In je blote kont

Privacy, een belangrijk recht, opgenomen in artikel 8 van het Verdrag voor de rechten van de Mens. Iets dat door iedereen gerespecteerd moet worden, ook door de overheid en haar instellingen. Maar wat nu als een overheid daar lak aan heeft?

Vorige week las ik op internet een bericht over de privacywetgeving omtrent Google en de (illegale) manier waarop zij met de persoonsgegevens van haar gebruikers omgaat. Ze slaat onder andere je zoekgegevens en -geschiedenis op, om deze dan te gebruiken voor het personaliseren van advertenties en dergelijke. Lijkt onschuldig, is het niet. Extra vervelend is dat je er als internetgebruiker bijna niet onderuit komt om Google in te schakelen. Inmiddels buigt het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) zich dan ook over de zaak.

Studenten en Snowden
Vervolgens werd ik maandagochtend wakker en ging het eerste nieuwsbericht dat ik op m’n wekkerradio hoorde over het feit dat de AIVD studenten werft als informant. Studenten worden onder meer ingezet om inlichtingen over studentenprotesten in Nederland of het buitenland te geven. Hoewel dat spionnetje spelen best spannend klinkt, voelden de meeste benaderde studenten zich toch behoorlijk overrompeld en waren ze niet van de intimiderende benaderingen van de AIVD gediend.

Tot slot las ik dinsdagavond op Nu.nl dat pas slechts één procent van het materiaal dat Snowden (je weet wel, de klokkenluider van Amerikaanse geheime dienst NSA die gegevens doorspeelde aan Britse krant The Guardian) doorspeelde, is gepubliceerd. Uit die vrijgegeven documenten werd duidelijk dat de Britse en Amerikaanse geheime diensten op grote schaal mensen afluisteren en gegevens verzamelen. Wie weet wat daar dus nog allemaal verder boven komt drijven.

De AIVD in je achtertuin
Overheid en privacy, het blijft een gevoelige kwestie. Het discussiepunt van jaren geleden over het wel of niet ophangen van beveiligingscamera’s verbleekt nogal bij de hierboven genoemde praktijken. Hoewel ik toen altijd riep dat bescherming voorop stond (en waar ik wat camera’s e.d. betreft nog steeds achter sta), ben ik daar bij bovengenoemde zaken niet zo zeker van.

Dat Google je kledingadvertenties van Zalando laat zien op basis van eerdere zoekopdrachten is nog tot daar aan toe. Dat de AIVD echter bij wijze van spreken in mijn digitale achtertuin ligt en zo mijn blote kont kan vastleggen en opslaan, vind ik een stuk minder prettig. Ook al is dat in het kader van staatsveiligheid. Het probleem is namelijk dat je niet weet wat er precies met die gegevens gebeurt. Meer specifiek: hoe ze worden geïnterpreteerd. Laten we tenslotte eerlijk zijn: ze kunnen net zo lang graven en gegevens duiden totdat ze iets over je gevonden hebben, hoe onschuldig die informatie an sich ook mag lijken.

Dan sta je daar als naïeve burger. En dan is er geen Zalando broek om je blote kont te bedekken.

Dit bericht verscheen vorige week op Nadelunch.com. Bekijk de originele versie hier.

4 Comments on “In je blote kont”

  1. Privacy… hoe meer het aangekaart wordt, hoe beter. De laatste maanden komen steeds meer verontrustende ontwikkelingen naar boven die de bescherming van de persoonlijke levenssfeer tot een niemendal herleiden of in elk geval erg ondermijnen. Wat Google en consorten doen, is volgens mij heel vaak op het randje van de illegaliteit of zelfs erover. Helaas zijn die bedrijven vaak zodanig machtig dat de Europese Unie lobbygewijs monddood wordt gemaakt. Ik snap wel dat we een prijs moeten betalen voor de geweldige voordelen die we halen uit het internet en de sociale netwerken, maar het moet toch wat in verhouding blijven. Het kan niet de bedoeling zijn dat organisaties als de NSA (die nu wellicht dit bericht leest) via uiterst dubieuze gerechtelijke dwangschriften Google enzo verplichten om onze gegevens prijs te geven. Mochten we voorkomen om een lijst van verdachte personen, zou ik het nog enigszins kunnen begrijpen, maar dat is vaak niet het geval als je ziet hoe ze illegaal infiltreren in databanken van telecomoperatoren en dergelijke meer. Vraag is natuurlijk wat we er concreet aan kunnen doen, zolang de macht van die bedrijven niet taant. Ik gebruik Google en Gmail, omdat het efficiënte en gebruiksvriendelijke sites zijn, maar ik begin er meer en meer aan te twijfelen of dat wel zo’n goed idee is, al is het maar uit principe.

  2. Het grootste probleem dat ik er mee heb, is dat er geen enkele garantie is, dat we morgen nog steeds geregeerd worden door nette mensen. Ook minder nette mensen als Assad en Mugabe, zijn ooit helemaal keurig democratisch aan de macht gekomen. Waar het bijhouden van al die dossiers toe leidt, weten we al sinds de tweede wereldoorlog, maar we hebben er niets van geleerd.

  3. Pingback: Terugblik december | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: