Modifast: week 4

De vierde Modifast week zit erop! Deze week at ik naast twee Modifast shakes één normale maaltijd (fase 2). Hieronder lees je hoe de vierde week is gegaan aan de hand van mijn eetdagboek, BMI, het weegmoment (*pompompom*) en het resultaat.

Waar ik in de eerste drie weken naast een enkele opbouwende kritische noot vrijwel alleen positieve en lieve reacties kreeg, waren er deze week een aantal mensen in Facebookgroepen die het nodig vonden om snerende opmerkingen te maken. In de Slank en Fit groep voelde ik me zodanig aangevallen dat ik er gelijk uit ben gestapt. Op het berichtje dat ik aan de paginabeheerster stuurde, kreeg ik geen reactie. Jammer, want tot dat moment had ik daar best wat aan. Gemotiveerde mensen die allemaal proberen om op een gezond gewicht te komen en elkaar een hart onder de riemen steken; erg prettig.

Ik weet niet zo goed waar die ommezwaai ineens vandaan kwam. Ze vonden dat ik te snel afviel, veel te weinig at en dat die shakes slecht voor me waren. Ik volg echter gewoon het dieet zoals het hoort en pas het hier en daar wat aan zodat het beter bij me past. Ik heb vanaf begin af aan duidelijk met mezelf afgesproken dat als het hongergevoel te groot wordt en dagelijkse werkzaamheden eronder zouden gaan lijden, ik gewoon wat eet. Daar heb ik me ook aan gehouden.

Ik vond het vervelend dat ik me ineens moest verdedigen tegenover mensen die zelf nog nooit zo’n Modifast shake hadden gedronken en opmerkingen maakten waaruit bleek dat ze enkel keken naar hoeveel ik was afgevallen, maar de blog zelf verder helemaal niet gelezen hadden. Ik wil met mijn updates juist een positiever beeld scheppen over Modifast, want ik heb er tot nu toe weinig nadelen aan kunnen ontdekken. Gelukkig bleven zulke vervelende reacties me hier op mijn eigen blog bespaard, dank jullie wel daarvoor!

Eetdagboek
Woensdag 22 januari
s Ochtends: chocolade shake
‘s Middags: twee kleine maïs boterhammen met pindakaas en paté + drie schijfjes komkommer met zout
‘s Avonds: twee waldkorn boterhammen met haringfilet
+ kop koffie, twee koppen thee, twee glazen water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)

Donderdag 23 januari
‘s Ochtends: chocolade shake
‘s Middags: kommetje kippensoep en twee kleine maïs boterhammen met pindakaas en paté
‘s Avonds: drie kleine boterhammen met pindakaas en paté
+ kop thee, twee koppen koffie, twee glazen water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)
– een volkoren biscuitje, een koekje, zoutjes en twee snoeptomaatjes

Vrijdag 24 januari
‘s Ochtends: –
‘s Middags: chocolade shake
‘s Avonds: noedels met erwtjes en worteltjes + schijfjes komkommer
+ een glas water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij), twee koppen koffie, twee koppen thee
– een volkoren biscuitje, een koekje

Zaterdag 25 januari
‘s Ochtends: 
‘s Middags: aardbeien shake
‘s Avonds: noedels met erwtjes en worteltjes + mandarijntje
+ twee koppen koffie, een kop bouillon, een glas water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)
– twee chocolade toffees

Zondag 26 januari
‘s Ochtends: vanille shake met snuifje kaneel
‘s Middags: kommetje kippensoep, twee volkoren knäckers met paté, een volkoren knäcker met ei
‘s Avonds: vanille shake met snuifje kaneel
+ een kop thee, een kop koffie, een glas water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)
– een pepermuntje, lepel macaroni, stuk paprika

Maandag 27 januari
‘s Ochtends: aardbeien shake
‘s Middags: kommetje champignonsoep, twee volkoren knäckers met pathé en drie schijfjes komkommer
‘s Avonds: vanille shake met snuifje kaneel
+ twee koppen thee, een kop koffie, een glas water met een beetje aanmaaksiroop (suikervrij)
– pepermuntje, twee chocolade toffees

Dinsdag 28 januari
‘s Ochtends: chocolade shake
‘s Middags: waldkorn broodje met brie, sla en tomaat + mandarijntje
‘s Avonds: aardbeien shake
+ een kop koffie, twee koppen thee
– een volkoren biscuitje, blokje chocolade, salmiak lolly

BMI

Weegmoment
01 januari: 74.8 kilo (BMI: 25,28)
07 januari: 71.4 kilo (BMI: 24,13)
14 januari: 69.1 kilo (BMI: 23,36)
22 januari: 67,5 kilo (BMI: 22,82)
29 januari: 67,3 kilo (BMI: 22,75) (Zelf je BMI uitrekenen? Dat kan hier)

Modifast week 4

Het begin van de week was zoals hierboven gezegd niet echt denderend. Gelukkig maakte die 7,3 kilo die ik al was afgevallen een hoop goed. Zoals je kunt zien, hield ik me op woensdag en donderdag niet aan de 2 shakes – 1 maaltijd. De reden was simpel: ik had donderdagavond een belangrijk tentamen, waarbij ik me het gewoonweg niet kon permitteren om hongerig of duizelig in de collegebanken te zitten. Helaas heeft me dit wel de rest van de week achtervolgd, want ik kwam er ruim een halve kilo door aan en dat ging er maar héél langzaam weer af. Daarnaast ben ik goed misselijk geweest door het in verhouding te veel eten, met als resultaat dat ik op twee ochtenden gewoonweg geen shake door m’n keel kreeg.

Verder denk ik dat ik inmiddels heel dicht bij het gewicht zit dat ik zou moeten hebben en dat effectief verder afvallen bereikt moeten worden door gezond eten en sporten. Na de komende – en alweer laatste – Modifast week kan dat ook weer, dus ik ben me alvast mentaal aan het voorbereiden op de sportschool ;)

Uiteindelijk raakte ik deze week ondanks de shakes dus maar 0,2 kilo kwijt en schommelde ik flink. Halloooo jojo-effect! Daar drink ik ze niet voor.. ;) Hoewel ik dit natuurlijk wel jammer vond, kon ik er ook weer niet te lang van balen. De teller staat nu namelijk wel precies op het prachtige getal van -7,5 kilo. En dat in 28 dagen. Ik zou heel graag nog naar die -8,5 kilo willen, dan is mijn Modifast maand helemaal geslaagd. Ik ga dan ook vol goede moed de laatste week in, let’s do this!

Update: lang hoefde ik niet te treuren, vanochtend stond de weegschaal ineens op 66,6 kilo. Say whut? Die -8,5 komt dus ineens weer een heel stuk dichterbij! Nog maar 0,3 kilo te gaan!

Resultaat week 1: -3,4 kilo (lees het weekverslag hier)
Resultaat week 2: -2,3 kilo
 (lees het weekverslag hier)
Resultaat week 3: -1,6 kilo
 (lees het weekverslag hier)
Resultaat week 4: -0,2 kilo

Resultaat totaal: -7,5 kilo

32 Comments on “Modifast: week 4”

 1. Volgens mij hoor ik vooral jaloezie in die uitspraken in de Facebook groep. Veel mensen hebben überhaupt de discipline niet om zich aan een dieet te houden.
  Ik vind het in elk geval erg knap en zolang je naar je lichaam blijft luisteren, en dat doe je als ik het zo lees, doe je het volgens mij gewoon heel goed. Succes nog de laatste week!

 2. Huh, wat vreemd dat die mensen zo reageren. Jij eet nog best veel naast je shakes. Gewoon niets van aan trekken, als jij je er maar lekker bij voelt!

 3. Wat ontzettend belachelijk dat mensen zo op je reageren. Echt ik heb zo’n hekel aan dat soort mensen! Laat iedereen lekker in zijn/haar waarde.

  Ik vind het enorm knap van je dat je zoveel kwijt bent. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier stiekem ook een klein beetje jaloers van word haha. Ik ben ook vanaf 1 januari bezig, sport om de dag, eet enorm gezond en mag van mezelf 2x in de week een chocolaatje of iets en ik ben in de hele maand in totaal 1.5 kg afgevallen.. BLEH zo’n domper vind ik dat dan! Heel erg knap dat je op je streefgewicht zith oor!

  Misschien dat ik ook maar aan de modifast ga een maand voor de bruiloft :) Nu even kijken hoeveel ik er op deze manier nog afkrijg en dan de laatste kilo’s voor de bruiloft nog even modifasten. Maar eens over nadenken :)

  Liefs en zet ‘m op!!

 4. Wauw wat een prestatie! Echt knap hoe je zo gedisciplineerd bent gebleven!
  Ik had een vraagje. In je eetlijstje heb je plusjes en minnetjes staan. En ik dacht eerst dat die plusjes voor gezonde dingen en minnetjes voor ongezonde dingen stonden. Maar ergens staat achter zo’n minnetje ook een stuk paprika. Betekenen die plusjes en minnetjes iets anders of is paprika eigenlijk niet gezond? Want ik eet ook weleens een stuk rauwe paprika als ik gezond wil doen, maar misschien ben ik dan juist helemaal niet goed bezig. :P

  • Haha, don’t worry, je mag gewoon paprika eten! In het Modifast boekje staat dat ik naast de shakes veel moet drinken, dus vandaar het plusje. Achter het minnetje zet ik alle dingen die ik extra eet. Deze dingen zijn dus zeker niet per se slecht, maar wel meer dan ik tijdens het modifasten zou moeten eten. Hulde voor degene die zo’n hele maand zonder ‘minnetjes’ kan doen, dat lukt me niet hoor ;) Dus je bent gewoon prima bezig :)

 5. Wat vervelend, van die reacties. Ik zou zelf ook niet zo snel gaan modifasten, maar daarom kun je er toch wel respect voor hebben? Iedereen maakt zijn eigen keuzes en ik vind het hartstikke tof dat je zo doorzet!!

  Voor daarna, misschien kun je beginnen met minder suiker? Er is een gratis cursus van Sharon Numan van VoedZo te volgen, met bijbehorende facebookpagina. Daarop heb ik nog geen nare of gemene opmerkingen gezien, maar wel heel veel lekkere recepten :-) gewoon ter overweging…

  • Heel goeie suggestie, thanks! Ga ik gelijk even naar kijken :) Vriendinnetje van me leeft al zo’n twee jaar suikervrij en het bevalt haar heel goed, dus wellicht is dat inderdaad ook iets voor mij :)

 6. Wat vervelend om te lezen dat sommigen zo negatief kunnen reageren. Ik denk dat ze commentaar geven puur omdat ze jaloers zijn. Ik kan me namelijk zelf ook moeilijk voorstellen dat je het gewoon nog steeds volhoud. Super! Ik denk nooit dat ik het zou kunnen. Ik zou echt gaan cheaten.

  Ondanks de wat mindere week, heb ik heel veel respect. Wat doe je als beweging/sport?

 7. Jeetje dat mensen zo gaan reageren, zeker als ze het zelf nog nooit geprobeerd hebben. Dat is puur jaloezie hoor;) Ik zou zelf – na het geprobeerd te hebben – ook niet gaan shaken omdat ik echte “voeding” , gezond en afwisselend prefereer met af en toe wat minder gezonds. Maar desondanks vind ik het superknap dat je het volhoudt en wat voor de een niet werkt, kan voor een ander weer wel werken. Gewoon doen waar jij je lekker bij voelt!

 8. Een vriendin van mij is ook behoorlijk afgevallen met modifast. Maar over modifast hoor ik inderdaad alleen maar dat het ongezond is, te weinig calorieën binnenkrijgt etc etc. Ik ben benieuwd hoe het na je modifast weken aan toe gaat. Daarnaast vind ik sowieso dat mensen veel te snel oordelen of zich met anderen bemoeien. En inderdaad is het vooral jaloezie denk ik wat de klok slaat. Zet ‘m op, gewoon niks aantrekken van mensen.

 9. Knap hoor van je. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat als je weer normaal gaat eten, omdat je altijd hoort dat veel mensen dan weer veel bijkomen. Heel veel succes alvast voor de komende tijd!

 10. Mooie resultaten. Hopelijk hou je de kilo’s er ook af en kom je niet in het jojo effect terecht. Mij is het deze maand vrijwel niet gelukt iets noemenswaardig kwijt te raken. Maar we starten februari weer vol goede moed :)

 11. Zoals Renate zei, ik denk inderdaad dat jaloezie zeker een rol speelt in die reacties. Ik hoop ook voor jou dat het je lukt om je streefgewicht dan stabiel te houden!
  Mijn mama is ’n beetje gefocust op eten en leest zo van die boeken over ’n gezond eetpatroon. Dit zijn de voornaamste tips die in die boeken te vinden zijn: (waarschijnlijk ken je ze wel al, maar ik wou ze toch nog even delen)
  – Sonja Kimpen werkt met een bord dat je in 4 kwartjes moet verdelen. 1 Kwartje vlees, 1 kwartje aardappelen/rijst en 2 kwartjes groentjes.
  – ’n goede tip zou ook zijn om je spijsverteringsstelsel eigenlijk meer aan het werk te houden met kleine hoeveelheden. 5 maaltijden op ’n dag is eigenlijk beter dan 3, waarbij je natuurlijk geen 5 volledige maaltijden moet eten, maar wel ’n paar (gezonde) tussendoortjes zodat je dan ’s middags/’s avonds minder honger hebt.
  – en natuurlijk het alom bekende: ‘ontbijt als een keizer’ etc, hoewel dat hier blijkbaar ’n beetje gerelativeerd wordt: http://www.sante.nl/gezondheid/lijstjes-en-tips/2671/ontbijt-als-een-keizer

 12. He jemig wat onwijs goed zeg! Ik dacht dat Modifast altijd een beetje onzin was, slimme marketing en verkooptruc. Maar dit is wel echt onwijs goed resultaat!
  En wat ontzettend vervelend dat die mensen zo vervelend tegen je deden daar. Liever kwijt dan rijk.

 13. Ik ben echt heel erg benieuwd hoe het de komende weken zal gaan :) Niet alleen of het moeilijk blijkt te zijn om de kilo’s eraf te houden enzo, maar ook je eetlust. Hoe dan ook: wat een mooi resultaat :)

 14. wat vervelend dat je nare reacties had gekregen op Facebook :( Dat soort dingen snap ik nooit zo hoor, iedereen is daar toch voor hetzelfde doel? Riekt naar jaloezie als je het mij vraagt ;)
  Wat ben je goed bezig zeg, respect! <3

 15. Pingback: Terugblik januari 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

 16. Pingback: Diary: week 5 – Interview, complimenten en terugblik | SYLVIA KUIJSTEN

 17. Pingback: Modifast: week 5 (Het zit erop!) | SYLVIA KUIJSTEN

 18. Wat lastig dat mensen zo hard zijn soms! Of is het jaloersheid? Ik vind het knap hoe snel je bent afgevallen en dat je nu gaat werken aan een gezonde levenstijl die je kan volhouden.

 19. Pingback: Modifast: drie weken later | SYLVIA KUIJSTEN

 20. Pingback: Challenge: Modifasten | SYLVIA KUIJSTEN

 21. Pingback: Populairste blogs van 2014! | SYLVIA KUIJSTEN

 22. Hai hai,

  Ik heb je modifast blogs gelezen en WAUW!!
  Nu is mijn vraag welke smaak shake je het lekkerst vond?
  Ik wil ook beginnen maar ben aan het twijfelen welke smaak ik lekker vind…

  xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: