De Musical Tag

Bij Fotografille zag ik de door haar gemaakte musical tag voorbij komen en als musicalgek kon ik die natuurlijk niet overslaan.

Welke musicals heb je gezien?
Beauty & the Beast, Buddy Holly, Cabaret, Chicago, Ciske de Rat, Evita, Flashdance, Grease, Jersey Boys, Jesus Christ Superstar, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Les Misérables, Mamma Mia, Mary Poppins, Miss Saigon, Oliver, Once, Putting it Together, Saturday Night Fever, Sister Act, Sonneveld, Tarzan, The Lion King, The Sound of Music, We Will Rock You en Wicked.

Wat was de eerste musical die je zag?
Oliver, toen was ik acht. Ik herinner me de show nog als de dag van gisteren. Sindsdien bezoek ik trouw elk jaar musicals. Het theater heeft iets magisch.

Scène Oliver. Photo credit: Brett Beiner

Welke musical heb je als laatste gezien?
Putting it Together, een pittig stuk van Sondheim. Het moet je liggen, zullen we maar zeggen. Het was niet echt voor me weggelegd :P

Wie is je favoriete musicalacteur?
Jamai Loman vind ik erg goed. René van Kooten vond ik fantastisch in Les Misérables. Freek Bartels hoort ook in dit rijtje thuis. En absoluut Jon van Eerd, wat een briljante kerel. Hij doet eigenlijk meer kluchten tegenwoordig, maar mag hier niet ontbreken.

Wie is je favoriete musicalactrice?
Simone Kleinsma, Pia Douwes, Mariska van Kolck, Renée van Wegberg en Willemijn Verkaik.

Welke musical heeft je het meest verrast?
Ik weet nog dat we voor Ciske de Rat kaartjes gewonnen hadden in een theater in Utrecht. Toen we de zaal binnenkwamen, stonden de boxen gewoon op het podium en was er geen orkest te bekennen. Ik verwachtte er eigenlijk niet zoveel van, maar man o man, wat was dat een prachtige voorstelling!

Scène Ciske de Rat. Photo credit: http://www.theartofliving.eu

Welke musical vond je tegenvallen?
Miss Saigon is toch niet zo mijn ding, te overdreven acteerwerk. Ook Mary Poppins was niet helemaal wat ik ervan verwachtte, te weinig leuke liedjes. En Putting it Together was gewoonweg zwaar, Sondheim schrijft zulke ingewikkelde liedjes, het kon mij niet echt boeien.

Heb je een musical meerdere keren gezien?
Yup, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, We Will Rock You en Buddy Holly heb ik twee keer gezien.

Wat is je favoriete musical nummer en cd?
Haha, heb je even? Ik heb met name de CD van Aïda grijs gedraaid. Verder krijg ik altijd kippenvel van ‘Empty chairs at empty tables’ van Les Misérables. Maar ik zou met deze vraag een hele blogpost vol kunnen schrijven.


Van welke musical baal je dat je hem niet hebt gezien?

Urinetown en Sunset Boulevard.

Naar welke musical kijk je uit?
Ik ben wel benieuwd naar War Horse! Verder hoop ik dat Elisabeth, Aïda en The Phantom of the Opera weer eens in de Nederlandse theaters komen en hoop ik dat ze ooit Pocahontas op het toneel brengen.

Wat zijn je 5 favoriete musicals?
Les Misérables, Elisabeth, The Phantom of the Opera, Aïda, The Sound of Music, Mamma Mia en Once. Dat zijn er zes, I know, maar ik kan niet kiezen ;)

musical2

Hoofdrolspelers Once. Photo credit: http://www.stagesoundservices.co.uk/

Wat is je mooiste musical-moment aller tijden?
Dat zijn er twee. Ik mocht als lid van de pers naar de première van Flashdance, dat was speciaal. Daarnaast zag ik de musical Once in het Phoenix Theatre in London. Prachtig gebouw en prachtige show, een avond om niet snel te vergeten.

Zijn musicals iets voor jou? 

18 Comments on “De Musical Tag”

 1. War Horse is geen musical hoor ;)
  Ik zag hem in Londen, een prachtige voorstelling. Er zit muziek in en er wordt zelfs in gezongen maar het is muziektheater. De hoofdpersonen zingen bv niet en de zang brengt ook geen voortgang in het verhaal dus aan de kenmerken van musical voldoet het niet helemaal. Maar je moet desondanks er zeker heen gaan. Een hele mooie voorstelling.

 2. Vroeger was ik erg thuis in de Nederlandse musical. Maar de laatste keer dat ik in Nederland ben gaan kijken was in 2008. Tegenwoordig.. ik weet het niet. Ik moet altijd enorm cringen bij de vertalingen. Zeker wat ik gehoord heb op YT van Wicked. I guess dat het origineel voor mij toch altijd het beste blijft. Nederlandse musicals zoals Ciske of Cyrano zijn dan wel weer geweldig! Sunset Boulevard was trouwens vertaald door Daniel Cohen. En dat kun je merken, dat was erg goed! Maar tegenwoordig wordt die heks van Hak voor elke vertaling gevraagd, en die moet dat gewoon NIET DOEN. Dan krijg je kinderlijke teksten die in de vertaling kant nog wal raken.

 3. Wow, jij hebt echt veel musicals gezien! Ik hou wel van musicals, maar moet wel zeggen dat de kaartjes tegenwoordig wel erg duur zijn. Ik ben de laatste jaren dus niet vaak geweest. Maar als Les Misérables weer eens wordt opgevoerd in Nederland (of ik ga weer eens naar Londen) dan ga ik daar zeker naar toe. Ik draai die CD ook grijs…

 4. Wow, zoveel! Ik vind musicals wel leuk, maar heb eigenlijk alleen The Lion King bezocht. En wat regionale producties met o.a. een jonge Freek Bartels en Cindy Bell. Oh en ik bedenk me nu net dat ik ook bij een Amerikaans/Engelse opvoering van Hair geweest ben, die was ook gaaf! En heel lang geleden eens musicalachtige versies van Pippi Langkous en Charlie and the chocolate factory bezocht, ik herinner de Oompa-Loompa’s nog, haha ;)

 5. Pingback: De Musical Tag | Life is a lie worth living for

 6. Wauw wat een hoop musicals heb je gezien! Ik heb zelf eigenlijk niks met musicals, al vond ik de film van Les Miserables echt prachtig :D

 7. Pingback: Musical Tag | Epsiej

 8. Pingback: DE MUSICALTAG. | Cinefille.nl

 9. Pingback: Terugblik mei 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: