Modifast: drie weken later

Dinsdag 4 februari dronk ik na ruim een maand m’n laatste Modifast shake. Ik heb de afgelopen weken veel vragen gehad over hoe het voelt om weer normaal te eten en of ik daardoor weer ben aangekomen. Tijd voor een update dus.

Laat ik beginnen met de twaalf irritantste vragen die je kunt krijgen tijdens het volgen van een dieet. De dik gedrukte vragen heb ik zelf ook moeten ondergaan.

 1. “Heb je honger?”
 2. “Jij hebt helemaal geen dieet nodig!”
 3. “Heb je wel eens geprobeerd een ander dieet te volgen? Het [voeg hier een raar dieet in] schijnt goed te werken!”
 4. “Voel je je niet vreselijk nu?”
 5. “Heb je sporten al geprobeerd?”
 6. “Hoe gaat het met je dieet?”
 7. “Mis je het lekkere eten niet?”
 8. “Drink je wel alcohol?”
 9. “Je weet toch dat je na een dieet binnen drie maanden weer op je oude gewicht bent?!”
 10. “Ik heb taart gemaakt, neem gewoon een klein stukje! Dat mag best toch?”
 11. “Heb je dat artikel laatst gelezen over hoe slecht het is om te diëten?”
 12. “Ik heb echt geluk, ik kan eten wat ik wil! Jij niet?”

Juist, bijna allemaal dus. Nummer 9 is trouwens echt by far het meest irritant, nummer 11 is een goede tweede. Het belerende toontje van sommige mensen die me aankeken alsof ik niet goed snik was dat ik enkel op shakes leefde. Ugh. Natuurlijk heb ik ook mijn vraagtekens gezet bij hoe gezond dit was en of het uiteindelijk niet allemaal voor niks zou zijn, omdat alles er zo weer aan zou zitten. In het begin had ik dan ook constant de neiging om me te verdedigen, maar daar ben ik uiteindelijk mee gestopt. Veel te veel moeite, scheelde me gelijk een hoop kopzorgen. De bovenstaande vragen zijn trouwens afkomstig van een artikel van ondertussen.nl, daar voorzien van leuke gifjes.

Modifast week 5

Maar goed, hoe is het met dat gewicht? Ik ging in de Modifast maand van 74,8 naar 66,6 kilo. Best een uitdaging om die 8,2 kilo eraf te houden. Ik at de afgelopen weken elke keer drie normale maaltijden en weinig tussendoortjes. Toch waren er ook de nodige alcohol- en vette hap momenten, maar deze probeerde ik dan te compenseren bij de andere maaltijden. Ik was in ieder geval ontzettend verbaasd toen ik in de eerste week nog verder afviel naar 65,9 kilo. Hoe kon dat? Vanaf dat moment steeg ik langzaam naar de 67,2 kilo, dus ik begon al te vrezen voor een gestage weg terug naar die 74,8 kilo.

Gelukkig was dat niet nodig, want ik blijf nog steeds ergens tussen die 65,9 en 67,2 kilo schommelen. Zo stond de weegschaal vanochtend op 66,2 kilo. Dat vind ik helemaal prima. Het is een gewicht dat ik prima kan behouden met mijn 1.72 meter en ik heb nu een goede balans gevonden tussen ‘zondige’ momentjes en gezond eten. Ik doe thuis dagelijks yogaoefeningen, begin in maart met BodieBoost en bezoek dan ook de sportschool weer. Ik vind het veel te fijn om weer comfortabel in maatje 38 te passen, dus de motivatie blijft er. Wie weet bereik ik uiteindelijk dan ook nog die voor mij magische 64,8 kilo.

Modifast

Naast het feit dat ik gewoon snel wat kilo’s kwijt wilde raken, was de Modifast maand ook bedoeld om te kijken of zo’n shake dieet nu écht werkt. Mijn ervaringen met Modifast zijn tot op heden positief. Naast de verloren kilo’s zijn de grootste voordelen van een maandlang shakes dat ik nu makkelijker ‘nee’ kan zeggen, kleinere porties eet en minder trek heb in ‘slechte’ dingen. Ik merk dat het vooral scheelt dat ik ’s avonds na het avondeten de keukenkastjes niet meer opentrek. Van grote hoeveelheden suiker en flinke porties eten voel ik me daarna wat lusteloos, dus dat probeer ik te vermijden.

Je hersenen hebben tijd nodig om oude gewoontes te doorbreken en zo’n maand shakes drinken is daar perfect voor. Ik heb zeker mijn mindere momenten gehad, maar uiteindelijk is het me ontzettend meegevallen. Wel moet je het écht willen, het is niet iets dat je in een opwelling kunt doen. Ik had de shakes zo’n twee weken voordat ik met de Modifast maand zou beginnen al in huis gehaald ter mentale voorbereiding. Dat heeft ook zeker meegeholpen.

Op naar de komende maanden! :)

Modifast week 1: lees het weekverslag hier
Modifast week 2: lees het weekverslag hier
Modifast week 3: lees het weekverslag hier
Modifast week 4: lees het weekverslag hier
Modifast week 5: lees het weekverslag hier

Mocht je nog vragen hebben over Modifast, stel ze dan gerust!

24 Comments on “Modifast: drie weken later”

 1. Wat nu wel belangrijk is, is dat je goed blijft sporten. Die 8KG zijn namelijk niet allemaal vet; het begint met vocht en daarna breek je een combinatie af van vet en spier. Spieren consumeren je calorieën dus je lichaam “consumeert” nu ook minder energie. Daardoor is het handig om je spieren weer aan te sterken met een goede dosis sport, zodat je “rustverbranding” hoog blijft. Dan ga je het jojo-effect tegen (dat gebeurt meestal omdat mensen al hun spieren hebben “verbrand” en daardoor geen rustverbranding meer hebben, maar wel terug gaan naar hun oude leefgewoontes met een lagere verbranding). Chapeau, ga zo door!

  p.s.; eerste reactie op dit blog

   • Goed bezig zeg, vooral als je nu die nieuwe leefgewoontes volhoudt! Een aanvulling op René’s reactie: als je flink gaat sporten en spieren (verder) ontwikkelt, ga je mogelijk meer kilo’s wegen. Dan schrik je misschien op de weegschaal en denk je dat je bent aangekomen, maar spieren wegen zwaarder dan vet, dus dan is het niet erg als je iets aankomt. Je kunt je bij een sportschool laten wegen, dan kijken ze ook naar je vetpercentage en spiermassa, dat motiveert enorm om meer te sporten!

    Succes ermee!

    ps: ook mijn eerste reactie hier :)

 2. Leuk om te lezen hoe het nu gaat na het Modifast gebeuren! Ik vraag mij ook altijd af hoe lang het resultaat van een dieet of veranderde eetgewoonten blijven… Maar, de aanhouder wint, toch?

 3. Super goed gedaan, hoor!!! Ik wil waarschijnlijk binnenkort ook aan de shakes, alleen dan neem ik ’s avonds wel een warme maaltijd. Even kijken of ik er dan ook wat kilo’s vanaf kan krijgen en hoe lang ik er dan over ga doen. Keep up the good work! :-D

 4. Ik vind het ook knap dat je het volgehouden hebt :-) Nog iets uit nieuwsgierigheid:
  Waarom vind je: “Hoe is het nog met je dieet?” een irritante vraag? Mij lijkt het een vraag uit interesse te zijn en zeker bedoeld als aanmoediging. Dit even terzijde.
  Ik hoorde overigens dat tussendoortjes helemaal niet slecht zijn, zolang je maar de juiste dingen eet (bv. fruit – maar zelfs dat met mate, rijstkoeken…). Het vermindert de honger waardoor de kans ook verkleint dat je je laat gaan bij andere maaltijden (wanneer het bv. frietjesavond is :-) )

  • Vaak wordt “Hoe is het nog met je dieet?” enigszins ironisch gevraagd, alsof mensen verwachten dat je allang weer naar de chocolade en chips gegrepen hebt. Nu ik het zo teruglees komt dat inderdaad niet duidelijk naar voren, maar zo heb ik het wel opgevat toen ik dat lijstje vragen zag ;)

   En gezonde tussendoortjes zijn inderdaad zeker niet slecht, maar ik heb er gewoon geen behoefte aan :)

 5. Wat ga jij goed met je shakes! Ik heb twee maanden de shakes van Herbalife gebruikt en ik ben een stuk minder afgevallen. Ik volgde wel het vitaliteitsprogramma en niet het afvalprogramma omdat ik nog borstvoeding geef. Fijn dat je gewicht ook stabiel lijkt te blijven.

 6. Fijn om dit zo te lezen. Ik vind het echt heel goed van je dat je het ten eerste zo hebt gedaan en volgehouden! Vooral met soms wat demotiverende vragen. Dat je ondanks alles niet bent gestopt na wat vervelende reacties. Het beste is om te zien dat jij je er zelf gewoon beter van voelt! -x

 7. Pingback: Terugblik februari 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

 8. Wat goed dat je zo bent afgevallen, ik hoop dat je inderdaad hierna op je gewicht kan blijven. Maar met een goede bewegingsschema en gebalanceerd eten moet dat vast lukken.

 9. Hahaha die vragen komen zooo bekend voor ;) Of laatst nam ik één bitterbal op zaterdagavond op een feestje waarop ik de reactie kreeg “Zou je dat wel doen? Jij bent toch op dieet” … Uhhh nee ik eet gewoon gevarieerd en gezond. Dat is wat anders dan nooit wat lekkers nemen haha. Maar leuk om dit te lezen, ik dacht van de week toevallig nog hoe het nu na het modifasten zou zijn. Je ging ook beginnen met Bodieboost toch? Of verwar ik je nu met compleet iemand anders (if so, excuse me!).

 10. Ahh zo vervelend ik post via mijn mobiel in de wordpress app reactie op je blog maar ik zie dat ze niet aankomen :( Anyways knap dat je zo ver bent gekomen en die reacties zijn vervelend, maar goed gewoon doorheen proberen te kijken :D

 11. Pingback: Challenge: Modifasten | SYLVIA KUIJSTEN

 12. Hoi ik zelf heb modifast gebruikt 30 jaar geleden ben toen in 3 maanden 100 kilo afgevallen vreemd ja onder controle van de harts ik vrat letterlijk alles wat los en vast zat ben niet gaan schommelen maar 30 jaar later en 3 kinderen helaas 15 kilo bijgekomen door modifast is mijn maag verkleint kan nu niet meer datgene eten als toen dus echt een aanrader ga zelf zo ook weer beginnen nieuwe start nieuwe kansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: