Mentaal sterk: hoe word je dat?

Van die zelfhulpboekjes en tips hoe je je huis feng shui kunt krijgen: ik kan er allemaal niet zo veel mee. Te zweverig. Toch kwam ik gisteren een artikel tegen van Coachloper over mentaal sterke mensen dat me erg aansprak. Hierin worden veertien dingen beschreven die mentale rotsen dus niet doen.

 1. Tijd verspillen aan zelfmedelijden
 2. Kracht weggeven
 3. Verandering uit de weg gaan
 4. Energie verspillen aan dingen waar ze geen grip op hebben
 5. Zich bezighouden met het ‘pleasen’ van anderen
 6. Risico’s uit de weg gaan
 7. Blijven hangen in het verleden
 8. Steeds weer dezelfde fouten maken
 9. Jaloers zijn op andermans succes
 10. Opgeven na mislukking
 11. Altijd anderen opzoeken om maar niet alleen te zijn
 12. Gevoel hebben dat de wereld hen iets schuldig is
 13. Onmiddellijk resultaten verwachten
 14. Hele dag achter de computer zitten of in bespreking zijn

Als ik dat lijstje zo zie, is er nog wel wat werk aan de winkel. Energie verspillen aan dingen waar je geen grip op hebt, soms de neiging hebben om anderen te ‘pleasen’ en dezelfde fouten maken (vooral wat studie betreft) herken ik wel bij mezelf. Herkenning is de eerste stap naar genezing, zullen we dan maar zeggen ;)

Meer uitleg over de verschillende punten vind je in het originele artikel, hier te lezen.

Maak jij je ‘schuldig’ aan bovenstaande punten?

16 Comments on “Mentaal sterk: hoe word je dat?”

 1. Inderdaad een goed lijstje! Het energie verspillen aan dingen waar je geen grip op hebt zou ik wel een aandachtspuntje vinden, of meer het malen over dingen en zorgen maken over iets wat je toch niet kunt veranderen. Verspilde energie, het verandert niet wat er gebeurd is of wat er zal gebeuren, het heeft alleen invloed op je geluk van dit moment.

 2. Ik denk dat iedereen zich wel schuldig maakt aan minstens één punt. Voor mij is het energie steken in dingen waar je geen vat op hebt. Verspilde energie, zo zonde. Beter is het om energie te steken in zaken waar je wél wat aan kunt doen. Al is het soms wel lastig om die focus te verleggen. Dat vereist doorzettingsvermogen.

 3. Hmmm, ik vind de lijst maar streng hoor. Dan ben ik liever een minder sterk mentaal persoon. De punten waar ik het niet mee eens ben zijn punt 8, 11 en 12. Ik denk dat mensen die veel andere mensen opzoeken juist sociaal zijn, dat is niet meteen een zwak punt lijkt me. Ook denk ik dat je best vaker dan één keer dezelfde fout mag maken. Van fouten leer je, maar dat hoeft niet altijd in één keer, een mens is niet perfect… Verder denk ik ook dat het goed is als je het gevoel hebt iets schuldig te zijn aan de wereld, zo word je bewust van je omgeving en kun je dingen doen in je leven waarmee je iets bijdraagt aan de wereld. Zolang je er maar niet te erg mee zit. Voor de rest ben ik het wel erg met het lijstje eens! Denk alleen niet dat er veel mensen zijn die dat allemaal goed doen haha! Toch het proberen waard :)

 4. Pingback: Terugblik december | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: