Summercourt dag 4: Naderend afscheid, piketdienst en borrelen

Summercourt

Op dag vier kennen we al aardig onze weg in de rechtbank. Een wonder voor iemand met een chronisch gebrek aan richtingsgevoel zoals ik. Wel een goed teken, want dat betekent dat ik me er thuis voel.

En dat geldt ook voor de rest van mijn groepsgenoten. Terwijl de uren in razend tempo wegtikken, zien we lijdzaam toe hoe Summercourt helaas alweer bijna ten einde is. Er is nog zoveel te doen, zoveel te leren. Hoewel de vermoeidheid langzaam begint toe te slaan, beïnvloedt dat ons enthousiasme niet.

De ochtend begint redelijk rustig met het bijwonen van twee zaken bij de bestuursrechter als tweede griffier. Leuk detail is dat ik de rechter in kwestie al maanden via Twitter volg, wat een toeval om haar nu in het echt aan het werk te zien. Het is inmiddels een gewoonte geworden om met dossiers in de hand op de publieke tribune te zitten, terwijl we druk aantekeningen maken en passages in de stukken onderstrepen.

Na een werklunch, waarbij de bestuursrechter aanschuift en over de zaken vertelt terwijl we ondertussen broodjes eten, hebben we tijd om ons filmpje op te nemen. Dat verloopt wat chaotisch, maar uiteindelijk creëren we een resultaat waarmee we prima op de Landelijke dag kunnen verschijnen.

In de daaropvolgende piketdienst wordt goed duidelijk hoe snel een officier van justitie moet kunnen schakelen. In duo’s worden we door twee politieagenten in de naastgelegen kamer opgebeld over zaken als diefstal en heling. Hoewel ik het requisitoir op dinsdag erg leuk vond om te doen, is zo’n piketdienst minder voor me weggelegd. Ik wil even na kunnen denken en informatie laten bezinken voordat ik een beslissing neem, maar dat is bij het piket onmogelijk. Steeds duidelijker wordt dat ik me bij de positie van rechter het prettigste voel.

Terwijl de zon op onze vermoeide bolletjes brandt, kletsen we aan het eind van de dag na tijdens een borrel op een terras tegenover de rechtbank. Morgen gaan we nog een laatste dag knallen, om daarna met een hoop kennis rijker na de zomer weer terug te duiken in de collegebanken.

Meer lezen?
Summercourt dag 1: Vonnissen, passie en eerste indrukken
Summercourt dag 2: Adrenaline, pleiten en mysterie
Summercourt dag 3: Zelfoverwinningen, teamspirit en Schaduwcourt
Summercourt dag 5: Bubbel, persoonlijke ontwikkeling en Landelijke Dag

5 Comments on “Summercourt dag 4: Naderend afscheid, piketdienst en borrelen”

  1. Pingback: Summercourt dag 5: bubbel, persoonlijke ontwikkeling en Landelijke dag | SYLVIA KUIJSTEN

  2. Pingback: Summercourt dag 3: Zelfoverwinningen, teamspirit en Schaduwcourt | SYLVIA KUIJSTEN

  3. Pingback: Summercourt dag 2: Adrenaline, pleiten en mysterie | SYLVIA KUIJSTEN

  4. Pingback: Summercourt dag 1: Vonnissen, passie en eerste indrukken | SYLVIA KUIJSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: