Gevangenis een hotel?

”Een isoleercel op de afdeling heeft een Frans toilet. Niet om het allemaal goedkoper te maken. Maar omdat gestoorde gedetineerden een normaal toilet kunnen gebruiken om hun nek te breken. Er zijn gedetineerden die regelmatig de isoleer verkiezen boven hun eigen cel. Omdat ze zichzelf niet vertrouwen.”

Het bovenstaande schreef rechtbankjournalist Chris Klomp gisteren op zijn blog. Hij vertelt hoe hij een dagje samen met andere journalisten een gevangenis mocht bezoeken. Niet als normale bezoeker, maar als ‘gevangene’. Een beklemmende ervaring.

Al jaren erger ik me aan de mensen die beweren dat de Nederlandse gevangenissen hotels zijn. Natuurlijk, de gevangenen zitten hier niet per acht man in een kleine cel en moeten vechten voor hun eten, maar luxe is anders. Ik bezocht zelf gevangenis de Koepel en vond het alles behalve prettig toen de deur van een cel achter me gesloten werd, al was het maar voor een paar seconden. Het idee dat ik niet uit die kleine ruimte weg kon, werkte verstikkend. Ook bezocht ik de afgelopen jaren verschillende malen tbs-klinieken. In de relatief grote omheinde terreinen was er weliswaar voldoende te doen en genoeg frisse lucht, maar het feit blijft dat je er opgesloten zat.

Ik was dan ook erg blij met de column van Klomp, die treffend weet neer te zetten waar veel mensen te weinig rekening mee houden als het over gevangenissen gaat: het totale verlies van je vrijheid. Wellicht dat het voor sommigen een eye-opener is.

Het hele stuk is hier te lezen.

6 Comments on “Gevangenis een hotel?”

  1. Interssant artikel. Ik denk dat je hier zeker een punt hebt. Het feit dat je opgesloten zit, is zeker van invloed op hoe je je omgeving ervaart. Ik volg je!

  2. Dankjewel voor deze blog. Mijn vader heeft 4 maanden in voorarrest gezeten. Ik was elke week bij hem op bezoek en hij belde me zo vaak mogelijk maar zowel hij als ik vonden het echt verschikkelijk.
    Hij had na een paar weken gelukkig een baantje op de onderwijsafdeling maar anders had hij 21 uur per etmaal op cel gezeten (pas ingevoerd vanwege bezuinigingen). Hij deed dan ook mee aan iedere activiteit die hem maar uit zijn cel liet zijn (sporten, kerkdiensten iets wat hij beide anders nooit doet).
    Stel je voor dat je bv een hartaanval krijgt in je cel, niemand die het merkt. Ik heb me die periode zoveel zorgen gemaakt dat ik echt nergens toe kwam. Ik heb bv maar 1 van de 4 vakken gehaald die ik in die periode had moeten halen. En ik kon me echt bijna niet concentreren. De uitwisseling naar engeland die ik eigenlijk zou gaan doen heb ik toen gecanceld omdat ik me niet kon voorstellen dat ik mn vader niet elke week dat ene uurtje zou gaan bezoeken (en ik zou op dat moment volgens mij ook zwaar depressief zijn geworden in engeland in mn eentje). Achteraf vertelde me vader dat hij 1 van de weinige mensen was die elke week bezoek kreeg. Wat ik echt ongelofelijk vind want mijn vader keek daar de hele week naar uit, om familie te zien en even andere verhalen te horen.

  3. Pingback: Terugblik februari 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

  4. Ik kan mij ergens wel vinden in jou mening want gevangenissen zijn geen hotels. Wel vind ik dat een gemiddelde gevangenis erg luxe is in Nederland als ik kijk naar andere landen. Soms vraag ik mij dan ook echt af of deze vorm van ‘luxe’ deze gevangenen helpen om weer op het rechte pad te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: