Modifast: week 2

De tweede Modifast week zit erop! Still going strong. Ofzo. Hieronder lees je hoe de tweede week is gegaan aan de hand van mijn eetdagboek, BMI, het weegmoment (*pompompom*) en het resultaat. Volgens de instructies zou ik het ook deze week nog op enkel Modifast shakes moeten volhouden.

Ik was vorige week een beetje overdonderd door alle lieve en positieve reacties (en enkele kritische, maar goed onderbouwde noot) onder mijn eerste Modifast update blog en vooral door een berg privéberichten via Facebook en Twitter. Studiegenoten die ineens ook diëten bleken te volgen en me tips gaven, ‘ga zo door’ en ‘succes!-berichtjes, bekenden die inmiddels ook aan het modifasten zijn geslagen: dat geeft net dat extra steuntje in de rug. Dank daarvoor!

Een veel terugkomende vraag was wat mijn streefgewicht is. Eerlijk gezegd viel ik daar een beetje stil, want ik heb geen harde grens voor mezelf gesteld. Ik wil gewoon kijken wat dat modifasten me brengt, elke kilo eraf is meegenomen. Maar ja, ik snap de vraag en heb daarom steevast ’65 kilo’ geantwoord, omdat ik daar uiteindelijk wel naar terug wil. Echter niet per se in de modifast periode. Dat betekent tenslotte dat ik 9.8 kilo moet verliezen en dat is nogal wat in een maand (slik..). De keren dat ik afgelopen week dezelfde vraag kreeg, antwoordde ik dan ook dat ik op een goed vol te houden manier zoveel mogelijk kilo kwijt wil zonder dat werk, studie en andere activiteiten daaronder lijden. Hoeveel dat dan is, merk ik vanzelf. Leek me wel een prima en haalbaar uitgangspunt ;)

Eetdagboek
Woensdag 8 januari
’s Ochtends: vanille shake met snuifje kaneelpoeder
’s Middags: chocolade shake
’s Avonds: chocolade shake
+ twee koppen koffie, twee glazen water, glas water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)

Donderdag 9 januari
’s Ochtends: bananen shake
’s Middags: kommetje gevulde kippensoep
’s Avonds: chocolade shake
+ twee koppen koffie, twee koppen thee, glas water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)
– mandarijntje en twee snoeptomaatjes

Vrijdag 10 januari 
’s Ochtends: chocolade shake
’s Middags: vanille shake met snuifje kaneel
’s Avonds: kommetje noedels
+ glas water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij), kop koffie, kop thee

Zaterdag 11 januari
’s Ochtends: cup-a-soup, champignonsmaak (makkelijk omdat ik aan het werk was bij de bakkerij)
’s Middags: aardbeien shake
’s Avonds: vanille shake met snuifje kaneelpoeder
+ twee koppen koffie, een kop thee, bekertje cola, twee glazen water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)

Zondag 12 januari
’s Ochtends: aardbeien shake
’s Middags: bananen shake
’s Avonds: chocolade shake
+ glas water, twee koppen thee, kop bouillon, glas water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)
– vier kleine blokjes extra pure chocolade

Maandag 13 januari
’s Ochtends: chocolade shake
’s Middags: twee volkoren biscuitjes
’s Avonds: vanille shake met een snuifje kaneel
+ kop koffie, glas water, twee glazen water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)

Dinsdag 14 januari
’s Ochtends: aardbeien shake
’s Middags: aardbeien shake
’s Avonds: kommetje gevulde kippensoep
+ kop thee, kop koffie, glas water
– drie volkoren biscuitjes

BMI

Weegmoment
01 januari: 74.8 kilo (BMI: 25,28)
07 januari: 71.4 kilo (BMI: 24,13)
14 januari: 69.1 kilo (BMI: 23,4) (Zelf je BMI uitrekenen? Dat kan hier)

Modifast week 2

Het was een week van ups and downs. Een aantal dingen vielen me op. Mijn maag is inmiddels zo gewend aan de shakes en het weinige eten dat ik op twee dagen ’s middags gewoonweg vergat om een ‘lunch’ shake te pakken. Aan de ene kant is dat fijn, omdat dit het modifasten vergemakkelijkt. Aan de andere kant schuilt daar ook een gevaar in: je krijgt al zo weinig calorieën binnen en als je dan ook nog vergeet om een van de drie shakes te pakken, kom je aan wel érg weinig voedingsstoffen en vitaminen. Gelukkig kwam ik er in beide gevallen op tijd achter en heb ik braaf mijn shakes gedronken, maar het is wel een aandachtspuntje.

Overigens verliep dat niet elke dag zo, want vrijdag had ik even een mental breakdown. Kat Chuck was de hele dag al strontvervelend, het studeren schoot niet op, ik had ineens aan één stuk door honger, ik was de shakes even beu.. kortom: ik was er KLAAR mee. In plaats van een shake te drinken als avondmaaltijd warmde ik een kom noedels op. Na vier happen gaf mijn maag al een seintje dat hij vol zat, vier scheppen later zei ook mijn hoofd dat het wel genoeg was. De rest van de noedels gooide ik weg. Aan de ene kant baal ik ervan dat ik me niet aan die shake gehouden heb (op een gegeven moment wordt dat ook een principekwestie), aan de andere kant had ik ook alles op kunnen eten, maar heb ik dat niet gedaan. Wel met behulp van Zoë trouwens, die me even een peptalk gaf via Facebook.

Ook zondag had ik het wat zwaar: ik had uren gestudeerd en kreeg hoofd- en buikpijn. Je merkt dan pas echt hoeveel energie studeren en fanatiek stof erin stampen je eigenlijk kost. Ik at wat stukjes extra pure chocolade, dronk een flinke kop Zonnatura thee en voelde me gelukkig al snel beter.

Voordat ik ging modifasten dronk ik redelijk wat koolzuur, in veruit de meeste gevallen in de vorm van spa rood. Het viel me deze week op dat die behoefte helemaal weg is, een glas normaal water voldoet tegenwoordig om de grote dorst te stillen. Wellicht door minder zout eten?

Waar in de eerste week honger het probleem was, was dat afgelopen week vooral het feit dat je darmstelsel weinig tot niets te doen heeft. Logisch natuurlijk, je krijgt immers vrijwel alleen vloeistoffen binnen. Hoewel ik me liet vertellen dat dit op zich niet zo’n probleem is, wilde ik dat toch niet te lang laten duren. Ik voel me er niet prettig bij en had de afgelopen twee dagen bij vlagen last van buikpijn. Je kunt het gelukkig redelijk simpel oplossen door volkoren biscuitjes (niet te veel natuurlijk ;)) te eten. Ook een stukje peperkoek schijnt wonderen te doen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd, omdat de biscuitjes (54 calorieën per stuk trouwens) goed genoeg werken.

Overigens betekenen de mintekens in mijn eetschema ook niet dat wat daarachter staat automatisch slecht is, maar puur dat het meer is dan dat ik op deze dagen zou moeten eten (ook al stelt dat dan nog steeds niks voor). Bij elk modifastpakket zit een instructieboekje. Daarin staat dat ik op ‘moeilijke momenten’ best rauwkost zoals komkommer of radijsjes mag eten. Fruit en andere gezonde tussendoortjes kan ik echter beter (nog) even vermijden. Die incidentele snoeptomaatjes mogen dus best, een eventueel mandarijntje ga ik indien nodig vanaf nu vervangen door komkommer. Op naar week drie!

Resultaat week 1: -3,4 kilo
Resultaat week 2: -2,3 kilo
Resultaat totaal: -5,7 kilo

31 Comments on “Modifast: week 2”

 1. -applaus applaus!-

  Dat zijn uiteindelijk toch wel echt de resultaten waarvoor je het doet nietwaar?
  En vanaf nu wordt het alleen maar makkelijker, want je mag weer iets gaan eten – yay!

  Ik ben compleet door de mand gevallen, ook afgelopen week weer. Ben er mentaal even niet toe in staat XD
  Dus ga ik wanneer ik terug ben van vakantie gewoon op 1 februari starten met Bodieboost, en dan ga ik ook zo’n fancy dagboek bijhouden!

  Maar kudos voor you!
  Peptalks altijd beschikbaar ;)

 2. Echt super dat je het zo goed volhoudt! en al bizar veel gewicht kwijt geraakt in die twee weken zeg! Heel veel succes nog de komende tijd! :)

 3. Wauw, prachtig resultaat! Wat goed dat je snel aan het nieuwe ritme gewend bent geraakt. Al klinkt het ook wel logisch dat je soms meer nodig hebt, omdat het je veel energie kost, zoals studeren. Wat ik me wel afvraag: sport je ook naast je dieet? Dat lijkt me namelijk best heftig als je zo weinig calorieën binnen krijgt.

  • Nee, sporten mag niet naast het modifasten. Dat zou ik ook echt niet kunnen, dan ga je gegarandeerd onderuit. De enige beweging die ik momenteel krijg is van het werken bij de bakkerij in het weekend en doordeweeks het heen en weer fietsen naar de campus, zo’n enkel ritje is 15-20 minuten. In het Modifast boekje dat bij de pakketten zit, staat dat je gewoon je reguliere dertig minuten aan beweging moet krijgen, dus dat komt dan vrijwel precies uit. Ik fiets wel ietsje minder snel dan normaal, maar dat is meer uit voorzorg, ik heb geen zin om tollend op die fiets te zitten ;)

   • Dat leek me inderdaad ook wel te gek, nog sporten naast je dieet. Maar goed dat je wel in beweging bent. Ik ben benieuwd naar je resultaten volgende week. Veel succes!!

 4. Goed man! Het lijkt me geen supergezond dieet, maar voor een korte tijd kan dat weinig kwaad en het geeft je zo te zien wel echt een kickstart qua afvallen. Wellicht kan je in de toekomst overstappen naar juicen in plaats van de shakes. Als je gewend bent voedingsstoffen via drank (haha dat klinkt heel alcoholisch) binnen te krijgen is juicen echt een fijne vervanger! Veel water drinken is inderdaad aan te leren. Ik ben een cola light freak, maar heb daar ook totaal geen behoefte aan in perioden dat ik gezond eet! Ik vind BMI trouwens maar iets raars. Ik zit standaard onder de 18.5 en ben ook echt te chubby als ik daarboven kom. Nu ben ik ook heel smal gebouwd, waardoor ik vrij weinig “ruimte” heb voor gewicht en dus sneller te dik ben voor mijn bouw, maar toch. En er zullen vast ook mensen zijn bij wie dit andersom is. Ik zou je daar dus niet teveel door laten leiden!

  • Ik probeer me inderdaad niet al te veel te laten leiden door gewicht en BMI. Bij mij zit er bijvoorbeeld ook best wel wat gewicht in m’n voorgevel :P Niet dat ik daar zo blij mee ben, maar dat is weer een ander verhaal. Ik kijk meer of m’n kleding nog goed zit en de laatste maanden zat die gewoon steeds strakker. Inmiddels moet ik broeken steeds ophijsen, dus ik ben op de goede weg ;)

 5. Jeetje, respect dat je het zo goed volhoud! Ik heb de hele dag door honger :P zou misschien ook wel wat voor mij zijn haha. Maar ik wil het eerst proberen door anders te gaan eten en meer te gaan sporten, hoop dat dat werkt voor mij!

  Succes!!

 6. Ik vind het echt ontzettend knap van je dat je het zo goed volhoud! Was het niet gek om na al die shakes weer noedles te eten? Ik merkte ook dat toen ik vroeger veel koolzuur dronk en ben overgestapt op water dat ik het eigenlijk niet zo misten. Vaak maak ik water nog wat lekkerder door er een citroenschijfje in te doen o.i.d.! Veel succes nog meis!!

  • Het modifasten duurt in totaal een maand. Twee weken drie shakes per dag, een week lang twee shakes en één normale maaltijd en in de laatste week nog één shake en twee normale maaltijden. Daarna gewoon weer drie normale maaltijden per dag. Ergens wel eng hoor, om dat weer op te moeten bouwen, je raakt gerecht aan die shakes, hoe gek dat misschien ook klinkt ;)

 7. Pingback: Diary: week 3 – Titaan, Univers & champagne | SYLVIA KUIJSTEN

 8. Pingback: Modifast: week 4 | SYLVIA KUIJSTEN

 9. Pingback: Terugblik januari 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

 10. Pingback: Modifast: week 5 (Het zit erop!) | SYLVIA KUIJSTEN

 11. Pingback: Modifast: drie weken later | SYLVIA KUIJSTEN

 12. Pingback: Challenge: Modifasten | SYLVIA KUIJSTEN

 13. Pingback: Populairste blogs van 2014! | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: