Print of web?

Steeds vaker worden papieren tijdschriften en magazines verruild voor digitale versies. Zelf lees ik veel liever van papier en kan ik bladen vaak maar moeilijk richting de oud papierbak verbannen. Toch heeft een toffe website ook zo zijn charme. Dan is dus de vraag: print of web?

Als studentredacteur van het Tilburgse universiteitsblad krijg ik wekelijks meerdere dagen met beide te maken. Elke keer word ik weer heen en weer geslingerd tussen webteksten tikken en magazine-artikelen schrijven. Wat is nu eigenlijk leuker?

Het mooie aan het web is de interactie met lezers, zoals hier op mijn blog. Ook het makkelijk kunnen promoten en verspreiden van je teksten is een heel groot voordeel. Zo werd mijn recensie van Youp van ’t Heks ‘Wigwam‘ duizenden keren gelezen, deelden de spelers van Mogadishu enthousiast dit stuk en ging ook deze studentenhuisreportage al snel rond op Facebook. En tjah, laten we eerlijk zijn: iedereen laat wel eens een taal- of interpuntiefoutje in de tekst zitten. Dat is op het web zo aangepast. Ook het bijhouden van een online portfolio is makkelijk: je hoeft alleen wat links naar de betreffende teksten toe te voegen.

Een magazine roept daarentegen al snel een haast nostalgisch gevoel op. Zoals ik urenlang op bed in fotoalbums kan bladeren, kan ik dat ook met teksten die ik in het verleden voor bijvoorbeeld het faculteitsblad heb geschreven. ‘Heb ik dat echt zelf geschreven?’ en ‘oef, daar denk ik nu toch anders over’ zijn dan de twee meest voorkomende gedachten. Je hebt iets tastbaars om te bewaren en dat is fijn. Sowieso lees ik veel liever iets van papier dan van een beeldscherm, dan kan ik er veel rustiger voor gaan zitten. Hoewel gedane fouten niet meer kunnen worden aangepast, geeft een tekst op geprint papier op de een of andere manier meer aan waar je ‘toen’ en ‘nu’ staat. Zo staan de drie leukste projecten die ik voor Univers heb mogen doen hieronder. De rechtersreportage dateert alweer van december 2013, terwijl het artikel over vrouwenbesnijdenis gisteren pas is verschenen.

universmag1

universmag2

universmagHoewel ik daar morgen weer heel anders over kan denken, gaat gevoel voor mij boven functionaliteit. Het lijkt erop dat web het dus aflegt tegen print, maar dan ook wel echt maar nét.

Wat heeft jouw voorkeur?

9 Comments on “Print of web?”

 1. Wat ik het leukst vind, hangt af van het doel en het aantal mensen dat bereikt wordt. Ik schrijf voor het blaadje van onze vereniging, maar dat boekje wordt door amper 20 mensen gelezen. Dan haal ik meer voldoening uit het schrijven op mijn weblog.
  Omgekeerd werd laatst een verhaal van mij gepubliceerd op de website van een literaire tijdschrift. Ik heb het verhaal echter ook ingestuurd naar de redactie voor de papieren versie. Ik denk dat ik in het gedrukte blad gemakkelijker de juiste mensen kan bereiken.
  Mijn voorkeur gaat bij mij dus samen met wat me het meest voldoening geeft en dat kan wisselen.

 2. Ik hou stiekem heel erg van print, voor mezelf. Als ik iets zelfgemaakt heb en dat zie ik afgedrukt, dan word ik daar echt helemaal blij van. Ik vind het ook leuker om te ontwerpen. Maar het web is toegankelijker, dus uiteindelijk snap ik het wel dat daar steeds meer naar toe gaat.

 3. Ik lees ook nog alles op papier. Ik weet niet hoe het komt, maar ik blijf vinden dat dat zijn charmes heeft. Ik heb de krant zowel digitaal als op papier en ik lees de digitale versie alleen als vergeten ben de papieren versie uit de brievenbus te halen als ik vertrek. :D

 4. Wat lastig! Ik ben geen schrijfster, maar ik geef tegenwoordig toch wel de voorkeur aan online. Daarom vind ik blendle (en soortgelijke websites) een tof initiatief en heel handig. Maar als het gaat om kaartjes sturen, dat doe ik wel weer graag met de hand. Zelfde geldt voor brieven en dergelijke.

 5. Het ligt eraan. Ik lees heel graag tijdschriften en boeken. En vooral die laatste echt alleen op papier. Maar soms is inderdaad de interactie die je online kunt hebben ook heel erg leuk! Hmm… Tsja, ik kan niet echt kiezen, haha!

 6. Voor mij duidelijk het web. Eigenlijk las ik vrijwel nooit totdat ik internet kreeg. Ctrl-F mis ik enorm in uitgeprint materiaal. Inzoomen lukt ook minder en op een koppeling klikken werkt al helemaal niet.

  Probleem met publicaties op het web is dat mensen verkeerde lay-outs gebruiken. Een krant of tijdschift verdeelt al snel een artikel over meerdere kolommen zodat die niet te breed worden. Bij veel websites gebruikt men een veel te brede hoofdkolom, waardoor je een tennissnek krijgt bij het lezen. Vaak helpt het om de browserwindow smaller te maken. Er is een goede verhouding tussen lettergrootte, regelafstand en kolombreedte. Helaas kan je daar bij wordpress.com weinig aan doen behalve een thema kiezen waar dat redelijk goed geregeld is. Van de 200 thema’s zijn dat er maar een handvol.

  En verder zie ik nog steeds mensen achter laptops en desktops zitten waarbij het scherm te fel staat. Dat vreet niet alleen stroom en accutijd, maar leest minder prettig.

 7. Pingback: Diary: trip Maastricht, Artis & ijs | SYLVIA KUIJSTEN

 8. Moeilijk, moeilijk. Aan de ene kant digitaal, want veel beter voor het milieu en veel makkelijker mee te nemen, bijvoorbeeld op een tablet of laptop. Maar als ik aan het leren ben lees ik veel liever uit een ‘echt’ boek dan iets vanaf mijn laptop. Geen idee waarom, maar op de een of andere manier onthoud ik het dan beter. Dus nee, ik kan niet kiezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: