Bloggen: waarom en hoe?

”Hoe zit dat nou met dat bloggen van je?” wordt me wel eens gevraagd. Alsof ik af en toe wat zinnen op een papiertje schrijf en dat maar gewoon online gooi. De onderstaande vragen gaan rond in blogland en ik wilde ze dan ook graag even beantwoorden om dergelijke opmerkingen voortaan te vermijden.

Blog1

Wat zou je aan je blog willen verbeteren en wat wil je zeker zo houden?
Ik ben nooit honderd procent tevreden over mijn lay-out. Er zijn altijd wel wat kleine dingetjes die me storen, dus dat soort verbeterpuntjes blijven er altijd. Wat ik graag zou wil houden is de aandacht die ik besteed aan al m’n stukjes tekst qua spelling, leesbaarheid en diversiteit aan onderwerpen.

Doe je alles voor je blog alleen?
Yup, ik krijg hierbij geen hulp, alleen ondersteuning van WordPress. Ik zou het wel leuk vinden om andere bloggers gastartikelen te laten schrijven, dus wie weet wordt dat wel een nieuwe rubriek op m’n blog.

Welk cijfer zou je je eigen blog geven?
Phoe, dat vind ik lastig. Ik ga voor een 8. Ik heb een lieve lezersgroep en opvallende lay-out, probeer diversiteit in mijn artikelen te houden en weet het aantal spel- en opmaakfoutjes volgens mij wel aardig tot het minimum te beperken. Daarnaast denk ik dat mijn blog wel een goede afspiegeling is van mezelf. Jemig, dat klinkt ijdel, bah. Eigenlijk moet ik die vraag gewoon aan jullie stellen ;)

Verdien je geld met bloggen?
Ik verdien wel wat geld met bloggen, maar niet genoeg om van rond te komen. Ik zie het als een leuk extraatje. Ik gebruik het bijvoorbeeld om kat Chuck te onderhouden, donaties te doen aan KiKa, Unicef en het WNF en af en toe een terrasje te pakken.

Wat vind je een nadeel van bloggen, als je iets zou moeten kiezen? Of: heb je wel iets minder leuks meegemaakt door je blog?
Soms leg ik mezelf te veel druk op om te bloggen, dan baal ik als er niets online is gekomen op een dag dat ik wel een stukje had willen plaatsen. Gelukkig kan ik dat steeds makkelijker van me afzetten en is het bloggen voornamelijk leuk. Daarnaast ben ik heel open in m’n blogs en daar maken mensen wel eens misbruik van in de vorm van vervelende comments. Gelukkig zijn die op één hand te tellen, maar ze blijven wel lang in je hoofd hangen.

Waardoor blijf jij hangen op een blog en wanneer klik je weg?
Een interessant blogonderwerp en verzorgde lay-out zijn voor mij de twee belangrijkste dingen. Voor mij geen overvloed aan zuurstokroze of frutsels op een blog, dan ben ik weg. Spelfouten vind ik ook ontzettend irritant. Beeldmateriaal vind ik wat minder belangrijk, gewoonweg omdat niet iedereen de beschikking heeft over een goede camera. Ik heb liever geen plaatjes bij een blog dan korrelige of wazige foto’s. Kijk dus waar je kwaliteiten liggen en focus je daarop.

Heb je mensen leren kennen door het bloggen? Zo ja, wie bijvoorbeeld?
Ik heb geen nieuwe mensen in real life leren kennen door mijn blog, al zijn er mensen die ik ontmoette en bij wie ik er later achterkwam dat ze een blog hebben. Wel heb ik een vast aantal blogs dat ik echt al tijden volg, waardoor ik wel het idee heb dat ik die mensen inmiddels een beetje ken.

F&S blog1

Wat vind jij van persoonlijk bloggen? Waar let je op bij de informatie die je deelt op je blog?
Ik blog graag persoonlijk. Ik ben niet bang om m’n mening te geven en vind het niet erg om me daarbij kwetsbaar op te stellen. Het is prettig als lezers kritisch zijn en we op een leuke manier een discussie kunnen voeren, ik leer graag van anderen en vind het een goed teken als lezers ook hun eigen mening durven te geven. Bij vrienden en familie ligt dat persoonlijke aspect anders: foto’s van hen zet ik alleen met toestemming op m’n blog, hun namen kort ik altijd af door alleen de eerste letter te noemen. Zij hebben immers niet om mijn blog gevraagd en ik vind het voor mezelf ook wel een mooie grens.

Denk je nog lang door te gaan met bloggen en hoe zou je blog zich dan ontwikkelen, volgens jou? Wanneer zou je stoppen?
Ik vind het bloggen leuk en het is een soort vanzelfsprekendheid geworden om er vrijwel dagelijks mee bezig te zijn. Het mooie is dat je door zo’n blog een andere blik krijgt op de wereld. Je kijkt met meer interesse om je heen, altijd speurend of iets leuk kan zijn voor je blog. Elke nieuwe volger is weer een mooi moment, dus ik kan alleen maar hopen dat mijn blog blijft groeien. Ik zou stoppen op het moment dat het echt niet meer te combineren valt met werk of andere activiteiten. Mijn blog blijft een hobby, dat is iets waar ik mezelf soms nog wel eens aan moet herinneren.

Zou je je blog verwijderen in ruil voor 50.000 euro?
No way. Ik haal veel voldoening uit het schrijven van stukjes voor mijn blog en vind de interactie met lezers erg leuk. Ik leer elke dag weer dingen bij en door mijn blog heb ik mooie kansen gekregen, zoals het opzetten van mijn freelance werk en gastartikelen schrijven voor andere sites. Dat soort dingen zijn meer waard dan die 50.000 euro.

Welke dingen gebruik jij om te bloggen?
Mijn Acer laptop en een simpele camera. Foto’s plaats ik ook vaak door vanaf Instagram en ik vind BeFunky een fijn bewerkingsprogramma. Verder draag ik vrijwel altijd een notitieblokje bij me.

Hoe denk jij over bovenstaande vragen?

Blog2

17 Comments on “Bloggen: waarom en hoe?”

  1. Ik vind zeker een 8 een mooi cijfer voor je blog, ben ik het helemaal mee eens :D Ik vind persoonlijk bloggen altijd wel lastig, ik wil nooit teveel informatie delen maar ik vind het ook zo kil als ik helemaal niks deel, blijft altijd een lastig puntje bij mij denk ik

  2. Haha dat plaatje van Fokke & Sukke, geweldig! Die 8 ben ik het ook mee eens, je hebt een erg leuke blog! Je layout is ook erg mooi! (Alleen komt bij mij op de computer je achtergrond maar tot de helft, aan de rechterkant is het gewoon lichtgrijs)

  3. Wat leuk zeg zo die vragen. Wat anders dan een Tag. Van dat anders kijken naar de wereld heb je helemaal gelijk in. Het geeft een drijfveer! Dat is voor mij ook juist de reden dat ik het weer ga proberen. Het is namelijk zo leuk!

  4. Leuk! Ben het helemaal eens met de 8. Je schrijft op niveau, stukjes om over na te denken, recensies op een pakkende (en uitnodigende) manier en een kijkje in iemands privé leven vind ik ook altijd leuk!

  5. Ik ben het ook eens met de 8 voor je blog! Maak daar maar een dikke 8 van zelfs! Ik volg je niet via Bloglovin’ maar ik weet eigenlijk niet waarom, want ik kom steeds terug op je blog en ik lees je artikelen met veel plezier! Je lay-out vind ik trouwens prachtig :)

  6. Leuk om te lezen en ook wel herkenbaar. Vooral dat van jezelf te veel druk opleggen om te bloggen. Ik probeer me aan een schema te houden van ma, wo, vr en zo een artikel en kan dan zo balen als het niet is gelukt iets online te zetten. Wat de reden dan ook is. Dat zou ik veel meer los moeten laten.

  7. Dat anders kijken naar de wereld, dat is heel herkenbaar. Met name de laatste tijd valt het me op dat ik bij alles denk; hmm, zou dit leuk zijn voor mijn blog?

  8. Pingback: SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: