Summercourt dag 1: Vonnissen, passie en eerste indrukken

Summercourt

Vorige week deed ik mee aan Summercourt, de jaarlijks terugkerende week waarin De Rechtspraak en het Openbaar Ministerie samenwerken “om talentvolle rechtenstudenten kennis te laten maken met de rechterlijke macht”. Honderd gelukkige studenten mochten meedoen en werden verdeeld over tien rechtbanken. Ik kwam in Den Bosch terecht. Dit verklaart ook gelijk de radiostilte op mijn blog, want er was voor niets anders tijd. De hele week blogde ik voor Summercourt en nu de stukjes op die site zijn verschenen, plaats ik ze ook op mijn eigen blog. Vandaag dag 1, dat stiekem alweer zo ver weg lijkt.

Summercourt

“Zowaarlijk helpe mij God almachtig.” De woorden die ik in gedachten al duizendmaal had geoefend, kwamen er gelukkig bij het afleggen van de eed zonder stuntelen uit.

Wat zeg ik, stiekem waren het afleggen van eed en belofte en kennismaken met de organisatie inclusief Bossche bollen erg gezellig. Het aanstekelijke enthousiasme van de organisatie droeg daar in grote mate aan bij. “Welkom Summercourters 2014!” stond er op het bord in de ontvangstkamer. En man, wat hebben die mensen een passie voor hun werk. Niet alleen zijn we voor de rest van het jaar voorzien van voldoende goodies, ook is het verbazingwekkend hoeveel kennis we op de eerste dag al hebben vergaard. En: fouten maken mag, zo benadrukten ze. Goed om te weten met het oog op het uitdagende programma.

Inmiddels zijn de eerste zittingen bijgewoond, de eerste vonnissen geschreven en gepresenteerd en de eerste indrukken van de rechterlijke macht en het OM tijdens deze week opgedaan. Zo heb ik nooit geweten hoeveel hulp de rechter achter de schermen krijgt en hoe afwisselend het werk van de officier van justitie eigenlijk is. En geloof me, na een rondje door het cellencomplex onder de rechtbank laat je alleen al de gedachte aan het plegen van een strafbaar feit voortaan wel uit je hoofd.

Toch was het vooral een uitspraak van de griffier tijdens het diner die me van deze dag bijbleef. Toen ik vroeg waar hij de meeste voldoening uit haalde, was zijn antwoord helder: “Achterhalen wat de mensen die voor de rechter verschijnen, drijft om een delict te plegen.” Laat ik nu me nu precies met die insteek voor Summercourt hebben aangemeld.

Meer lezen?
Summercourt dag 2: Adrenaline, pleiten en mysterie
Summercourt dag 3: Zelfoverwinningen, teamspirit en Schaduwcourt
Summercourt dag 4: Naderend afscheid, piketdienst en borrelen
Summercourt dag 5: Bubbel, persoonlijke ontwikkeling en Landelijke Dag

5 Comments on “Summercourt dag 1: Vonnissen, passie en eerste indrukken”

  1. Pingback: Summercourt dag 2: Adrenaline, pleiten en mysterie | SYLVIA KUIJSTEN

  2. Pingback: Summercourt dag 3: Zelfoverwinningen, teamspirit en Schaduwcourt | SYLVIA KUIJSTEN

  3. Pingback: Summercourt dag 4: Naderend afscheid, piketdienst en borrelen | SYLVIA KUIJSTEN

  4. Pingback: Het is officieel! :) | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: