Een professioneel blogger, wanneer ben je dat?

Gisterenavond zag ik een interessant onderwerp voorbij komen: professioneel bloggen. Op een of ander forum was er blijkbaar een discussie ontstaan nadat een bekende beautyblogger later dan gewoonlijk een blogje online had geplaatst. Hierover heerste bij een aantal lezers de nodige verontwaardiging. Het was ‘onprofessioneel’ dat ze van haar blogschema afweek. Ziek zijn was geen excuus, ze moest er maar voor zorgen ‘dat ze dan een aantal reserveartikelen achter de hand had’. Kortom, een discussie waar m’n broek nogal van afzakte.

Marjolein van A Spoonful of Dork zette in een grappig stukje de situatie uiteen. Door haar blogje over de bovenstaande kwestie vroeg ik me ineens af wanneer je eigenlijk een professioneel blogger bent. Betekent dit dat je geld verdient met bloggen en moet je hiervan ook rond kunnen komen? Blog je dan fulltime? Krijg je het professioneel blogger-stempel bij een bepaald aantal volgers of (unieke) bezoekers per post of per maand? Hangt het af van het aantal reacties dat je op je posts krijgt? Moet je voor deze ‘titel’ een bepaalde hoeveelheid blogs per dag plaatsen? Heeft het te maken met de apparatuur waarmee je filmpjes opneemt en foto’s maakt? Moeten je blogs inhoudelijk aan bepaalde eisen voldoen? Ligt het aan het aantal samenwerkingen met bedrijven en winacties? En de hamvraag in dit geval: heeft professionaliteit te maken met het op vaste tijden plaatsen van blogs?

Begrijp me niet verkeerd, als je blog een bepaalde grootte heeft bereikt, gaan mensen dingen van je verwachten. Ik kan me zelfs voorstellen dat vaste lezers teleurgesteld zijn als er van hun favoriete dagelijkse blogger een keer geen post verschijnt. Om dit echter te betitelen als ‘onprofessioneel’ gaat me veel te ver, om over het ‘eisen’ van posts op bepaalde tijden nog maar niet te spreken.

Nu ben ik heel benieuwd wat jij van de kwestie vindt: wanneer is iemand volgens jou een professioneel blogger?

blogger

21 Comments on “Een professioneel blogger, wanneer ben je dat?”

 1. Dat is zeker een interessante discussie, maar man :o Ik ben echt in shock dat mensen zulke dingen roepen, dat iets ‘onprofessioneel’ is en ik verbaas me er over hoe snel mensen vinden dat ze ergens recht op hebben. Bleh. Ik denk dat je een professioneel blogger bent als je er je fulltime werk van hebt kunnen maken. Wat denk jij?

 2. Bijzondere discussie. Persoonlijk denk ik dat je een professioneel blogger bent als je er geld mee verdient, je er erg succesvol/goed in bent en het echt een baan voor je is (part-time of fulltime), ongeacht aantal reacties of lezers. Volgens mij is de definitie van professioneel ook gewoon beroepsmatig/vakbekwaam.

  Je hebt dan wel diverse verplichtingen naar je lezers toe, zij zorgen ervoor dat je dat geld kan verdienen en je er je werk van kan maken/hebt kunnen maken. Professioneel gezien zijn de lezers op dat moment de klanten. Hoewel zij niet uit eigen zak betalen, zorgen zij wel voor advertentie-inkomsten en samenwerkingen met grote bedrijven. Eisen gaat misschien wat ver, maar zij zullen wel weglopen op het moment dat een blogschema meer dan eens op de schop gaat en zij niet meer weten wat ze wanneer kunnen lezen/zien. Je creëert bepaalde immers bepaalde verwachtingen.

  Maar de combinatie van een lastig af te schermen beroep en de anonimiteit van het internet zorgt er natuurlijk wel voor dat de lezersgroep van zulke grote beautyblogs (waar de gemiddelde leeftijd toch al vaak wat lager ligt) heftig reageren in reacties. Zo lang ik voor mijn werkgever mijn werk kan verschuiven als ik ziek ben, moet een professioneel blogger dat ook kunnen. Zeker als het om een paar uur gaat. Kom op zeg!

 3. Ik vind dit wel een heel interessant onderwerp! Ik denk dat je kunt leven van je blog of minstens parttime ervan kunt leven je een professionele blogger bent, omdat het dan toch echt je beroep is en onmisbaar is voor je inkomsten.

  De reacties van sommige lezers als een blogger een keer niks online heeft gezet of wanneer het artikel later online komt, vind ik erg overdreven. Ik heb er wel een hekel aan als bloggers (maar dit zijn meestal niet de professionele bloggers, dus tja) zonder wat te zeggen een lange tijd niks online zetten. Als ik het van tevoren weet vind ik het allang prima en om een paar uurtjes lig ik ook niet wakker. Ik snap het gevoel van teleurstelling bij de lezer heel goed; ik vind het ook niet leuk als ik een blog bezoek om een nieuw artikel te lezen om vervolgens niks nieuws te vinden, maar bloggers zijn ook maar mensen en soms ben je ziek. Als blogger kan je het je het niet maken om een paar dagen niks online te zetten als je ziek bent, maar als je een “gewone” baan hebt kan je je wel ziek melden. Natuurlijk kies je er zelf voor om te bloggen, maar van die heftige reacties als een artikel dan maar een paar uur later online komt vind ik wel een beetje oneerlijk.

 4. Ik kan me aansluiten bij Marah. Het is lastig dat de meeste professionele bloggers “alles” alleen moeten doen, maar dat hebben ZZP’ers ook. Of het nou een deadline van een opdrachtgever is of een “deadline” van je zelfbedachte schema: tenzij er echt overmacht is, heb je een soort van overeenkomst met de mensen die er indirect of direct voor zorgen dat er bij jou geld binnenstroomt. Als je ervoor kiest om (te) nonchalant te zijn, moet je de eventuele gevolgen ook zelf dragen.

  Wat ik wel irritant vind, is als de blogger iets aankondigt (zoals Diana van D is for Dazzle met haar verhuizing) en mensen dan nog gaan miepen over het gebrek aan video’s.

 5. Vreemd dat die lezeressen inderdaad menen ergens recht op te hebben; ze betalen nergens voor! Natuurlijk ben je als blogger wat betreft je inkomen afhankelijk van je lezers, maar dat betekent allerminst dat je hun marionetje bent geworden. Ziek is ziek. Natuurlijk is het vervelend als je een blog bezoekt in de hoop op een nieuw artikel en er dan niets is, want de blogger verdient op dat moment wel weer aan jouw bezoek, ook als er geen artikel online staat, maar ik vind dat professionaliteit zich uit in het zo goed mogelijk voorbereid zijn op dit soort situaties. En daarbij komt, bloggers zijn juist zo leuk omdat je ze echt een beetje (of zelfs vrij goed) als persoon leert kennen, maar als er een ziek is, moet alles ineens strak en professioneel zijn. Beetje vreemd ;)

 6. Hmm, ik had de post van Marjolein nog niet gelezen. Heb ik net gedaan. En ik vind het terecht dat ze er zo’n parodie van maakt. Ik vind die uitspraken ronduit belachelijk.

  Eigenlijk is het wel frappant dat het juist nu ter sprake komt. De afgelopen tijd ben ik veel aan het nadenken over mijn eigen bloggen. Tegenwoordig doe ik dat steeds vaker en steeds frequenter dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Toen ik iets meer dan een jaar geleden begon met bloggen, was dat niet echt met de bedoeling om naamsbekendheid en een hele kring van volgers op te bouwen. Nu volg ik toch redelijk wat mensen en ook een aantal mensen volgen mij.

  Ik geloof dat dat best een rol speelt als je een professioneel blogger bent of wil worden. Net zoals veel van die andere dingen die je hierboven noemde. Want ik geloof, zoals met alles eigenlijk, dat zoiets altijd wordt bepaald door de samenhang van omstandigheden.

  Maar zelfs als je veel van die bovenstaande dingen kunt afvinken op je lijstje: We blijven toch mensen? Dingen lopen weleens anders. Want, zoals ik bij Marjolein ook al zei: “Ikzelf probeer zeker regelmaat in het online zetten van mijn blogposts te brengen. Lukt dat niet door zoiets als Koningsdag of omdat er een ziek familielid is? Jammer dan. Echte volgers zouden daar begrip voor hebben. Zo niet, is dat dan heel jammer. Alsjeblieft zeg.”

 7. Pff.. Heel moeilijk. Ik denk dat je jezelf professioneel blogger mag noemen als je ervan kunt rondkomen. Zo gaan we er bij voetballers immers ook mee om, haha. Wel is het zo dat je heus niet perfect hoeft te zijn om te kunnen bloggen!

 8. Nou, ik denk dat je professioneel blogt op het moment dat het je main source van inkomen is óf wanneer je bezig bent omdat er van te maken. Tegelijkertijd denk ik dat professioneel blogger verder gaat dan van je blog je baan maken, maar kwaliteit leveren en een belangrijke stakeholder voor bedrijven zijn. De Groene Meisjes bloggen professioneel maar ik vind dat Iris ook professioneel blogt alleen op haar manier. I think that is perfectly fine. Ik snap dat er bepaalde verwachtingen zijn van de grote drie, want ze hebben er zelf voor gekozen zo’n groot publiek op te bouwen en die meiden verwachten dan ook wel kwaliteit. Hoe zouden wij het vinden als de krant opeens niet meer verscheen? Of als Bloglovin’ maar eens in de zoveel tijd het zou doen? Het eerste geval is natuurlijk is anders want daar betaal je voor, maar bloglovin’ hoeft in principe niet te werken. Ik denk niet dat we er blij mee zouden zijn, het is iets wat we belangrijk vinden en waar we een bepaalde kwaliteit van verwachten – zij doen dit van de beautybloggers. Kijk, hoe je daar dan op reageert en welke woorden je daarbij gebruikt, dat moeten zij zelf weten – ik zou het inderdaad anders doen. Bovendien denk ik wel dat het goed is dat er ergens een plek is waar men kritiek kan leveren, niemand is ooit gegroei van alleen maar complimentjes.

  Misschien moeten we het ellegirlforum gewoon het forum laten, de meiden hun mening laten delen en ons er niet mee bemoeien. Lekker bloggen (professioneel of niet, wat ieders definitie daarvan dan ook is) en doen wat we leuk vinden.

  Ik vind het zeker een interessante discussie en ik vind sommige reacties echt wel ver gaan, maar hey, daarom ben ik bewust geen grote blogger.

  PS. Dames op het forum, ik weet dat jullie meelezen en misschien is het een optie om je eens in de betreffende bloggers van deze postst te verplaatsen. Ik weet niet of iemand van jullie al wel eens geprobeerd heeft een blog te runnen, maar zoiets kost veel tijd, moeite en liefde en ja, we voelen ons aangesproken als er kritiek geleverd wordt. Ik denk dat het oké is dat we hier een reactie op plaatsen door een blog te schrijven – dat is immers wat we doen. Verhalen vertellen. Meningen delen.

 9. Voor mij betekent professioneel bloggen inderdaad ook dat je er geld mee verdient, of toch op zijn minst dat het een deel is van je job (als je bijvoorbeeld verantwoordelijk bent voor de aanwezigheid op het internet van je bedrijf). De rest zijn slechts criteria die de professionaliteit verhogen (daartoe reken ik overigens ook een correcte spelling en een verzorgde stijl).
  Ik moet overigens ook bekennen dat ik me wel enigszins in de uitspraak van die ene lezer kan vinden: Als bloggen jouw beroep is, is het goed om wat reserveblogs achter de hand te hebben. Het probleem met die opmerking zit voor mij in de formulering als een verwijt in plaats van in de inhoud. Als het als tip geformuleerd was, dan was daar in mijn ogen niets mis mee.

 10. Tsja wat kan ik hier nou op zeggen, ik denk dat wij als bloggers weten hoe ‘zwaar’ het soms ook kan zijn ook al lijkt een blog onderhouden heel makkelijk.
  Ik vind dat wanneer je ziek bent je er weinig aan kunt doen maar op het moment at je fulltime blogt en het je baan is toch wel handiger als je wat drafts hebt staan voor het geval dat.

 11. Tja professioneel? Ik heb wel een rijtje blogs in mijn hoofd die voor mij bij die uitdrukking passen maar waarom? Geen idee eigenlijk. Ik vind het eerlijk gezegd er ook niet zo veel toe doen. Vond jou er wel bij horen. Liefs

 12. Zeker een interessant onderwerp! Is het over het algemeen niet zo dat je ergens professioneel in bent wanneer het je professie is en je hier mee verdient? Maar dit hoeft wat mij betreft niet fulltime te zijn…en aan de andere kant: iemand die al járenlang blogt, inderdaad met enige regelmaat en een leuk aantal volgers vind ik toch ook echt een professioneel blogger, los van de inkomsten die hiermee gegenereerd worden.
  Hoe dan ook, absurd om verontwaardigd te raken wanneer er een update niet verschijnt, kan de beste overkomen.

 13. Ik heb deze vraag vanochtend als levensvraag onder de douche meegenomen, haha, maar moest mijn conclusies hier nog even dumpen. Vandaar: ik denk dat je professioneel wordt gezien als je full time blogt, maar dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Zelf ben ik van mening dat je professioneler wordt naarmate je langer blogt, omdat je steeds meer leert. Daarbij hoeft het niet zo te zijn dat iemand die 10 jaar blogt professioneler is dan iemand die het één jaar doet, maar wel dat diegene die 10 jaar blogt professioneler is dan toen hij/zij pas één jaar blogde. Haha, ik hoop dat dat duidelijk is! En over dat forum verder… tja, wat valt daar nu over te zeggen? Ik snap niet waar ze zich zo druk over maken.

 14. Belachelijk dat er zo negatief wordt gereageerd, maar als professioneel blogger is dat op een gegeven moment te verwachten ;-)
  Tja, professioneel blogger.. Ik denk dat de belangrijkste eigenschap is dat je jezelf serieus neemt als blogger en je blog ziet als iets wat consistentie en aandacht vraagt en dat je daar ook naar leeft/werkt. Dat je waarde toevoegt. En dat je van bloggen kunt leven (of je er nou full time of part time aan werkt) of daar in ieder geval naartoe aan het werken bent. Anders blijft het hobby.

 15. Wat een belachelijke reacties! Wel iets wat je als pro blogger een keer tegenkomt ;-)
  Tja, professioneel blogger… Ik denk dat het belangrijkste is dag je jezelf serieus neemt als blogger: regelmatig aan je blog werken, zorgen voor consistentie, ontwikkelingen in de webwereld volgen die voor jou relevant zijn en waarde toevoegen.
  Ook je inkomen (volledig of deels) eruit halen vind ik een kenmerk, anders blijft het een hobby. Of in elk geval er naartoe werken om er geld mee te verdienen.

  Leuk om over na te denken! Ik moet wat meer focussen op monetizing ;-)

 16. Wat een discussie over niks. Belachelijk om verontwaardigd te zijn dat een artikel (nog) niet geplaatst is. Heel slecht! Ik vind dat niet afbreuk doen aan de professionaliteit van de blogger. Dat zit meer in de kwaliteit van artikelen en er je werk van kunnen maken (al is het parttime). Maar als er dan op zo’n manier op het ontbreken van een artikel wordt gereageerd, hoef ik dat nooit fulltime te gaan doen hoor. Pfoe!

 17. Het leuke van een blog is, dat je zelf kan bepalen wat je ermee doet, ook als je “professioneel” blogt. Dus als je dan een dagje overslaat, snap ik dat dat teleurstelling en misschien (als het vaker gebeurt) een vermindering van volgers betekent, maar een blogger is zijn volgers niks verplicht en de volgers hebben ook geen “recht” op een blog, dus idd: volkomen onzin om daar boos over te worden.

  Om antwoord te geven op je vraag: ik vind dat je professioneel blogt als je ervan kan rondkomen. Dan is het tenslotte je beroep, dus professie (zeg je dat zo?). Als jij kan rondkomen van €200,- in de maand en je verdient dat met je blog, dan blog je professioneel. Als je €2000,- nodig hebt om rond te komen en dat verdien je er niet mee (dus je moet er ander werk naast doen), dan blog je niet professioneel, maar ehh, parttime :D. Zoiets, denk ik!

  Leuk artikel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: