen die mensen ook even bijkomen.
  Je wilt niets liever dan rond de tijden van december thuis zijn, deze mensen kunnen dat niet :(. Niks ergers dan dat.

 4. Heel goed stuk! Ik kan zo boos worden van de kortzichtigheid en het egoïsme van sommige Nederland. Sowieso, geem enkele vluchteling is een gelukszoeker. Die mensen hebben veel meer meegemaakt dan al deze commenters zich kunnen voorstellen. Bedankt voor het delen!

 5. Heel mooi dat je hierover schrijft. Als ik dat soort comments van de (omg zie je wel hoe zwaar ik het heb-) mensen lees, klik ik direct weg. Hebben zij dan helemaal geen gevoel? Jakkes gewoon. Jakkes.

 6. Oh, dit zijn altijd van zulke gevoelige thema’s. Ik ben het helemaal met je eens, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat je heeeeel kwaad kan worden als je zoiets leest als je zelf al vijf jaar niet op vakantie kan en zelfs Duinrell afgelopen zomer te duur was en je er helemaal doorheen zit. Ik snap dat dat in het verkeerde keelgat kan schieten, maar dan moet je toch proberen alles in context te zien en dan begrijp je ook wel dat die asielzoekers niet lekker vakantie aan het vieren zijn. Voor armoede in Nederland zijn overigens ook een hoop goede doelen/acties die speelgoed/kleding/vakanties mogelijk maken, alleen komt dat niet zo grootschalig in het nieuws. En daar zouden asielzoekers vervolgens ook niet over zeuren. Oké, omslachtige reactie is dit, maar het moraal van mijn verhaal is dat je geen appels met peren kan vergelijken :D. We zouden ook kunnen roepen van “hallo, in Afrika gaan kindertjes dood van de honger en die asielzoekers kunnen lekker een duik nemen”. Ja, zo werkt het gewoon niet :D.

 7. Pingback: Terugblik november | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: