Échte mensen

Vanochtend schreef ik al over mijn onzekerheden wat betreft mijn gewicht en lichaam. Algemeen bekend is hoe reclames het beeld kunnen bepalen dat mensen over zichzelf hebben. Hoewel we diep van binnen echt wel weten hoeveel er geretoucheerd wordt en we ons niet zouden moeten meten aan die neppe beelden, doen we dat onbewust toch.

Nu lijkt er een tegencampagne op gang te komen. Filmpjes over de verbluffende resultaten die Photoshop kan bieden, zwerven al langer over internet, maar gisteren verscheen op Bored Panda het onderstaande filmpje, dat ik gelijk op Twitter postte. Ik moet zeggen dat ik toch wel enigszins geschokt was. Het allerergste? Die vrouw heeft al dat geknutsel aan d’r uiterlijk helemaal niet nodig.

Ook het lingeriemerk Aerie laat van zich horen. Op hun advertentie staat duidelijk vermeld dat er geen gebruik is gemaakt van Photoshop en andere ‘opleuk’ middelen. Het resultaat? Mooie, happy vrouwen die prima zijn zoals ze zijn. Wat een verademing. Voor het hele artikel kun je hier terecht.

Aerie

Toevallig kwam ik gisterenavond bij Nenz het onderstaande filmpje tegen en het sluit goed aan bij wat ik hierboven al zei: hoe simpel kunnen media en anderen je eigenlijk beïnvloeden? Er is stiekem maar weinig voor nodig om jezelf een rotgevoel te geven. Eén quote uit het filmpje bleef me mij: ”Comparison is the thief of joy”. Eentje om te onthouden.

Heb jij het gevoel dat je wordt beïnvloed door gefotoshopte reclames?

13 Comments on “Échte mensen”

 1. Ik hoop dat dit soort filmpjes ooit zullen helpen. Dit filmpje van Dove is al uit 2006 en het toont eigenlijk hetzelfde: https://www.youtube.com/watch?v=iYhCn0jf46U
  Zelf heb ik niet echt het gevoel dat ik beïnvloed word door gephotoshopte reclame, wat er hoofdzakelijk mee heeft te maken dat we gewoon wéten dat die mensen niet “echt” zijn. Mijn zelfbeeld wordt gek genoeg eerder aangetast door make-up. Ik draag eigenlijk vrij weinig make-up, enerzijds omdat ik daar de moeite niet voor wil doen, anderzijds ook gewoon omdat ik vind dat het niet tot de taken behoort van een vrouw om mooi te moeten zijn (dan bedoel ik vooral: in tegenstelling tot mannen – ik bedoel maar: zouden die ook niet mooier zijn als hun ogen wat meer geaccentueerd werden door mascara of als hun huid wat meer effen gemaakt werd?)
  Ondanks het feit dat ik weet dat die meisjes zonder make-up er ook gewoon uitzien als mij en net als ik wel af en toe eens ’n puistje of oneffenheid in hun gezicht hebben, voel ik mij toch enigszins “boertig” als ik geen make-up op heb in tegenstelling tot de mensen rond mij en daar voel ik me dan slecht over, ook al is het mijn eigen keuze.

 2. Zo zie je maar… Soms kom ik ook wel eens van die photoshop fails tegen.. En het meisje heeft het inderdaad niet nodig, ik vond haar naturel knapper dan helemaal opgemaakt en “vervormd” !

 3. Heel mooi! Ik kan er zelf ook altijd zo boos om worden dat foto’s geretoucheerd worden om een rolletje links en een bobbeltje rechts. Iedereen is mooi zoals hij of zij is. Punt. =)

 4. Ik moet eerlijk toegeven dat ik best wel gebrainwashed ben – ik was vooral onder de indruk van hoe knap dit gemaakt werd en vroeg me af wanneer ze haar lippen een beetje gingen opvullen…
  Maar toch, aan de andere kant: als je de deur uitgaat, zit je meteen tussen alle écht mensen. Die er allemaal heel erg normaal uitzien. En dan weet je meteen dat je je niets hoeft aan te trekken van die reclamebeelden…

 5. Ik wist niet dat ze tegenwoordig ook al videoclips konden photoshoppen, brr! Eigenlijk best wel eng om te bedenken dat eigenlijk alles om je heen wel word gephotoshopt.. (tenminste qua reclame e.d.) Gelukkig kun je in het echt nog niet gephotoshopt worden..

 6. Pingback: Dairy: week 4 – Dromen, tentamen & lipstick | SYLVIA KUIJSTEN

 7. Ik ben niet zozeer beïnvloed door reclames en gephotoshopte dames maar het feit dat ik niet eens 200 treden zonder deze in één keer op te kunnen lopen heeft mij beïnvloed en doen beseffen om meer te gaan bewegen en gezonder te gaan eten. Geen gephotoshopte dame die daar iets aan heeft gedaan gelukkig :)

 8. Ja echt erg dat het zo ver gaat. Ik kan ook nooit meer normaal naar facebook foto’s kijken van sommige mensen, omdat ze het overduidelijk photoshoppen. Niemand is perfect. Waarom schrok je van die clip? Ik vind hem juist heel goed, een statement dat alles fake is, aan te passen is. Was dat niet de boodschap?
  Ik laat mij er ook niet echt door beinvloeden, ik weet dat ik nooit zo word en ik ga het niet zitten photoshoppen. Maar het heeft wel even geduurd voordat ik zo kon denken hoor.

  • Ik vind de clip ook heel goed. Het schrik-effect zat ‘m er meer in dat ik niet wist dat ze ook in video clips zoveel fotoshop toepassen, dacht dat het daar toch meer draaide om met make-up en kleding dingen te verdoezelen ;)

 9. Pingback: Terugblik januari 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

 10. Tegenwoordig is photoshop helaas niet meer dan normaal voor een modellenshoot. Ik zeg: Terug in de tijd, toen rondingen nog werden aangepraat en photoshop een gek woord was ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: