Jezelf verwijderen uit de Google resultaten? Dat kan nu!

Wie mijn naam googelt, vindt zo’n 11.300 resultaten. Blogposts, schrijfwerk voor onder andere het faculteits- en universiteitsblad, stukjes die ik voor andere sites heb geschreven, interviews en reacties die ik op andere blogs heb achtergelaten; je kunt het allemaal makkelijk terugvinden. Allemaal onschuldig dus, maar wat als er informatie over je opduikt die je liever verwijderd ziet? Dat kan nu.

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs besloten dat Google kan worden verplicht om bepaalde links met gevoelige persoonsgegevens naar websites te verwijderen uit de zoekresultaten. Daarvoor moet die informatie ‘ontoereikend, irrelevant of buitensporig’ zijn. Of dat het geval is, bepaalt Google. Burgers hebben recht op privacy, maar ook hebben ze recht op informatie. Deze twee rechten staan regelmatig op gespannen voet, dus moet per geval worden gekeken welk recht zwaarder moet wegen.

privacy google

De zoekresultaten kunnen gewist worden naar invulling van een speciaal formulier, waarop mensen aan kunnen geven met welke websites ze moeite hebben. Ook moet een geldig ID-bewijs worden voorgelegd en dien je een burger van de Europese Unie te zijn. Inmiddels hebben al duizenden mensen gebruik gemaakt van dit ‘recht om vergeten te worden’. Hoelang het duurt om de aanvragen te verwerken, is nog onbekend.

De bal ging rollen nadat de Spanjaard Costeja González bij het Europees hof een zaak aanspande over de kwestie. Hij wilde niet dat op Google nog langer gevonden kon worden dat hij vijftien jaar geleden gedwongen zijn huis had moeten verkopen.

Wil jij gebruikmaken van het formulier? Dan kun je hem hier invullen.

Afbeelding: bron

10 Comments on “Jezelf verwijderen uit de Google resultaten? Dat kan nu!”

  1. Wat fijn dat dit eindelijk kan! Zelf hoef ik er gelukkig geen gebruik van te maken, maar ik heb de linkn voor het geval dat even opgeslagen!

  2. Aan de ene kant handig, aan de andere kant zie ik Google graag zo ‘puur’ mogelijk, Maar ik vind het mooi dat er nu zo’n optie is, kan me voorstellen dat je niet wilt dat mensen bepaalde gevoelige informatie over je kunnen vinden, al helemaal niet als je die niet zelf op het web hebt gezet.

  3. Pingback: Terugblik mei 2014 | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: