Gezocht: diner recepten

Nu ik in het eindstadium van het modifasten zit, kan ik naast gewoon lunchen ook weer ’s avonds normale maaltijden eten. Aangezien ik geen zin heb om terug in het oude patroon van een frietje hier, pizza daar te vallen (alhoewel, eigenlijk viel dat reuze mee), ben ik op zoek naar gezonde, lichte avondmaaltijden met simpele recepten waar ik geen uur voor in de keuken hoef te staan. Exotische ingrediënten of gerechten waarvan je de naam niet kunt uitspreken zijn niet zo aan me besteed, wel ben ik gek op Mexicaans en Italiaans eten. Ook eet ik veel vegetarisch. Heb jij nog een goede tip voor een gerecht, website e.d.?

Let me know! Er valt u eeuwige dank ten deel :)

30 Comments on “Gezocht: diner recepten”

 1. Quinoa, zalm, spinazie, kip, salades, gezonde vette vis etc. Allemaal gezonde, verantwoorde én lekkere producten die je kunt verwerken in je avondmaal. ;)

 2. Wat ik altijd erg lekker vind:
  – gehakt rullen
  – een zak roerbakgroente erdoorheen gooien
  – tortilla wrap in de magnetron, gehakt+groente erop en eten maar!
  (Kan eventueel nog met een sausje, maar daar zitten denk ik weer de meeste calorieën in en ik vind het persoonlijk lekkerder zonder!)

 3. Ik eet graag courgette ‘pasta’ met gehakt en een tomatensausje. Gezond en arm aan koolhydraten! Courgettes a la julienne snijden met een julienne snijder en kort koken (ik doe het 2 min in de magnetron, want ik ben lui) en dan mengen met een gehakt-bolognese saus zoals je ook met gewone spaghetti zou doen. Nomnom! :)

 4. Met tortilla’s/wraps kun je heel veel kanten op! Probeer er ook eens peer tussen te doen, errug lekker!! En voor de rest is mijn favoriet een maaltijdsalade (er zijn natuurlijk vele variaties mogelijk):

  * sla
  * tomaat
  * ontbijtspek (2 plakjes warm uit de pan zonder olie/boter)
  * gerookte kipfilet in stukjes gesneden
  * paprika
  * geroosterde pijnboompitjes
  * eventueel nog een appeltje (als je van zoet houdt)

 5. Ik denk dat de verhoudingen op je bord al veel uitmaken. Minimaal half bord groente zonder saus. Andere helft van je bord: kwart bord aardappeltjes/pasta/rijst en andere kwart stukje vlees/vis (75 gr). Dat helpt mij heel erg.

 6. Hmm, ik ben zelf heel erg van simpel en snel (en vaak niet zo heel gezond, haha). Ik weet niet of je anti pakjes & zakjes bent? Zo niet, dan vind ik van de Wereldgerechten van Knorr de Bobotie (Zuid-Afrikaans en niet zo exotisch als het misschien klinkt, haha) wel een “aanrader”. Alleen is zo’n pak wel altijd voor 3-4 mensen, dus dan zit je eventueel wel met restjes…

 7. Ik heb een aantal recepten op mijn blog staan. Van quinoa en brocollisoep tot aan smoothies en feel good drankjes. Als je nu toch bezig bent, kun je ook eens kijken om dingen vers te maken ipv uit pakjes (Knorr) e.d. Daar zitten veel smaakversterkers in en e-nummers zoals bijvoorbeeld MSG (E 621). Nu hoef je niet meteen alles te skippen, maar denk er eens over na :) Het is veel gezonder en bovendien veel lekkerder om het vers te maken. En je hoeft er niet altijd uren lang voor in de keuken te staan. Gewoon creatief zijn.

 8. Salades vind ik zelf altijd heel lekker, maar wel goed gevulde salades (bv witlof salade met rosbief, salade met gerookte kipfilet en mango, salade met geitenkaas en walnootjes.
  Of een avocado uithollen en vruchtvlees in blokjes snijden met limoensap, fijn gesnipperd sjalotje en lente uitje en dan garnaaltjes/ gerookte zalm snippers/ gerookte kipfilet en wat Griekse yoghurt en dille. Of guacamole ervan maken.
  Italiaans: ik maak wel eens lasagne maar dan ipv lasagne vellen gebruik ik gegrilde courgette plakken en kipfilet reepjes, pesto en zelfgemaakt tomatensausje van gezeefde tomaten, tomatenpuree en Italiaanse kruiden. Of maak zelf een “pizza” op een grote tortilla met hetzelfde tomatensausje als hierboven en dan beleggen met wat je lekker vindt en 30+ kaas geraspt. Hoeft maar paar minuutjes in de oven.
  Mexicaans: ik hou ook zooo van Mexicaans maar met ww kost dat soms best wat punten daarom beperk ik me vaak tot 1 grote tortilla en die dan lekker beleggen. Of 2 tacoschelpen. Die zijn in mijn geval “minder punten”. Dan mager rundergehakt met kruiden kidneybonen mais paprika en uitje bakken en dan heb je een heerlijke vulling. Verder vul ik m’n wraps of taco’s meestal nog voor extra vulling met ijsbergsla, tomaatjes, pepertjes, zelfgemaakte guacamole. En ideale sausje: magere yoghurt of Griekse yogurt 0% vet mengen met knoflook en andere kruiden voor een heerlijk knoflooksausje.

  Verder vind ik soepen ook erg lekker en zelfgemaakt ook nog eens gezond. Moet je alleen geen room, creme fraiche of teveel bindmiddel gebruiken. Pompoensoep of tomatensoep of zelfgemaakte kippensoep. Snert is ook lekker mits je er geen rookworst indoet maar een beperkte portie ribbetjes. En dan gewoon met een lekker broodje erbij!
  Haha ik hoop dat je hier wat aan hebt :)

  • Haha, wauw, wat een lap tekst! Yum, salade met geitenkaas en walnoten, heerlijk! En die wrap als pizzabodem is ook een hele goeie. Kan het zijn dat ik die lasagnevellen van courgette eens op je blog voorbij heb zien komen? Bedankt voor alle tips! :D

   • Haha ik schrok ook even nadat ik hem had geplaatst, maar je hebt in ieder geval wat ideetjes nu! Ja klopt ! die kun je vinden bij mijn receptenindex, heb ik eens voor de Foodblogswap gemaakt! Ook de eerder genoemde salades staan daar tussen. Net als de “Mexicaanse pizza’s” en verschillende soepjes haha! Zijn echt een paar van mijn favorieten!

 9. Ik maak zelf regelmatig soep: courgettes of tomaten of pompoen! Heel lekker en vullend met een stukje brood erbij! Of zelf lasagne maken aangezien je van Italiaans houdt?

 10. Heey Sylvia,

  Thomas en ik eten tegenwoordig regelmatig een versimpelde versie van het visstoofpotje van de AH: wokgroenten (of een mix van verse groenten) wokken, wat tomatenpuree dr bij en net aan de kook brengen, een kabeljouwfilet dr op leggen, en ongeveer 8 minuten laten stoven. Stukje donker stokbrood erbij en je hebt een snelle en gezonde maaltijd :)

  p.s. Ik ben sinds kort het boek “de voedselzandloper” aan het lezen, en ik vind het wel een aanrader. Gaat over waarom bepaald eten ongezond is, en wat je daarvoor in de plaats zou kunnen eten.

 11. Wanneer je eens een avondje (en nacht) alleen bent en een beetje anaal gas je hart niet doet stilstaan is dit het beste recept ever! Ik eet het minimaal 1x per week en geniet er iedere keer van!

  Vegetarische chili:

  Ingrediënten: (voor 6 tot 8 personen)
  400 gram droge rode kidneybonen
  1 eetlepel geraffineerde kokosolie
  2 uiten, in ringen van een halve cm gesneden
  2 teentjes knoflook, fijngehakt
  4 eetlepels chilipoeder
  1/2 eetlepel fijn zeezout
  1 theelepel peper
  1 theelepel gedroogde oregano
  1/2 theelepel gedroogde salie
  1/2 theelepel gemalen komijn
  snufje cayennepeper
  1 blik (400 gram) tomatenstukjes
  100 gram zilvervliesrijst
  1 rode, groene of gele paprika, in dobbelsteentjes van een halve cm gesneden
  1 worden, geraspt
  gehakte rode ui (bij het opdienen)
  geraspte veganistische cheddar (bij het opdienen)
  Veganistische zure room (bij het opdienen)

  Doe de bonen in een grote pan en zet ze tenminste 5cm onder koud water. Dek ze af en laat de bonen ten minste 8 uur staan. Giet de bonen af en zet ze weer ten minste 2,5 cm onder water. Zet de pan op een hoge warmtebron, breng de bonen aan de kook en zet de warmtebron laag. Verwarm intussen de kokosolie in een grote koekenpan op een matige warmtebron. Voeg de uien toe en bak deze onder af en toe roeren gedurende 4 minuten. Voeg de knoflook, chilipoeder, het zout, de peper, oregano, salie, komijn en cayennepeper toe en laat dit 1 minuut meebakken. Voeg het uimengsel toe aan de bonen, even als de tomaten en de rijst. Laat dit gedurende 30 minuten koken. Voeg de paprika toe en kook deze 15 minuten mee. Voeg de wortel toe en kook deze ongeveer 5 minuten mee tot de bonen en de rijs gaar zijn. Serveer desgewenst met rode uit, geraspte kaas en zure room.

  Laat de winden maar waaien meisje!

 12. Mijn favoriete gerechtjes:
  * spaghetti carbonara – ik vermoed dat het op de manier dat wij het klaarmaken onmogelijk ongezond kan zijn. Voor 2 personen:
  2 eierdooiers, 10 ml room en parmezaanse kaas mengen voor de saus. In de saus doen wij ook ’n volledig bakje champignons en 100 gram spek (wat dus echt heel weinig vlees is voor 2 personen). Héél lekker om te serveren met rucola salade!
  * zalm met boursin cuisine: ongelooflijk veel combinaties mogelijk. Je kiest ’n groente, bv. tomaatjes, courgette, paprika, champignons… en ’n potje boursin cuisine (heb je ook in verschillende smaken: bieslook, zuiders…). Pasta koken, afgieten en in de pot laten. Zalmsnippers erbij gooien en dan de boursinkaas terwijl de pot nog op ’n zacht vuurtje staat. Groentjes erdoor mengen en lekker eten!

  Natuurlijk zijn het geen receptjes die echt dienen om te diëten, maar als het gaat om het gewicht gewoon normaal te houden, kunnen ze volgens mij niet slecht zijn. Wij eten wekelijks één van die twee gerechtjes met veel groentjes…

 13. Pingback: Terugblik januari 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

 14. Pingback: Diary: week 5 – Interview, complimenten en terugblik | SYLVIA KUIJSTEN

 15. Een lekker koolsalade. Neem een witte kool, fijn hakken, beetje opbakken in wat olijfolie. Snijd een komkommer heel grof door de koolsla gooien, zelfde met de paprika, rode peper (de rode peper wel fijn hakken). Gooi er mais doorheen en vervolgens grill je een tonijnmoot, wel eerst besprenkelen met zout en peper en citroen. Dicht grillen, 2 minuutjes laten doorbakken zodat hij mooi medium is en dan in reepjes snijden en door de koolsla mengen. Doe er wat verse tzatziki bij en je salade is klaar! Je kan er eventueel ook nog feta doorheen gooien maar dat is aan jou!

  Enjoy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: